Meta Platforms a ajuns la un acord în valoare de 37,5 milioane de dolari, într-un proces în care compania-mamă a Facebook este acuzată de încălcarea confidenţialităţii utilizatorilor prin urmărirea mişcărilor acestora fără permisiune, prin intermediul smartphone-urilor lor, transmite News.ro.
O soluţionare preliminară a procesului colectiv a fost depusă luni la tribunalul federal din San Francisco şi necesită aprobarea unui judecător.
Părţile au ajuns la un acord pentru închiderea procesului în care Facebook este acuzată că a încălcat legea în California şi propria sa politică de confidenţialitate prin colectarea datelor de la utilizatorii care au dezactivat serviciile de localizare pe dispozitivele lor mobile.
Utilizatorii au spus că, deşi nu au vrut să-şi partajeze locaţiile cu Facebook, compania a dedus totuşi unde se află, din adresele lor IP (protocol de internet), şi a folosit acele informaţii pentru a le trimite publicitate direcţionată.
Acordul acoperă persoanele din Statele Unite care au folosit Facebook după 30 ianuarie 2015.
În cadrul acordului convenit, Meta neagă faptele greşite.
Ieri, Meta nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
În iunie 2018, Facebook şi directorul său general Mark Zuckerberg au declarat Congresului SUA că compania din Menlo Park, California, foloseşte datele despre locaţie "pentru a ajuta agenţii de publicitate să ajungă la oameni în anumite zone".
De exemplu, a spus că utilizatorii care au luat masa la anumite restaurante ar putea primi postări de la prieteni care au mâncat şi ei acolo sau anunţuri de la companii care doresc să ofere servicii în apropiere.
Procesul a început în noiembrie 2018. Avocaţii reclamanţilor pot solicita până la 30% din suma prevăzută în acord luni pentru onorariile legale, arată documentele de soluţionare.