Mesajul ambasadorului Americii: "Privatizaţi-vă companiile energetice prin bursă"

Ştefania Ciocîrlan
Piaţa de Capital / 31 martie 2011

Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în ţara noastră, a pledat, în urmă cu câteva minute, pentru privatizarea companiilor energetice de stat autohtone, prin piaţa de capital după modelul polonez. Ambasadorul Mark Gitenstein a declarat cu ocazia deschiderii şedinţei de tranzacţionare de la BVB: "Este nevoie de capital pentru infrastructura României, dar trebuie să menţineţi deficitul economic în limitele convenite cu FMI şi cu Comisia Europeană. Doar în domeniul energetic aveţi nevoie de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru a-l moderniza. Acest lucru nu se va realiza atât timp cât activele strategice ale României aparţin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic care iau decizii nu în funcţie de ceea ce este mai bine pentru companie ci în funcţie de interesele proprii. Cred că modelul potrivit pentru România este Polonia, al cărei guvern a anunţat în 2009 că va demara un program pentru a strânge peste 10 miliarde de euro prin vânzarea unei cote din participaţia sa în companiile de stat. Polonia a reuşit nu oferind tratament preferinţial aliaţilor politici care să cumpere activele la o valoare sub preţul pieţei ci folosindu-şi piaţa de capital. Aşa ar trebui să se întâmple aici în România. Românii obişnuiţi ar trebui să deţină aceste companii".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Tot in numarul de azi al Bursa on-line ne este prezentat articolul dlui Calin Rechea, dupa noi un articol echilibrat, privind experimentul polonez de ascundere a gunoiului deficitului bugetar sub presul

    metodologiei de calcul...?? Se repeta afacerea greceasca si si-a bagat coada din nou Goldman and Sachs BanK? Ca danezii au tot interesul sa incerce sa convinga pe cei vizati ca merg intr-o directie gresita este o alta chestiune.. Dar interventia amb\asadorului SUA dl Gittenstein in favoarea privatizarii s ceea ce a mai ramas din industria energetica mi se pare o idee ne la locul ei. Dupa ce strecurase facatura de sorginte cotroceniata a dlui Lazaroiu prin intermediul fituicii media on-line de calitate indoienice de cea mai joasa speta Hotnews ! Ca Hotnews minte, prin omisiune, prin scoatere din contextul real al unei stiri a ceea ce nu convine celui care plateste, prin adaosuri sau rastalmaciri ale textului, ca cea mai mare coruptie exista in domeniul energiei! Si atunci ,aceasta ramura a economiei de stat trebuie privatizata !? Este jenant ca dl Gittenstein sa se inplice in acest mod, direct in chestiunile economice ale statului roman ! Este treaba noastra ,nu a SUA.!  

    In alta ordine de idei se pare ca zilele dlui Boc in calitate de prim ministru sunt numarate! Dl Mandrutescu presedintele Camerei de Comert Romano-Americana a declarat ca D-sa va fi noul primministru al Romaniei, unor afirmatii a D.C.News! Nu avem intentia de a face pronosticuri ,dar se cam stie ca nici d-na Udrea si nici d-na Boagiu nu vor face parte din viitorul guvern! Cfm unor surse bine informate! Se poate presupune ca presedintele jucator face o miscare politica cu dublu scop: sa-si mai pastreze fotoliul prezidentil o vreme pentru a avea din nou un partid si sa-si amane afacerea Victor Bout care frige rau si face ca cel putin doua conturi personale insumand cam 300.000.000 euro sa fie blocate in SUA.  

    In ce ne priveste, grupul nostru de observatori ai scenei politice spera ca dl ambasador Gittenstein sa revina asupra manevrei de manipulare media directa,surprinzatoare pentru unii si sa se incadreze in uzantele diplomatice! Nu de altceva,dar romanii satui de necazuri sa nu iasa in strada iar zilele prezumptivului guvern Mandrutescu sa fie foarte reduse.

    Ne oprim aici. Cu regretul constatarii faptullui ca portalului Hotnews nu merita sa i-se mai acorde atentie,cu toata varietatea temelor tratate Pacat, dle Tapalaga! 

    1. Dl Sorin Mandrutescu,prezumptivul viitor primministru, este seful diviziei Oracle Romania. Conform DC news,intr-o discutie privata , raspunzand unei intrebari privind acceptul sau la functia de priministrual Romaniei,D-sa a afirmat ca nu exista foc fara fum...?! Intr-alta ordine de idei, unele surse bine informate fac cunoscut faptul ca dupa promulgarea noului cod al muncii,de catre presedintele Romaniei, actualul primministru ,dl Boc, va fi inlocuit de presedintele jucator! Restul informatiilor din opinia 1 confirma faptul ca SUA nu mai are incredere in dl T.Basescu si-i cauta ub inlocuitor. Pana atunci,in mod indirect vor condice prin pionul lor ,impus,in perspectiva, la Palatul Victoria. Si inca o noutate : Se pare ca deja spiritele romanilor incep sa se agite, incepand cu Bucuresti ,unde au aparut primele forme de agitare! Gen :Citeste si da-l mai departe!!

    Hello to all, how is everything, I think every one is getting more from this website, and your views are fastidious in support of new viewers. ekcccekefkegeeca

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb