MESAJUL E.S. DL. SEYED HOSSEIN SADAT MEIDANI, AMBASADORUL REPUBLICII ISLAMICE IRAN LA BUCUREŞTI, ÎN OCAZIA ZILEI DIPLOMAŢIEI ROMÂNE: "Iranul aşteaptă să-şi extindă investiţiile în România şi să promoveze investiţiile bilaterale"

Politică / 1 septembrie 2023

"Iranul aşteaptă să-şi extindă investiţiile în România şi să promoveze investiţiile bilaterale"

English Version

"Iranul aşteaptă să-şi extindă investiţiile în România şi să promoveze investiţiile bilaterale"

Consider oportun să aruncăm lumină asupra relaţiei durabile dintre Republica Islamică Iran şi România. În calitate de ambasador al Iranului în România în ultimele 945 de zile, doresc să împărtăşesc perspectiva noastră asupra aspectelor cheie ale relaţiilor diplomatice dintre Republica Islamică Iran şi România, subliniind interesele reciproce, oportunităţile de colaborare şi viziunea noastră privind pacea şi securitatea internaţională.

Legăturile istorice dintre Iran şi România au pus bazele călătoriei noastre diplomatice. Recunoscând independenţa României acum 141 de ani, Iranul a fost una dintre primele ţări non-europene care au recunoscut România. Cu ocazia aniversarii a 120 de ani de relaţii diplomatice între Iran şi România în iulie 2022, am reafirmat angajamentul nostru de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale în domenii diverse.

Cu această ocazie, reflectăm asupra valorilor si aspiraţiilor noastre comune. În ciuda provocărilor şi impedimentelor externe, naţiunile noastre sunt unite de vechi legături istorice, economice şi culturale. Aceste afinităţi ne ghidează angajamentul pentru un parteneriat care să valorifice puterile şi valorile noastre colective, având ca scop depăşirea diferenţelor şi intensificarea cooperării.

Colaborarea economică reprezintă o dimensiune cheie a relaţiei noastre diplomatice. Traseul schimburilor economice dintre Iran si Romania a cunoscut fluctuaţii, dar dezvoltările recente sunt promiţătoare. În 2021, schimburile economice directe dintre ţarile noastre au atins aproape 500 de milioane de dolari. Încurajator, acest trend a continuat şi în 2022, cu o uşoară reducere, volumul schimburilor comerciale ajungând la aproximativ 322 de milioane de dolari. Urmărind o dezvoltare reciprocă, recunoaştem importanţa investiţiilor. Iranul aşteaptă cu nerăbdare să-şi extindă investiţiile în România şi să promoveze investiţiile bilaterale. Angajamentul nostru comun este consolidat de un tratat bilateral de investiţii în vigoare din 2004, care pune bazele pentru proiecte colaborative care să aducă beneficii ambelor naţiuni.

Ca o ţară care a fost victima războiului, ameninţărilor, intervenţiei şi unilateralismului, inclusiv a terorismului economic împotriva naţiunii iraniene, poziţia principală a Republicii Islamice Iran este respectarea Cartei Naţiunilor Unite şi a dreptului internaţional, inclusiv principiile de bază de neutilizare a forţei sau a ameninţării cu forţa, respectarea integrităţii teritoriale a statelor şi egalitatea suverană. Iranul respinge războiul şi sancţiunile unilaterale, preferând în mod absolut dialogul şi diplomaţia în soluţionarea disputelor între state. Iranul este, de asemenea, pregătit să contribuie la soluţionarea paşnică a crizei, în orice măsura este potrivit, cu scopul de a pune capăt cât mai curând posibil acţiunilor militare şi de a implementa măsuri pentru ameliorarea suferinţei umane.

În concluzie, profit de ocazia Zilei Diplomaţiei Române pentru a reitera angajamentul nostru neclintit de a cultiva relaţii diplomatice bazate pe respect, cooperare şi progress reciproc în conformitate cu dreptul internaţional. Viziunea Iranului se aliniază cu principiile dialogului, păcii şi prosperităţii colaborative. În timp ce onorăm această zi, anticipăm un viitor marcat de legături consolidate, realizări comune şi o lume unită în căutarea armoniei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    nu stiu daca la lasa memoria…. dupa caderea comunismului… a a fost printre tarile ce a refuzat sa ne mai plateasca din datorii…?!

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb