Mihai David, Hidroelectrica: FP vrea să preia companii din sectorul energetic

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 8 aprilie 2011

Mihai David, Hidroelectrica: FP vrea să preia companii din sectorul energetic

Franklin Templeton vrea să preia controlul unor societăţi energetice româneşti unde deţine pachete minoritare, iar împotrivirea ambasadorului american la Bucureşti faţă de crearea companiilor naţionale este de fapt un sprijin acordat fondului american, spune Mihai David, membru în CA Hidroelectrica.

Domnia sa a precizat: "Şansa României în Europa şi pentru relansarea economică este energia, pe lângă agricultură. Ambasadorul american Mark Gitenstein sprijină administratorii Fondului Proprietatea, care vor să preia controlul unor companii energetice la care au pachete minoritare. Fondul Proprietatea are o mare expunere pe companii energetice. Toate problemele au început când a preluat Franklin Templeton administrarea Fondului Proprietatea. Sugestiile astea din afară, după 21 de ani, nu cred că mai conving pe nimeni ".

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a afirmat recent că reorganizarea companiilor energetice de stat în doi "campioni energetici naţionali", în locul privatizării parţiale sau totale, este ca şi cum ai "rearanja şezlongurile de pe Titanic".

Mihai David nu este de acord nici cu afirmaţia că în România nu există manageri competenţi pentru companiile energetice şi consideră că prin formarea unor complexuri energetice din SNLO, CNH, Turceni, Rovinari şi Craiova s-ar face "un pas înapoi cu 11 ani".

Mihai David a precizat, citat de Mediafax: "Avem manageri extrem de competenţi în domeniu, este adevărat că lucrează la privaţi, dar cu o ofertă serioasă pot fi aduşi înapoi. Nu cred că va apărea un beneficiu clar din privatizarea managementului, cred că statul poate să îşi arunce privirea şi să găsească manageri competenţi. Nu cred în complexurile surogat la cele două societăţi. Este un pas cu 11 ani înapoi. Fondul Proprietatea nu atacă principiul formării celor două companii, ci detalii. Sindicatele din Hidroelectrica nu au nimic împotriva companiilor ci împotriva faptului că era prevăzută spargerea în două a Hidroelectrica. Fondul Proprietatea are o problemă de patrimoniu, de aceea nu acceptă formarea lor".

Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei, a afirmat anterior că managementul privat la companii de stat ar ridica probleme pentru consumatorii finali din perspectiva preţurilor mai mari la energie.

"De unde ar veni acele profituri (ale companiilor energetice conduse de manageri privaţi - n.r.) dacă nu din creşteri de preţuri sau disponibilizări", a spus Săndulescu.

El a mai spus că Ministerul Economiei nu renunţă la ideea înfiinţării celor două societăţi energetice naţionale şi evaluează soluţii alternative precum crearea unor complexuri mixte care să includă producători de energie şi cărbune.

Mihai David consideră că este foarte posibilă listarea acţiunilor Nuclearelectrica şi Hidroelectrica în 2-3 ani, însă în acest moment niciuna dintre companii "nu este pregătită".

În opinia lui, Nuclearelectrica poate să finanţeze singură investiţia în reactorul 3 şi nu are nevoie de nici un investitor strategic.

"O emisiune de bonduri pentru Unitatea 3 de la Cernavodă poate să apropie Nuclearelectrica de momentul listării. O emisiune de bonduri poate să facă şi Hidroelectrica pentru finanţarea hidrocentralei Tarniţa", a mai spus David.

Fondul Proprietatea deţinea la sfârşitul anului trecut acţiuni la Transgaz - 14,98%, Transelectrica - 13,49%, Hidroelectrica - 19,94%, Nuclearelectrica - 9,72%, Romgaz - 14,99%, Complexul Energetic Turceni - 24,78%, Complexul Energetic Craiova - 24,35%, Complexul Energetic Rovinari - 23,6%.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Noi stim cu totii ca Mihai David e mai tare ca Templeton si ca mama lu' Templeton.

    Iar "nenorocitu' de ambasador cum se putea lege de vitejiile din energetica romaneasca daca nu erau baietii destepti care au luat pe gratis de la stat si ne revind noua plevustii, la pret dublu? Au baietii astia un tupeu...De fapt di n cauza mizeriilor facute de unii ca asta di n poza de mai sus nu mai avem Petrom, Sidex, sua ROMCIM. 

    1. Sa traducem unul dintre singurele adevaruri pe care le spune COCO... Cumparati actiuni la FP. Si tineti la ele.Vor valora mai mult decit aurul in scurt timp....

    Politizarea companiilor energetice creaza ineficienta actului de conducere. Din acest motiv, daca statul nu se ingrijeste de patrimoniul ce-l are, se gasesc destui, chiar si FP sa se arunce la carnati. Dati energeticienilor adevarati, cum este Stelian Gal de la Trans, sansa de a conduce efectiv aceste companii si veti vedea un management de succes. Kilowat-ul nu-l cunoaste orice ageamiu, nu v-atingeti ca va frigeti ! Amin

    David asta face cu declaratiile lui un mare deserviciu Romaniei deci noua celor 21 de milioane de Romani.

    Ar trebui demis imediat un om care vinde sub costuri energia tarii . Se crede un viitor baron al energiei in Romania.

    Da-ti demisia, esti un HOT ! 

    Nu e doar tupeu ceea ce ne arat dl. M.D. ci si un interes vadit. Nu-i totuna sa lucrezi la stat pe salarii babane si sa-ti faci singur BVC-ul pe anul urmator (eventual cu vre-un "mic" ajutor din minister, complet "dezinteresat") sau sa lucrezi sub un management privat cu obiective clare de atins atat in ceea ce priveste eficienta cat si profitabilitatea!

    ...iar pe mihaita il doare ca nu mai e mare d.g.; dupa parerea domniei sale, daca "statul si-ar arunca privirea in jur" l-ar mai gasi pe el director inca o data, sa mai traga vreo doua contracte gen galati, rudnap, etc, pe inca vreo patru cincinale...

    Lasand-ul sa viseze frumos, se impun doua precizari referitoare la pozitia sindicatelor din Hidro : 

    1. intr-adevar, sindicatele s-au opus in primul rand divizarii Hidroelectrica 

    2. avem de comentat si la forma de organizare a companiilor, si inca multe.

    Dar...cine sa ne asculte ? "Competentii ", " performantii " din guvern ? sa fim seriosi, nu se coboara la nivelul unor iresponsabili ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb