MIHAI IONESCU, ANEIR: "Avem şanse să încheiem 2013 cu exporturi de 50 miliarde euro"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 10 ianuarie 2014

"Avem şanse să încheiem 2013 cu exporturi de 50 miliarde euro"

"Sunt premise pentru un deficit comercial de 6 miliarde euro în 2013, faţă de 10 miliarde euro în 2012"

Exporturile aferente anului trecut ar putea fi încheiate la o valoare de 50 miliarde euro, după cum ne-a spus Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care a subliniat: "Exporturile s-au consolidat. Avem şanse să încheiem 2013 cu exporturi de 50 miliarde euro (n.r. în 2012, valoarea exporturilor a fost de circa 45 miliarde euro). În luna decembrie a anului trecut, creşterea exporturilor a fost de 8,8% pe regiunea extracomunitară, la importuri înregistrând un avans de 25,9%, pe extracomunitar. În aceste condiţii, deficitul pe ultima lună a anului trecut va fi puţin mai mare decât cel din lunile precedente, însă, la nivelul întregului an, vom avea un deficit de circa 6 miliarde euro, de la 10 miliarde euro - deficitul comercial din 2012".

Deficitul comercial înregistrat în primele 11 luni ale lui 2013 a depăşit puţin valoarea de 5 miliarde euro, fiind mai mic cu 3,5 miliarde euro decât cel înregistrat în intervalul similar din 2012, potrivit estimărilor făcute de Institutul Naţional de Statistică.

Acest rezultat a fost realizat pe fondul unor exporturi de circa 45,7 miliarde euro şi a unor importuri de aproximativ 50 miliarde euro. Comparativ cu primele 11 luni din 2012, exporturile au crescut cu 9%, importurile scăzând cu 0,4%.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 32 miliarde euro la expedieri şi de 38,7 miliarde euro la introduceri, reprezentând 70,1% din total exporturi şi, respectiv, 76,1% din total importuri.

Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri a fost de 13,6 miliarde euro la exporturi şi de 12 miliarde euro la importuri, reprezentând 29,9% din total exporturi şi, respectiv, 23,9% din total importuri.

Ponderi importante în structura comerţului exterior sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (41,9% la export şi 35,0% la import) şi alte produse manufacturate (32,8% la export şi 30,1% la import).

Mihai Ionescu ne-a spus că cel mai mult au fost exportate produse din sectoarele auto, alimentar, electronic, electrotehnic şi construcţii, cu o evoluţie foarte bună a domeniului mobilei.

În luna noiembrie, exporturile au însumat 4,5 miliarde euro, în creştere cu 7,7%, iar importurile au ajuns la 4,9 miliarde euro, fiind mai mari cu 6,1%.

Deficitul balanţei comerciale a fost, în noiembrie, de 389 milioane euro, fiind mai mic cu 38,7 milioane euro decât cel înregistrat în aceeaşi lună din 2012.

Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker, opinează: "Evoluţia exporturilor în luna noiembrie poate fi interpretată ca o corecţie normală după nivelul record atins în octombrie (dinamică susţinută şi de producţia agricolă record). Pe de altă parte, declinul sever al importurilor în noiembrie ar putea reflecta decizia Ford de a opri producţia la fabrica de la Craiova, dar şi anul agricol record (declinul importurilor de alimente). Conform scenariului macroeconomic central revizuit în luna decembrie, exporturile ar putea creşte (în termeni reali) cu 13,4% an/an în 2013 şi decelera la 7,8% an/an în 2014 şi 7,4% an/an în 2015. Scenariul de decelerare a exporturilor are la bază faptul că evoluţia mai favorabilă a economiei Zonei Euro va fi contrabalansată de dinamica cursului real efectiv al RON (apreciere în medie cu aproximativ 5% an/an în primele 11 luni ale anului). Pe de altă parte, în acest scenariu, importurile ar putea creşte cu 2,8% an/an în 2013 şi accelera la 6,5% an/an în 2014 şi 5,8% an/an în 2015, evoluţie determinată de relansarea investiţiilor în economia reală".

Economistul Laurian Lungu este de părere că un deficit comercial mai mic indică o economie competitivă, puternică, subliniind că o evoluţie pozitivă a exporturilor şi una negativă a importurilor arată, printre altele, că ţara noastră şi-a îndreptat exporturile şi către alte pieţe decât cele europene, cum ar fi Africa şi Asia şi că a scăzut consumul prognozat.

"Structura importurilor în 2007-2008 era bazată foarte mult pe bunurile de larg consum. Faptul că puterea de cumpărare a scăzut a condus la reducerea importurilor", ne-a spus Laurian Lungu, apreciind că economia este pe o pantă ascendentă, dar că aceasta este oarecum ameninţată de riscurile electorale.

Potrivit estimărilor făcute de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), exporturile noastre ar urma să crească, în 2014, la 51,7 miliarde euro.

CNP preconizează că importurile vor creşte la aproximativ 58,6 miliarde euro, în acest an.

În aceste condiţii, deficitul comercial va fi de circa 6,9 miliarde euro, în 2014.

Exportatorii sunt sceptici asupra prognozelor pe export pentru anul acesta, având în vedere dificultăţile care au avut loc în ceea ce priveşte promovarea comerţului, cu repercusiuni în activitatea exportatorilor din prima parte a lui 2014.

"Există un mare semn de întrebare pentru 2014, întrucât societăţile nu au putut merge la târgurile şi expoziţiile internaţionale după ce a fost desfiinţat Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS)", ne-a spus, recent, Mihai Ionescu.

Potrivit domniei sale, primele locuri la export au fost ocupate, anul trecut, de Automobile Dacia, Ford România, Rompetrol Rafinare şi OMV Petrom, în timp ce, la import, s-au aflat în top Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare, Petrotel Lukoil şi Ford România.

Atât la import, cât şi la export, pe primele două locuri se află Germania şi Italia, acestea fiind urmate de Italia, Franţa şi Turcia (la export) şi, respectiv, Ungaria, Franţa şi Polonia (la import).

Solduri pozitive au fost înregistrate în principal cu Marea Britanie, Turcia, Algeria, Arabia Saudită, Republica Moldova, Ucraina, Norvegia, Maroc, SUA, Georgia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb