Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a aprobat 12 proiecte SAPARD, în valoare de 750.000 de euro pentru conservarea şi valorificarea meşteşugurilor tradiţionale, informează un comunicat emis ieri de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). Un proiect Sapard a vizat localitatea Feldioara, din judeţul Braşov. Societatea respectivă a beneficiat de fonduri Sapard prin două proiecte cu contribuţie europeană de 100.000 euro pentru producţia şi co-mercializarea produselor de mic mobilier rustic din lemn masiv de răşinoase.
Mobilierul creat are ca element de originalitate finisajul în stil clasic, vechi, realizându-se, astfel, mobilier ceruit, băiţuit, vopsit şi antichizat. Toate produsele realizate sunt destinate exportului. "Principala piaţă de export este Marea Britanie - de unde vin cele mai multe cereri pentru produse. Produsele sunt exportate, de asemenea, şi în Franţa, Irlanda şi chiar în SUA. Următoarea piaţă de nişă care va fi valorificată este Belgia, aceasta având un potenţial remarcabil în comercializarea mobilierului din stejar, fiind considerată, totodată, una dintre ţările care dă tonul la design în materie de mobilier", apreciază administratorul societăţii, Dragoş Barna.
Într-o primă etapă, prin inves-tiţiile din cadrul primului proiect, s-au achiziţionat două linii de uscătoare pentru materialul lemnos, pentru ca producţia de mobilier să se poată extinde. Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 50 mii de euro, jumătate din sumă fiind asigurată din fonduri SAPARD nerambursabile.
În cadrul celui de-al doilea proiect, a fost posibilă realizarea modernizării şi extinderii atelierului de producţie a mobilierului, astfel încât acesta să fie în conformitate cu normele europene. De asemenea, s-au achiziţionat utilaje specifice meşteşugului. Valoarea totală a celui de-al doilea proiect a fost de 150.000 de euro, din care 75.000 euro s-au asigurat prin fonduri Sapard.
Primul proiect s-a concretizat în achiziţionarea utilajelor moderne de uscat lemnul de stejar, controlate computerizat, prin care se execută articole de mic mobilier la exigenţele de calitate ale pieţei occidentale. Astfel, este valorificat şi lemnul de stejar, aceasta fiind resursa materială existentă în acea zonă. Portofoliul de produse destinat exportului s-a mărit, deoarece, exceptând producţia iniţială din brad se realizează acum şi o producţie de mobilier din lemnul de stejar, care există din abundenţă în zonă. Cererea de mobilier din stejar este mare pe pieţele externe datorită con-curenţei limitate în acest domeniu, ceea ce va creşte şi diversifica portofoliul de produse şi, implicit, numărul de clienţi ai societăţii.
Implementarea celui de-al doi-lea proiect asigură valorificarea forţei de muncă deja calificate, a potenţialului tinerilor din zonă prin calificarea acestora la locul de muncă şi a potenţialului materiilor prime aflate în vecinătate. Proiectul a avut drept obiectiv amenajarea atelierelor de producţie artizanală existente, reabilitarea majoră a clădirii, precum şi achiziţionarea de utilaje specifice activităţii. Totodată, au fost realizate şi câteva spaţii de expoziţie. Prin implementarea proiectului s-au creat patru noi locuri de muncă, două fiind permanente şi alte două, sezoniere. Pe parcursul derulării activităţii, odată cu creşterea şi diversificarea producţiei, va creşte şi numărul de angajaţi. Începând cu anul 2007, când România va fi parte integrantă a Uniunii Europene, produsele se vor vinde direct consumatorilor finali, prin Internet, datorită dispariţiei barierelor vamale.