Merkel: Scandalul Volkswagen este "grav", dar Germania rămâne un spaţiu sigur pentru afaceri

Alexandru Costea
Companii #Auto / 4 octombrie 2015

Preşedintele Grupului: Este o "criză existenţială" care poate fi depăşită

David Cameron critică producătorul auto, evocând posibilitatea revizuirii subvenţiilor pentru diesel

Scandalul emisiilor care afectează grupul auto Volkswagen este "grav", dar Germania rămâne o zonă sigură pentru afaceri, afirmă cancelarul Angela Merkel, conform postului de radio Deutschlandfunk, citat de Mediafax.

"Dar nu cred că reputaţia economiei germane şi încrederea în economia germană sunt afectate într-o măsură în care Germania să nu mai fie considerată o zonă sigură pentru afaceri", a adăugat şeful Guvernului de la Berlin.

Merkel a exprimat speranţa că grupul auto Volkswagen va rezolva curând problemele într-un mod transparent.

Hans Dieter Pötsch, noul preşedinte al grupului auto german a declarat, potrivit Welt am Sonntag, la o reuniune desfăşurată la sediul central al VW, în oraşul german Wolfsburg: "Scandalul emisiilor reprezintă o criză existenţială pentru compania Volkswagen".

"Însă cred că, pentru Volkswagen, este o criză surmontabilă", a dat asigurări Poetsch, care va prelua în noiembrie preşedinţia Consiliului de administraţie al grupului auto german.

Potrivit publicaţiei Welt am Sonntag, bugetul de investiţii de 100 de miliarde de euro pregătit de VW până în anul 2018 va fi revizuit în scădere. Volkswagen a refuzat să comenteze informaţia.

Marea Britanie ar putea revizui sistemul acordării de subvenţii pentru motoarele diesel, afirmă premierul David Cameron, criticând dur grupul german Volkswagen pentru softul de manipulare a emisiilor poluante.

"Grupul Volkswagen a greşit încălcând reglementările poluante", a declarat David Cameron într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Telegraph.

"Nu putem exclude posibilitatea reexaminării acordării subvenţiilor pentru motoare diesel", a precizat premierul Marii Britanii.

În anul 2001, premierul britanic de la acea vreme, Gordon Brown, a introdus taxe mai mici pentru vehiculele cu motoare diesel înmatriculate în Marea Britanie, sub argumentul că ar fi poluat mai puţin. Eliminarea acestor facilităţi ar putea avea un impact major asupra industriei auto.

Miercuri, Guvernul Franţei a anunţat că va cere grupului auto Volkswagen rambursarea subvenţiilor acordate pentru fabricarea de vehicule prezentate ca fiind conforme cu standardele de protecţie a mediului.

Volkswagen a anunţat săptămâna trecută că circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a montat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante. Constructorul auto german a instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul este programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situaţiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactivează sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului. Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle şi Golf, precum şi modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 şi modelul Audi A3. În Europa, probleme similare au fost semnalate şi la alte mărci ale grupului VW.

Pe fondul scandalului, directorul general al grupului Volkswagen, Martin Winterkorn, a demisionat la sfârşitul lunii septembrie, fiind înlocuit cu Matthias Muller, fost director al companiei Porsche.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb