MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA SUA: "Pentru investitori este important un cadru legislativ predictibil şi transparent"

Cristina Radu
Politică / 4 iulie 2017

Klaus Iohannis (Sursa foto: Presidency.ro)

Klaus Iohannis (Sursa foto: Presidency.ro)

Actualizare 20:20

Iohannis a afirmat că pentru stimularea investiţiilor în România este nevoie de un cadru legislativ predictibil şi transparent

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în discursul susţinut astăzi la recepţia de Ziua Independenţei, organizată la ambasada SUA de la Bucureşti, că pentru stimularea investiţiilor în România, inclusiv a celor americane, este nevoie de un cadru legislativ predictibil şi transparent şi de respectarea statului de drept. Iohannis a mai spus: "Sper ca noul guvern să ia aminte la aceste principii", potrivit News.ro.

Iohannis a afirmat, referindu-se la posibilităţile de intensificare ale schimburilor economice din România şi Statele Unite: "Pentru investitorii străini, pentru ca România să atragă companii americane, este foarte importantă asigurarea unui climat general atractiv şi stabil, cu un cadru legislativ predictibil şi transparent, cu o birocraţie redusă şi respect faţă de statul de drept. Sper ca noul Guvern instalat să ia aminte la aceste principii fundamentale". Acesta a apreciat că relaţiile economice trebuie să ajungă la acelaşi nivel ca cele politice şi militare, conform sursei.

Preşedintele a evocat şi Parteneriatului Strategic cu Statele Unite: "În aceşti 20 de ani, România a învăţat, inclusiv cu sprijinul Statelor Unite, ce înseamnă forţa democraţiei şi respectul faţă de justiţie, stat de drept şi transparenţă. Cetăţenii români ştiu astăzi că valorile democratice nu pot fi negociate. Acestea sunt principii înscrise şi în Declaraţia de Independenţă a SUA şi ele aduc popoarele noastre cu atât mai aproape. Cetăţenii României de azi şi-au demonstrat maturitatea şi verticalitatea morală. Acum este timpul ca ţara să fie guvernată responsabil şi predictibil, punând interesul cetăţeanului pe primul loc şi dovedind partenerilor noştri străini că România este acelaşi partener stabil, care îşi respectă angajamentele asumate".

În ce priveşte recenta întâlnire cu Donald Trump, Klaus Iohannis a spus că reprezintă "o reconfirmare a angajamentului Statelor Unite pentru dezvoltarea şi extinderea parteneriatului nostru strategic şi pentru securitatea regiunii noastre, inclusiv a României. A fost o recunoaştere a capacităţii României de a fi furnizor de securitate şi de a acţiona ca stat-pilon în regiune, pentru proiectarea valorilor noastre comune".

Iohannis a subliniat importanţa relaţiei transatlantice pentru NATO: "Ea este esenţială pentru civilizaţia democratică occidentală. SUA sunt foarte importante pentru UE, dar, în acelaşi timp şi în egală măsură, o uniune unită şi puternică este importantă pentru SUA. Sunt convins că acest adevăr este, tot mai mult, conştientizat pe ambele maluri ale Atlanticului, iar România va continua să susţină activ acest obiectiv".

Printre invitaţii de la recepţie se numără preşedintele PSD Liviu Dragnea, fostul preşedinte al Camerei Valeriu Zgonea, fostul ministru Mihnea Costoiu, premierul Mihai Tudose, ministrul Muncii Olguţa Vasilescu, procurorul general Augustin Lazăr şi adjunctul său, Marius Iacob, procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

------

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, şi-a luat angajamentul astăzi, în discursul de la recepţia organizată de ambasadă de Ziua Independenţei, de a consolida şi mai mult parteneriatul strategic, prin găzduirea celei mai "numeroase misiuni comerciale care a ajuns vreodată în România", potrivit News.ro. Acesta a pledat pentru un cadru politic "stabil, previzibil, transparent, caracterizat de consultare veritabilă cu toţi actorii implicaţi, inclusiv cu investitorii străini".

Ambasadorul a avut un mesaj şi pentru premierul român: "Aşteptăm cu interes să dezvoltăm fiecare dimensiune a parteneriatului nostru împreună cu noul guvern condus de prim-ministrul Tudose şi cu membrii Parlamentului României". Acesta a spus că aşteaptă cu interes dezvoltarea dimensiunilor parteneriatului împreună cu Guvernul premierului Mihai Tudose. La recepţia oferită de ambasadă de Ziua Independenţei, iau parte şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose.

Hans Klemm a afirmat: "Ambasada mea va îndeplini acum angajamentul preşedintelui meu de a consolida şi mai mult parteneriatul nostru strategic. În această toamnă, vom găzdui cea mai numeroasă misiune comercială care a ajuns vreodată în România şi vom încuraja investiţiile dintre ţările noastre, în ambele direcţii".

Hans Klemm a făcut referire la Trade Winds, cel mai de amploare eveniment de promovare comercială organizat anual de către Departamentul Comerţului al SUA, ajuns anul acesta la a zecea ediţie. România va fi principala destinaţie a misiunii din octombrie 2017, companiile participante având opţiunea de a se deplasa şi în celelalte ţări vizate: Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Serbia, conform sursei.

Ambasadorul a evocat aspectele parteneriatului strategic SUA-România: "Colaborarea noastră militară şi în domeniul aplicării legii este mai strânsă decât oricând şi vom lucra cu partenerii noştri români pentru a îmbunătăţi securitatea transatlantică, pentru a garanta stabilitatea în regiunea Mării Negre şi pentru a lupta împotriva terorismului aici şi peste hotare, la mare distanţă. Suntem dornici să susţinem România în angajamentul său de a investi 2% din PIB pentru apărare".

Ambasadorul SUA în România a subliniat realizările din relaţia SUA-România, la aniversarea a 20 de ani de parteneriat strategic: "Aderarea României la NATO, sacrificiul nostru comun pe câmpurile de luptă din Irak şi Afganistan, deschiderea amplasamentului sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu".

Ambasadorul a amintit de vizita preşedintelui român Klaus Iohannis la Washington şi de întâlnirea acestuia cu omologul său american Donald Trump: "Confirmând soliditatea şi ambiţia parteneriatului nostru, acesta a fost pentru România şi America cel mai important eveniment bilateral de mulţi ani, poate chiar de generaţii...Românii şi americanii au multe lucruri în comun: dragostea de libertate, mândria culturii lor, tradiţii bogate şi peisaje vaste, încărcate de istorie", a mai spus acesta, citând discursul lui Donald Trump din conferinţa de presă comună cu Klaus Iohannis.

În privinţa învăţământului şi a cercetării, acesta a afirmat: "Vom interacţiona cu universităţi, centre de cercetare şi institute culturale din România pentru a promova schimburile de profesori, studenţi, cercetători şi artişti americani şi români. Vom încerca să extindem activitatea Comisiei Fulbright şi să sprijinim instituţiile guvernamentale din România să înfiinţeze un nou post la Ambasada de la Washington, cu scopul de a promova programele de schimb academic".

Tema recepţiei oferită de Ambasada SUA anul acesta este baseball-ul: aniversarea a 70 de ani de când Jackie Robinson, primul sportiv profesionist american de culoare, a intrat pe teren: "Un alt lucru pe care îl împărtăşesc naţiunile noastre este dragostea pentru sporturi. Anul acesta sărbătorim 70 de ani de când Jackie Robinson a spart bariera rasială în Liga Profesionistă de Baseball. Acest moment de referinţă din istoria americană nu doar a schimbat jocul de baseball, ci a şi deschis drumul pentru Dr. Martin Luther King. Jr. şi mişcarea modernă pentru drepturi civile".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb