Leul se va deprecia, probabil, faţă de euro după ce România îşi va asigura un pachet de sprijin de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru a-şi susţine economia, potrivit analiştilor de la Bank of America Securities-Merrill Lynch & Co, scrie Bloomberg, informează Newsin.
"Este improbabil ca un program de la FMI să oprească deprecierea leului", se arată într-un studiu de cercetare al analiştilor Radoslaw Bodys şi Turker Hamzaoglu.
"Deprecierea tinde să fie parte din ajustarea determinată de programele FMI, pentru diminuarea dezechilibrelor care apar adesea din cauza unui curs de schimb supraevaluat", au adăugat analiştii citaţi.
Dobânda cheie a băncii centrale a României este de 10%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană (UE), ceea ce contribuie la atragerea investiţiilor internaţionale şi protejează leul de efectele crizei financiare mondiale.
România a devenit săptămâna trecută a treia ţară membră a Uniunii Europene care a cerut un pachet de sprijin de la FMI, de la Uniunea Europeană (UE) şi de la alte grupuri internaţionale, pentru a împiedica o intrare în incapacitate de plată, în contextul problemelor economice.
Ungaria, Ucraina, Belarus, Letonia şi Serbia au primit deja credite de urgenţă de 35 miliarde dolari.