Miliardarii verzi

Ian Deacon
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 22 noiembrie 2021

Miliardarii verzi
Ian Deacon

De când John D. Rockerfeller şi-a cumpărat prima afacere petrolieră în 1863, energia fost dintotdeauna industria în care se fac averi enorme. Cu economia verde va fi la fel.

Acum şase ani, cam pe la vremea când cerneala se usca pe Acordul de la Paris, aşa-numitul miliardar verde ar fi fost cineva care a donat cauzelor ecologice. Poate că avea un conac cu panouri solare sau un hibrid sau două parcate în garaj.

Acum, pe măsură ce liderii lumii şi directorii se adună pentru discuţii urgente privind schimbările climatice, cea mai bogată persoană de pe pământ este chiar un miliardar verde.

Vasta avere a lui Elon Musk provine dintr-o companie care a revoluţionat vehiculele eletrice şi care grăbeşte moartea motoarelor cu combustie internă, res­ponsabile pentru 10% din emisiile globale de carbon. Musk cochetează cu scandalurile şi îi place spectacolul - recent, el a publicat un sondaj pe Twitter, cerând răspunsul la întrebarea dacă ar trebui să vândă 10% din deţinerile lui în Tesla. El a dovedit, de asemenea, potenţialul serios pe care îl au investiţiile verzi de a crea averi.

Musk este un exemplu al bogăţiilor care pot fi câştigate în deceniile următoare. Tehnologia inferioară cu carbon nu este o nişă industrială - este chiar industria. Este evident în angajamentele financiare mari care încep să apară în urma Summit-ului Climatic COP26 de la Glasgow, Scoţia, unde instituţiile financiare cu 130 de trilioane de dolari în administrare s-au angajat să ajungă la Net-Zero şi în averile colosale pe care le creează tranziţia spre energia curată.

Cei 15 miliardari din clasamentul "verde" al Bloomberg demonstrează creşterea explozivă a vehiculelor electrice, a bateriilor şi a energiei solare. Nu fiecare dolar din aceste averi este obţinut din întreprinderile având legătură cu schimbarea climatică, ale căror produse de bază reduc emisiile de gaze cu efect de seră. În cazul lui Musk, valoarea sa "verde", sau partea din averea sa legată de maşini şi energie solară, este de 247,9 miliarde dolari - 86% din bogăţia sa totală -, dar nu include participaţiile sale în alte afaceri, cum ar fi rachetele spaţiale.

În total, aceste averi verzi ajung la aproximativ o jumătate de trilion de dolari - mai mult decât dublul capitalizării de piaţă a Chevron Corp. - şi o creştere de 41% din februarie, când Bloomberg a actualizat ultima dată lista. O mare parte din acest câştig se datorează Tesla, căreia i-a crescut preţul acţiunii ca urmare a producţiei în creştere, a profiturilor în creştere şi a includerii de anul trecut în indicele S&P 500. Acestea i-au îmbogăţit pe acţionarii de toate dimensiunile şi au propulsat pe listă pe unul dintre cei mai mari investitori din Singapore, Leo Koguan.

Valoarea combinată a averilor din energie solară a crescut de peste două ori, din februarie.

80% dintre miliardarii din listă provin din China, un semn al dominanţei ţării ca centru de producţie pentru tehnologii curate, în ciuda absenţei vizibile a liderului statului de la summitul COP26.

Magnaţii care produc vehicule electrice sau bateriile care le alimentează continuă să domine. Cei mai mari inves­titori în Contemporary Amperex Tech­nology Co., cel mai mare furnizor de baterii pentru producătorii de maşini electrice, au depăşit câştigurile lui Musk din punct de vedere procentual. Totuşi, provocările rămân. Li Bin, directorul executiv al producătorului de autoturisme Nio a coborât cu şase poziţii, iar Li Xiang şi Fan Zheng de la Li Auto au dispărut complet, pe măsură ce problemele cu lanţul de aprovizionare au obstrucţionat producţia.

Notă: Autorul este membru al Institutului Contabililor Autorizaţi din Anglia şi Ţara Galilor de 42 de ani şi este consilier fiscal în Marea Britanie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. "Miliardarii verzi" = a se citi "Promotorii dictaturii neo-ecologiste" (cea care va esua lamentabil pana in 2023 daca avem noroc sau pana in 2032 daca nu avem noroc.... dar de esuat , va esua).

    Aceste noi "icoane" umane (miliardarii verzi) sunt facuti din carne stricata si cacat... mi-e greata somatic sa ma inchin la ei.  

    1. Daca nu iti place ecologia esti liber sa traiesti in locuri unde ea inca nu exista, ai din pacate destule optiuni ... insa lumea in general apreaciaza aerul curat, produsele bio, spatiile verzi, etc. Si daca nu ai inteles de ce s-a ajuns aici, de ce acum si care este obiectivul, inseamna ca habar n-ai ce se intampla pe lumea asta, nici macar ce se intampla in jurul tau si esti doar un frustrat care se baga in seama aiurea si arunca cuvinte urate pe forumuri ... pentru ca atat poate. Altii sunt vizionari si fac si bani din asta, altii doar injura si mor de invidie.

      lumea in general apreaciaza aerul curat, produsele bio, spatiile verzi - mai ales smecherii care au venit cu avioane private in Scotia.

      Dati timpul inapoi si aduceti-va aminte de numeroasele crize prin care am trecut:lalelelor,petroliera,fi nanciara,sanitara,etc.Urmeaza criza verde sau ecologica,cum doriti sa-i spuneti.Crize au fost si vor mai fi,banul sa iasa.

      Klaus Schwab (WEF) si Bill Gates marii "vizionari" care chiar fac si bani din abordarile ecologiste... (suna misto pana aici, nu?) VOR FI UCISI DE MULTIMILE FURIOASE SI NICI UNUL NU VA MAI FI IN VIATA DINCOLO DE 2032, EI SAU URMASII LOR!

      ...cam atat cu ecologia de opereta ! :) Cei care imping lumea normala la cap intr-o dictatura pe piloni ecologisti (vezi proiectele the great reset si green deal) vor pieri striviti de ziduri si de asfalt... Ia ceva timp pana furia se distribuie in marea masa de oameni, dar e o chestiune de CAND, nu una de DACA ....  

      Priveste lumea cum reactioneaza... sigur o sa intelegi.  

      Si cand vei intelege cu adevarat o sa iti bagi undeva totalitatea diversa a opiniilor ecologiste bazate pe studii legate de incalzirea globala din sursa antropica care masoara date doar din... 1820 ! ! !

      Ecologismul E CE MAI MARE MINCIUNA PE CARE A INGHITIT-O LUMEA MODERNA, O SCUZA PENTRU INSTITUIREA UNOR SISTEME AUTORITATISTE SI DICTATORIALE!!!!! (de dragul... "salvarii Planetei"... mai bine zis "sclavizarii Planetei"!!!)  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb