MIHAI GRIGORE: "Paradoxal, turismul distruge chiar farmecul pentru care oamenii vin în Viscri"

A consemnat ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 3 august 2016

"Paradoxal, turismul distruge chiar farmecul pentru care oamenii vin în Viscri"

Renovarea unei camere, într-o casă săsească, costă în jur de 15.000 de euro

Satul Viscri din Transilvania este renumit pentru frumuseţea locului şi arhitectura tradiţională, pentru faptul că face parte din patrimoniul UNESCO, dar, mai ales, pentru că Prinţul Charles şi-a cumpărat aici o gospodărie. Uşor, uşor Viscri a atras din ce în ce mai mulţi turişti, peste 30.000 anual. Cu toate că pare un lucru îmbucurător, numărul turiştilor depăşeşte capacităţile satului şi afectează frumuseţea locului, după cum apreciază proprietarii caselor de oaspeţi din zonă.

Mihai Grigore, proprietarul pensiunii Viscri125, ne-a acordat un interviu în care ne-a explicat problemele pe care le creează impactul turismului în zonă. De asemenea, acesta ne-a dezvăluit şi care sunt principalele activităţi de care se pot bucura turiştii şi perioadele cele mai bune pentru o plimbare aici.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia turismului din zonă?

Mihai Grigore: Turismul a crescut foarte mult în ultimii trei ani şi va continua să crească, din păcate, peste capacităţile satului. Deşi facem eforturi pentru a evita transformarea zonei într-un nou Bran sau Şirnea, este foarte complicat fără o reglementare cu cap din partea Ministerului Culturii şi a Ministerului Turismului, sau din partea autorităţilor locale.

Acestea nu numai că nu ne ajută în a reglementa accesul auto în sat, în a construi o parcare pentru miile de maşini care vizitează cetatea sau pentru a limita numărul maxim de paturi pe care îl poate suporta satul, dar chiar vin cu proiecte care distrug ceea ce are Viscri acum de oferit. În cazul în care nu reuşim să realizăm măcar o parte dintre proiectele care ar limita impactul turismului asupra sitului UNESCO, probabil că în anii ce vor urma creşterea turismului din zonă va distruge chiar lucrul pentru care oamenii vin în Viscri.

Reporter: Ce variante de cazare se găsesc în Viscri şi care este capacitatea de cazare de aici?

Mihai Grigore: Viscri a fost dintotdeauna un sat sărac. Turiştii ajunşi aici se pot caza în casele de oaspeţi sunt gospodăriile săseşti tradiţionale, renovate. Unele au doar o cameră sau două în aceeaşi curte cu proprietarii, altele sunt gospodării ce au fost complet restaurate şi au condiţii foarte bune, similare unui hotel de 4 stele din Toscana sau Provence.

În total sunt cam 40 de camere în care turiştii ajunşi aici se pot caza.

Reporter: Care a fost investiţia pentru renovarea proprietăţilor şi aducerea lor la viaţă?

Mihai Grigore: Pe noi ne-au costat 8 camere, în urmă cu 6 ani, aproape 400.000 de euro. Însă foarte multă muncă a fost făcută de noi. În fiecare an trebuie, în continuare, făcute investiţii noi. Renovarea unei camere într-o casă săsească, pentru a o aduce la condiţii foarte bune de cazare, costă în jur de 15.000 de euro.

Reporter: Câţi turişti trec anual pragul caselor din Viscri?

Mihai Grigore: Nu avem o estimare a cazărilor din sat. La cetate ajung peste 30.000 de vizitatori anual, şi câteva mii stau cu siguranţă în sat.

Reporter: Aveţi şi turişti străini? Care este procentul lor şi din ce ţări ajung la dumneavoastră?

Mihai Grigore: Aproape jumătate din turiştii noştri sunt străini. În urmă cu şase ani, erau peste 75% turişti străini. Majoritatea vin din Marea Britanie, Germania, Scandinavia, dar sunt şi mulţi oaspeţi din Australia, Asia sau America de Sud.

Reporter: În ultimii ani tot mai mulţi turişti caută experienţe diferite, a crescut şi la dumneavoastră numărul cererilor de cazare?

Mihai Grigore: Da, simţim o creştere a numărului de turişti.

Reporter: Pe lângă minunata experienţă de a dormi într-o astfel de unitate de cazare, de ce altceva se mai pot bucura turiştii ajunşi la dumneavoastră?

Mihai Grigore: Noi le oferim oaspeţilor posibilitatea de a petrece câteva nopţi într-un sat tradiţional, departe de civilizaţie, dar bucurându-se de tot confortul unui hotel bun. Mâncarea este şi ea foarte importantă. Avem grădina noastră în care creştem majoritatea legumelor de care avem nevoie, carnea şi lactatele vin din sat. < %-1 >

Organizăm diverse ateliere, iar în sat, turiştii ajunşi aici, pot vizita meşteşugari tradiţionali - fierar, cărămidar, apicultor. În plus, din Viscri porneşte cel mai lung traseu de biciclete prin natură - peste 100 km, pe care, din păcate, Romsilva şi Ministerul Mediului vor să îl închidă. Sunt oaspeţi care vin din Norvegia, Germania sau Marea Britanie ca să meargă cu bicicletele pe traseu. Există o cursă de biciclete în fiecare an care atrage sute de participanţi din toată lumea, precum şi un maraton şi un ultramaraton între Viscri şi Sighişoara, şi acesta cu participare internaţională. Dar lipseşte o hârtie de la dosar şi Statul Român a decis că ar trebui închis traseul, din păcate.

Reporter: Care sunt principalele obiective turistice din apropierea gospodăriei săseşti?

Mihai Grigore: Cetatea fortificată este în mod clar punctul principal de atracţie. Traseul de biciclete este, probabil, pe locul doi. De la noi se ajunge în maxim o oră la Sighişoara, la Biertan, la Sâmbăta în Făgăraş, sau la vulcanul de la Racos.

Reporter: Care este tariful mediu pentru o noapte de cazare într-o cameră în Viscri?

Mihai Grigore: În sat, preţul unei camere duble începe de la 50 de euro şi ajunge la 100 de euro, cu mic dejun inclus.

Reporter: Care sunt cele mai aglomerate perioade din an?

Mihai Grigore: Iulie - august sunt cele mai aglomerate luni din an. Deşi, cele mai frumoase perioade sunt însă mai-iunie şi septembrie-octombrie.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb