Un număr de 22 de proiecte pentru combaterea sărăciei, în valoare totală de aproximativ 1,1 milioane euro, din care două pentru regiunea Bucureşti-Ilfov şi 20 de proiecte pentru regiuni mai puţin dezvoltate din ţara noastră, au fost admise pentru finanţare, informează un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), trimis Redacţiei.
MFE a precizat că Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman (AM POCU) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a publicat listele cererilor de finanţare care au fost aprobate în urma evaluării tehnico-financiare a proiectelor depuse pentru apelurile POCU/85/5/1/ şi POCU/86/5/1/ "Reducerea numărului de comunităţi marginalizate (roma şi non-roma) aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din oraşe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populaţie aparţinând minorităţii roma, prin implementarea de măsuri/ operaţiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC".
Beneficiarii proiectelor vor elabora Strategia de Dezvoltare Locală pentru zone urbane marginalizate, ca primă etapă a mecanismului de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunităţii (DLRC). Listele publicate astăzi nu includ cererile de finanţare aflate în etapa de contestaţii din faza A "Conformitate administrativă şi eligibilitate".
Ministerul reaminteşte autorităţilor publice locale, actorilor sociali relevanţi şi grupurilor de acţiune locală care doresc să deruleze proiecte pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală pentru zone urbane marginalizate că pot depune cereri de finanţare în cadrul noilor apeluri aferente Obiectivului specific 5.1. POCU, în sistemului informatic MySMIS 2014 până în data de 15 mai 2017 .
"Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală - oraşe/ municipii cu populaţie de peste 20.000 locuitori" sunt apeluri de proiecte în cadrul Axei prioritare 5: Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunităţii, Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei discriminări, Prioritatea de investiţii 9.vi: Strategii de dezvoltare locală elaborate la nivelul comunităţii, Obiectiv specific 5.1: Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate (roma şi non-roma) din oraşe/municipii cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populaţie aparţinând minorităţii roma, prin implementarea de măsuri/ operaţiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC. Cele două apeluri de proiecte au avut o valoare totală de 5.050.000 euro.
Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunităţii (DLRC) este noul instrument de dezvoltare teritorială propus de Comisia Europeană pentru perioada de programare 2014-2020 în vederea combaterii sărăciei şi a excluziunii sociale de la nivel urban, prin stimularea implicării comunităţilor în dezvoltarea locală, prin formarea unui parteneriat local şi implementarea unor Strategii de Dezvoltare Locală (SDL).