Actualizare 15:17 Fostul secretar de stat Adrian Dobre (PSD) îl dă în judecată pe ministrul Ghinea
Fostul secretar de stat Adrian Dobre (PSD) i-a trimis astăzi o scrisoare deschisă ministrului Cristian Ghinea în care îl numeşte pe acesta "ministrul zero al fondurilor europene" şi în care respinge acuzaţiile referitoare la programul "Schema de Garanţii pentru Tineri".
"Proiectul în speţă, de o mare importanţă pentru tinerii din România, «Schema de Garanţii pentru Tineriۘ», este în momentul de faţă un proiect ratat! Îl consider responsabil pe dl Ghinea de blocarea cu bună ştiinţă şi cu rea credinţă a acestui proiect extrem de important pentru tinerii din România şi pentru piaţa muncii din viitor. Am înţeles jocul domnului Ghinea. E simplist.(...) Afirmaţiile domnului Ghinea sunt total neadevărate, nefondate şi manipulatorii, ceea ce le califică a fi minciuni abjecte şi calomnii", a susţinut Adrian Marius Dobre, în scrisoarea deschisă.
De asemenea, fostul secretar de stat i-a solicitat demisia ministrului Fondurilor Europene.
"Factura pe care urmează să o plătească douăzeci de milioane de români datorită incompetenţei, aroganţei, comodităţii şi laşităţii domnului Ghinea este prea mare. Mult prea mare! De aceea, domnule Ghinea, vă solicit demisia! Nu de onoare, pentru că ştiu că nu aveţi aşa ceva, ci de necesitate! Minciuna ordinară şi calomnia nu vor putea ascunde niciodată dezastrul şi prejudiciul creat de dumneavoastră la Ministerul Fondurilor Europene! Cât despre minciună şi calomnie, în spiritul transparenţei totale, a deplinei responsabilităţi şi pentru a arăta opiniei publice din România importanţa acestui proiect pierdut, dar şi faptul că nu este nimic de ascuns, vă solicit domnule Ghinea să explicaţi afirmaţiile dvs mincinoase în instanţă, în faţa judecătorilor", a mai afirmat Dobre.
Ministrul Cristian Ghinea a declarat, săptămâna trecută, că fostul secretar de stat PSD Adrian Dobre a lucrat la o strategie pentru tinerii şomeri şi ceruse 46 de milioane de euro pentru un proiect. Potrivit ministrului, un sfert din bani urmau a fi alocaţi pentru şepci, ceasuri şi stickuri de memorie la preţuri supraevaluate.
(I.S.)
-----------
Actualizare 12:45 Cristian Ghinea: "MFE a trebuit să controleze crize şi urgenţe repetate"
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a trebuit să controleze crize şi urgenţe repetate, a subliniat astăzi ministrul Cristian Ghinea, într-un raport care prezintă activitatea sa la împliniarea a 100 de zile de mandat.
"La preluarea mandatului mi-am fixat două direcţii de acţiune: pe de o parte să deblocăm situaţiile din trecut, ca să dăm drumul la finanţare, iar pe de altă parte să punem pe picioare un mecanism simplu şi funcţional de atragere de fonduri, din programarea actuală, pentru un impact cu bătaie lungă. Am preluat un minister aflat la intersecţia multor tipuri de probleme - un sistem IT deficitar, un sediu sub semnul întrebării, contracte frauduloase, percepţii negative, reclamaţii. Cu o mână a trebuit să controlăm crize şi urgenţe repetate, iar cu cealaltă - să atragem banii europeni atât de necesari dezvoltării României. Am găsit câteva noduri gordiene şi am făcut paşi importanţi pentru dezlegarea fiecăruia", a spus Ghinea, în raportul publicat pe site-ul MFE.
Ghinea a mai punctat faptul că MFE se concentrează pe lansarea apelurilor pentru noua perioadă de programare 2014 - 2020.
"Sunt 39 de apeluri lansate, cu o alocare de peste 13 miliarde de euro - aproape jumătate din alocare. Repet: primim proiecte pentru jumătate din bugetul 2014 - 2020. Cele mai multe dintre aceste ghiduri au fost lansate/deblocate în cele 100 de zile de mandat. Optimizăm fiecare cent: plecăm de la realitatea din teren şi finanţăm proiectele cu viziune integrată - de aceea lucrăm în echipă cu alte ministere: Sănătate, Muncă şi Protecţie Socială, Educaţie, Mediu de Afaceri, Mediu. Intervenim asupra sărăciei - fenomen care afectează 40% din populaţia României - într-o manieră integrată şi cu totul nouă în cei 26 de ani de guvernare post-decembristă", a precizat ministrul.
(I.S.)
-----------
Rata de absorbţie curentă a fondurilor avute la dispoziţie de ţara noastră în exerciţiul bugetar european 2007-2013 a crescut la 76,69%, faţă de 58,67% în noiembrie 2015 şi 66,21% la preluarea mandatului de către actualul ministru, Cristian Ghinea, în timp ce valoarea totală a fondurilor europene disponibile pentru proiecte prin ghidurile lansate din bugetul 2014-2020 se ridică la 13,31 miliarde euro, se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
"Am găsit la minister câteva noduri gordiene şi am făcut paşi importanţi pentru dezlegarea fiecăruia. Cititorul acestui raport va judeca singur dacă paşii au fost logici şi în direcţia corectă", a declarat ministrul Ghinea, la împlinirea a o sută de zile de mandat.
Potrivit unui raport publicat cu această ocazie, banii europeni devin o "autentică armă" pentru combaterea sărăciei, prin corelarea programelor gândite de MFE cu nevoile din teritoriu, în cadrul Pachetului Anti-sărăcie promovat de Guvern.
De asemenea, procesul de desemnare (acreditare) a Autorităţilor de Management responsabile de fiecare program operaţional din bani europeni a fost deblocat. Fără desemnare, nu se pot trimite cereri de rambursare către Comisia Europeană.
MFE precizează: "Reconstrucţia sistemului informatic recuperează întârzierile grave care puneau în pericol procesul de desemnare. Au fost făcuţi paşi importanţi în coordonarea îndeplinirii condiţionalităţilor ex-ante. Aceste condiţionalităţi au fost negociate în 2014 şi s-au făcut prea puţine eforturi pentru îndeplinirea lor, deşi exista riscul blocării fondurilor europene în 2017. Ministerul Fondurilor Europene trece printr-o autentică reformă instituţională, completându-şi structura cu entităţi care să impulsioneze dezvoltarea de proiecte şi cu structuri de prevenţie a fraudelor. Fondurile europene sunt orientate spre impactul real, spre ceea ce lasă în urmă acest efort financiar considerabil al Uniunii Europene şi al României".
În raport se arată că rata absorbţiei fondurilor europene a ajuns la aproape 1% pe noul cadru financiar 2014-2020, "fantomaticul 0%" fiind un mit.
"Guvernul de atunci nu a început acreditarea din 2014 cum ar fi trebuit să o facă. Singura AM (Autoritate de Management n.r) desemnată este cea de Dezvoltare Rurală (AM PNDR). Acolo au şi început rambursările. Astfel, în luna mai, după doi ani şi jumătate de la startul perioadei de programare actuală, au venit primele rambursări, în valoare de 57 milioane de euro. Pe 8 august, Comisia Europeană a mai acceptat pentru rambursare încă 231 milioane de euro aferente PNDR. Aşadar, rata de absorbţie (rambursare) a fondurilor europene în România a ajuns la aproape 1 %. Fantomaticul 0% este un mit, după ce rambursările au început în mai 2016", precizează raportul de activitate.
Potrivit sursei citate, Guvernul Ponta a fost 2 ani (2014, 2015) în funcţie şi a avut "0% absorbţie", iar faptul "nu a părut să deranjeze pe nimeni".
"Realist vorbind, nici nu ar trebui să fie motiv de isterie publică. Media UE este de 1,5% în acest moment. Ratele oficiale de absorbţie, la 31 mai, erau, printre altele: Bulgaria (0,07%), Cipru (0,23%), Spania (1,87%), Ungaria (0%), Italia (0,39%), Polonia (0,87%), România (0,18%). Procesul de desemnare (acreditare) va fi finalizat în acest an şi pentru asta muncim susţinut. În acest fel, în 2017, odată cu acreditarea tuturor AM-urilor, urmează ca România să primească imediat de la Comisia Europeană 3,6 miliarde de euro (mai exact, previzionăm: 3.671.203.258 euro)", se mai arată în raport.
Cristian Ghinea a fost numit, pe 28 aprilie, ministru al Fondurilor Europene.
1. Baiatul asta
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 22.08.2016, 14:17)
pare a fi bun de gura. Ca Ponta! Sa nu ne trezim cu cine stie ce placinta... la anul.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de zaza în data de 22.08.2016, 15:15)
Sa nu fim carcotasi...omul a explicat asa cum stau ..lucrurile...deoarece ex pr.Ponta o tot dadea cu 0 %...dar el nu vorbea nimic de perioada lui strict de guvernare...Se lauda cu proiectele ramase de pe timpul lui Boc..care aveau scadente de rambursare in ani urmatori,,in perioada guvernari Ponta.
Iar ce a "lasat" Ponta dupa plecarea lui de la Guvernare se vede.
2. Ghinea este un derbedeu !
(mesaj trimis de x în data de 22.08.2016, 17:20)
Un golan lustruit dar tot un derbedeu ramane. ONG-ist care prefera sa dea din gura in loc sa faca ceva pentru care este cu adevarat platit. Ma ingrozesc cand vad la ce nivel de nesimtire , lipsa de responsabilitate si golaneala ieftina se preteaza acest Ghinea.