Merkel: Zona euro va analiza restructurarea datoriilor Greciei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iulie 2015

Merkel: Zona euro va analiza restructurarea datoriilor Greciei

FMI: Atena nu mai are datorii restante către Fond

Actualizare 21:38 Mediul de afaceri grec avertizează că firmele riscă să se închidă din cauza controalelor asupra capitalului

Grecia riscă să se confrunte cu un val de companii forţate să se închidă în decurs de câteva săptămâni din cauza restricţiilor asupra transferurilor externe, care au rămas în vigoare după deschiderea băncilor la începutul acestei săptămâni, a avertizat marţi şeful Camerei de Comerţ de la Atena, citat de Reuters.

Într-o scrisoare adresată ministrului Finanţelor, Constantinos Michalos a arătat că restricţiile înseamnă că firmele care se bazează pe furnizori externi nu îşi pot plăti facturile, fapt ce creează "probleme uriaşe" în mai multe sectoare.

"Trebuie să vă spunem că vasta majoritate a companiilor greceşti sunt la un pas distanţă să fie forţate să îşi închidă operaţiunile", arată şeful camerei de Comerţ în scrisoarea făcută publică.

Michalos a precizat că, în cazul în care controalele de capital rămân în vigoare până la mijlocul lunii august, companiile vor începe să între în faliment.

Ministerul nu a dat un răspuns deocamdată.

---

Actualizare 16:03 Veniturile din turism au crescut în mai cu 17%, la 1,21 miliarde de euro

Veniturile mai ridicate din turism au ajutat Grecia să înregistreze în mai excedent de cont curent, după ce în perioada similară din 2014 a raportat deficit, arată datele publicate marţi de Banca Centrală a Greciei (BoG), transmite Reuters.

Excedentul s-a situat în mai la 4072 milioane de euro, faţă de un 299 milioane de euro în mai 2014. Veniturile din turism au crescut cu 17%, la 1,21 miliarde de euro, în mai.

Anul trecut, Grecia a raportat un excedent de cont curent de 1,66 miliarde de euro, în creştere faţă de 1,09 miliarde de euro în 2013, datorită veniturilor din turism, care au urcat în 2014 cu 10,6%, la nivelul record de 13,44 miliarde de euro.

Sosirile vizitatorilor străini în Grecia au crescut anul trecut cu 23%, ajungând la nivelul record de 22 milioane, semn al vitalităţii acestui sector pe care statul elen se bazează pentru relansarea economiei.

În condiţiile în care cererea internă, investiţiile şi producţia industrială sunt afectate de reducerile bugetare, cheltuielile turiştilor străini au devenit principalul motor de creştere al PIB-ului elen.

---

Actualizare 13:15 Guvernul a depus în parlament proiectul privind al doilea pachet de reforme

Guvernul elen condus de Alexis Tsipras a depus marţi în parlament proiectul legislativ referitor la cel de-al doilea pachet de măsuri de reformă, cerut de creditorii internaţionali pentru a garanta un nou împrumut pentru Grecia, transmite AFP, citând o sursă din legislativul de la Atena.

Acest al doilea pachet include aplicarea directivei europene adoptate în 2013 în timpul crizei din Republica Cipru, ce garantează depozitele bancare de până la 100.000 de euro, precum şi o reformă a codului de procedură civilă, vizând simplificarea şi accelerarea procedurilor şi reducerea costurilor.

Sindicatul funcţionarilor publici, Adedy, a anunţat pentru miercuri seară o manifestaţie de protest în faţa parlamentului, unde textul va fi dezbătut în procedură de urgenţă.

Votul va constitui un nou test pentru guvernul condus de Alexis Tsipras, după ce mai mult de o cincime dintre deputaţii partidului său Syriza (stânga radicală) s-au opus primului pachet de măsuri de austeritate, în urmă cu o săptămână. Măsurile, dintre care cele mai importante au fost majorarea TVA şi a cotizaţiilor sociale şi o reformă a pensiilor, au fost totuşi aprobate cu votul opoziţiei de dreapta şi socialiste.

---

Actualizare 12:18 În ultimele şase luni au fost retrase 40 miliarde de euro din băncile greceşti

Preşedintele Asociaţiei Băncilor Greceşti, Louka Katseli, a declarat, marţi, că aproximativ 40 de miliarde de euro au fost retrase din băncile greceşti începând din luna decembrie 2014 de către deponenţii îngrijoraţi de siguranţa depozitelor lor, ceea ce afectează capacitatea băncilor de a funcţiona normal, transmit AFP şi AP.

Băncile greceşti, închise din data de 29 iunie, şi-au reluat luni activitatea, chiar dacă au rămas în vigoare, cu unele relaxări, restricţiile asupra mişcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase zilnic de la bancomat este fixată la 300 de euro, până vineri, când aceasta va fi majorată la 420 de euro, în loc de 60 de euro pe zi cum a fost până luni. În plus, populaţia Greciei poate utiliza din nou cardurile de credit pentru cumpărăturile externe. În schimb, majoritatea populaţiei nu poate în continuare să scoată mari sume de bani, să transfere bani în alte ţări şi să deschidă noi conturi bancare.

Louka Katseli i-a îndemnat pe oameni să-şi aducă din nou economiile la bănci pentru a susţine sistemul financiar.

"Dacă scoatem bani din seifuri şi îi depozităm la bănci vom întări lichiditatea", a declarat Katseli, pentru postul de televiziune Mega TV.

Restricţiile asupra mişcărilor de capital afectează companiile din Grecia, 23% din firme declarând că încearcă să-şi mute sediul în străinătate pentru a îmbunătăţi stabilitatea şi fluxul de numerar, arată rezultatele unui studiu publicat, luni, de grupul non-profit Endeavour Greece.

---

Actualizare 09:34 Trei foşti membri ai consiliului de administraţie al agenţiei elene de privatizare, urmăriţi pentru fraudă

Procurorul anticorupţie al Greciei, Eleni Raikou, a început luni urmărirea penală împotriva a trei foşti membri ai consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale de Privatizare (HRADF), printre care şi directorul general al instituţiei, informează AFP.

Potrivit unei surse judiciare, cei trei sunt urmăriţi pentru deturnare de fonduri şi fraudă în perioada mai 2013 - mai 2014.

Dosarul se referă la cesionare a 28 de clădiri publice, printre care ministere, către filiale ale băncii greceşti Eurobank şi ale Băncii Naţionale a Greciei, scrie Agerpres.

Conform anchetei judiciare preliminare, cei trei responsabili nu au depus la timp într-un cont special al statului sume de peste 100.000 de euro, care proveneau din dobânzi la chirii plătite Agenţiei.

În cadrul acordului semnat la 12 iulie, la Bruxelles, cu liderii zonei euro, pentru un nou plan de asistenţă financiară, guvernul de la Atena s-a angajat, între altele, să lupte împotriva corupţiei. Reunit luni în şedinţă, executivul condus de Alexis Tsipras a examinat modalităţile cele mai eficiente de a combate acest fenomen endemic în Grecia.

În scurt timp urmează să fie depus în parlament un proiect de lege cu privire la "dezvăluirea voluntară" a depozitelor bancare în Grecia şi în străinătate, şi va fi elaborat un "plan pentru ameliorarea mecanismului de colectare a impozitelor", a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului, Olga Gerovassili.

(E.D.)

---

Zona euro va analiza o restructurare limitată a datoriilor Greciei - dar nicidecum tăierea directă a acestora -, dacă Atena va respecta termenii celui de-al treilea program de ajutor financiar, potrivit declaraţiilor cancelarului german Angela Merkel.

Oficialul de la Berlin a afirmat că liderii zonei euro vor lua în considerare prelungirea maturităţilor şi reducerea dobânzilor obligaţiunilor elene după o primă evaluare a angajamentelor luate de Atena pentru mai multă austeritate şi reformarea pieţei muncii.

"Nu acum, ci atunci", a subliniat liderul german, adăugând: "Dorinţa Greciei de a rămâne în zona euro exlude un haircut clasic, respectiv ştergerea a 30-40% din datorii, întrucât încalcă legislaţia europeană".

Săptămâna începută ieri este crucială pentru viitorul premierului grec Alexis Tsipras. Acordul convenit recent, la summit-ul de la Bruxelles, cu creditorii, cere ca miercuri să fie adoptată în Parlamentul de la Atena o nouă rundă de reforme în domeniul dreptului civil şi al legislaţiei bancare. Potrivit presei elene, Tsipras a avertizat că va demisiona dacă parlamentarii Syriza nu vor vota în favoarea reformelor. La votul de săptămâna trecută, care a privit primul pachet de măsuri de austeritate, 39 din cei 149 de deputaţi ai Syriza au votat împotriva majorării TVA.

Creditorii internaţionali ai Greciei trebuie să lanseze negocierile pentru cel de-al treilea program de asistenţă destinat Atenei, discuţiile urmând să dureze mai multe săptămâni.

6,8 miliarde de euro, de rambursat către creditorii internaţionali

Guvernul grec a ordonat, ieri, rambursarea unor datorii de 6,8 miliarde de euro către creditorii internaţionali.

Plăţile includ datorii scadente către Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi banca centrală elenă, potrivit unui oficial al Ministerului de Finanţe de la Atena.

Grecia urma să plătească o sumă de 4,2 miliarde de euro, reprezentând principalul şi dobânzile dintr-un împrumut acordat de BCE, arierate în valoare totală de 2,05 miliarde de euro către FMI şi un credit de 500 milioane de euro către banca centrală de la Atena.

Conform FMI, Grecia şi-a achitat sumele datorate şi "nu mai are restanţe către Fond". FMI a informat că este gata să continue să asiste Grecia.

Săptămâna trecută, Grecia a obţinut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiară (EFSM), bani suficienţi până la finalizarea negocierilor cu creditorii internaţionali pentru noul program de ajutor.

Băncile din Grecia s-au redeschis ieri dimineaţă, după trei săptămâni în care au fost închise pe fondul crizei financiare din ţară. Limita la retragerile de numerar este menţinută la 420 de euro pe săptămână (60 de euro/zi).

Transferurile de bani în străinătate şi deschiderea de noi conturi bancare sunt interzise în continuare.

Începând de ieri, TVA aplicat în Grecia a crescut de la 13% la 23% pentru produsele alimentare procesate şi restaurante. TVA rămâne la 13% pentru serviciile hoteliere şi este redus la 6% pentru medicamente, cărţi şi bilete de spectacole. Guvernul grec mizează pe venituri suplimentare anuale de 795 milioane de euro în 2015 şi de aproximativ 2,4 miliarde de euro începând din 2016.

"BlackRock" Inc., cel mai mare administrator de active la nivel mondial (4.700 miliarde de dolari), a cumpărat datorii elene săptămâna trecută, profitând de preţurile scăzute, generate de temerile investitorilor potrivit cărora ţara europeană va avea probleme în implementarea cerinţelor din noul pachet de salvare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb