Micii comercianţi, sufocaţi de presiunea supermarketurilor

BIANCA DOBRESCU
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 10 octombrie 2014

Micii comercianţi, sufocaţi de presiunea supermarketurilor

Feliciu Paraschiv: "Supermarketurile ne aduc în sapă de lemn"

Micii comerciaţi suferă din cauza creşterii numărului de magazine operate din interiorul oraşelor de către retailerii internaţionali, a susţinut ieri Cora Muntean, Secretar executiv al "Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii" (ANCMMR), în cadrul conferinţei naţionale "Management modern pentru comercianţii mici şi mijlocii din România".

Domnia sa susţine că micii comercianţi au nevoie de un pachet de legi protecţioniste în faţa marilor lanţuri de magazine, în caz contrar existând pericolul ca statul să se trezească cu până la 100.000 de şomeri.

Doamna Cora Muntean a declarat: "Comercianţii mici şi mijlocii au multe probleme legate de legislaţia pe care sperăm că, o dată cu înfiinţarea asociaţiei noastre, să le putem rezolva la nivelul Parlamentului şi al Guvernului. Sunt ţări care au o legislaţie extrem de protecţionistă pentru comercianţii mici şi mijlocii pentru că, la urma urmei, şi noi suntem cei care contribuim la bunul mers al acestei ţări. Marile lanţuri de magazine continuă politica expansionistă în centrul oraşelor şi să-i sufoce atât pe micii comercianţi, cât şi pe producătorii lor. 90% din produsele de pe rafturile marilor lanţuri de magazine sunt de provenienţă străină. Ungaria, de exemplu, are o politică protecţionistă faţă de micul comerciant. Statul ungar nu permite să fie batjocoriţi micii comercianţi locali".

Doamna Muntean propune ca marile lanţuri de magazine să fie în afara oraşelor şi să aibă programul precum în majoritatea ţărilor, adică să fie închise de vineri până luni.

Secretarul executiv al "Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii" a mai spus că, în primele şapte luni ale anului, 50.000 de mici afaceri s-au închis.

Feliciu Paraschiv, proprietarul societăţii "Paco", a declarat: "Investitorii străini, care au deschis supermarketuri în ţara noastră, ne sărăcesc. Avem nevoie de o propunere legislativă potrivit căreia, pe timpul weekend-ului, magazinele de peste 1000 mp, să fie închise. Asta ar duce la o creştere importantă a bugetului comercianţilor mici autohtoni. Totuşi, nu cred că este posibilă, deşi, în afară se întâmplă".

Aproximativ 40% din veniturile supermarketurilor sunt realizate în weekend, iar dacă acestea ar fi închise ar exista o şansă mai mare de câştig şi pentru comercianţii mai mici, a reieşit din spusele domnului Paraschiv.

Deputatul Partidului Democrat Liberal (PDL) Marin Anton a propus o lege asemănătoare la începutul acestui an, dorind o legislaţie protecţionistă pentru comerţul tradiţional, care nu a fost adoptată de către deputaţii din Agricultură.

Programul "Fabricat de un tânăr antreprenor român" va demara în această lună

Programul "Fabricat de un tânăr antreprenor român" va demara în această lună şi face parte din măsurile pe care Guvernul le ia pentru susţinerea producătorilor autohtoni, a declarat ieri Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism. Domnia sa a spus, citat de Agerpres: "Lanţurile de magazine vor oferi, în mod gratuit, un spaţiu de publicitate în pliantele promoţionale şi pagina de web a acestora, pentru promovarea produselor româneşti ale tinerilor întreprinzători şi vor permite efectuarea unei campanii publicitare lunare, în mod gratuit, firmelor tinerilor întreprinzători care îşi expun spre comercializare produsele în cadrul raionului tânărului antreprenor. În funcţie de tipul de produse, în cadrul acestor spaţii vor putea fi expuse produse specifice judeţului în care un lanţ de magazine îşi desfăşoară activitatea. Raionul va trebui poziţionat într-un loc vizibil, uşor accesibil, şi va fi marcat corespunzător cu steagul României şi cu sigla "Fabricat de un tânăr antreprenor".

Acest program va fi demarat la început în Bucureşti, împreună cu unul dintre lanţurile mari de magazine prezente în România. În vederea comercializării, lanţurile de magazine (supermarketuri, hypermarketuri) vor pune la dispoziţie, în mod gratuit, un raion pentru tinerii întreprinzători cu vârsta de pînă la 40 de ani (fără taxe de raft, de listare, de poziţionare exclusivă sau alte astfel de taxe).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb