MIHAI GOŢIU (USR): Cetăţile dacice din patrimoniul UNESCO nu se salvează cu festivism

I.L.
Politică / 16 aprilie 2019

Mihai Goţiu (Sursă foto: Twitter)

Mihai Goţiu (Sursă foto: Twitter)

Senatorul Mihai Goţiu (USR) a atras atenţia, ieri, într-un comunicat de presă, asupra problemelor cu care se confruntă cetăţile dacice aflate pe lista UNESCO, cu excepţia Sarmizegetusa Regia, în opinia sa celelalte monumente aflându-se în situaţia de a fi "abandonate, vandalizate, distruse" şi în pericol de a-şi pierde valoarea care a dus la recunoaşterea lor ca locuri reprezentative pentru istoria şi cultura umanităţii, scrie Agerpres.

"În acest an nu e loc de festivisme, tăieri de panglici şi aplauze ipocrite, ci de măsuri de urgenţă, pentru că fiecare zi care trece aduce cu ea o altă distrugere a acestor cetăţi", a declarat senatorul USR Mihai Goţiu, în contextul evenimentelor care se vor desfăşura în această săptămână, în judeţul Hunedoara, legate de împlinirea a 20 de ani de la includerea cetăţilor dacice în UNESCO.

Membri ai Comisiei Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru relaţia cu UNESCO, reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene Hunedoara şi Alba, ai Guvernului şi ai altor instituţii publice vor participa joi, 18 aprilie, la dezbaterea "Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, 20 de ani de la recunoaşterea UNESCO".

În aceeaşi zi, se va face şi o deplasare pe teren, la cetăţile Sarmizegetusa Regia şi Costeşti.

"Sper că, măcar acum, după ce vor vedea direct, pe teren, distrugerile cauzate de indiferenţa, indolenţa, incompetenţa şi lipsa totală de responsabilitate a Ministerului Culturii din ultimii doi ani, vor înţelege cât de gravă e situaţia şi că e nevoie, atât de măsuri de urgenţă, cât şi de un plan şi o strategie pe termen lung, şi sper că discuţiile de la Deva vor avea acest obiectiv, nu bifarea şi raportarea unei acţiuni de portofoliu", a afirmat senatorul Mihai Goţiu, potrivit comunicatului de presă remis ieri, Agerpres.

Documentul mai precizează că în urma vizitei de documentare pe care a făcut-o, în vara anului trecut, în Munţii Orăştiei, Mihai Goţiu a prezentat public imagini "cu dezastrul de la Costeşti", şi a adresat mai multe întrebări şi interpelări pe această temă Ministerului Culturii şi Guvernului României.

"Am fost informat că după doi ani de la punerea în consultare publică a unei Hotărâri de Guvern, care avea ca scop rezolvarea problemei, nu se întâmplase nimic. Doar după ce am făcut publice imaginile distrugerilor, s-a format un grup de lucru interministerial pentru elaborarea unei alte Hotărâri de Guvern, care nici acum, nu are toate avizele", a explicat Mihai Goţiu, conform Agerpres.

Senatorul USR a depus şi un amendament la Legea bugetului de stat pentru anul 2019, prin care a solicitat alocarea sumei de 5 milioane de lei pentru Institutul Naţional al Patrimoniului, pentru realizarea lucrărilor de punere în siguranţă pentru stoparea distrugerilor cetăţilor dacice.

"Amendamentul a fost respins de majoritatea parlamentară. Sper că după această vizită, pe teren, să priceapă şi reprezentanţii PSD şi ALDE de ce e nevoie de aceste intervenţii de urgenţă, până la clarificarea problemelor juridice şi găsirea unei soluţii pe termen lung. Mă voi asigura că vizita şi discuţiile nu vor rămâne la un nivel festivist", a mai spus Mihai Goţiu, care va fi prezent şi el, în această săptămână, la dezbaterile de la Deva şi la vizita de la cetăţile dacice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb