Milioane de tone de plastic sufocă ecosistemele acvatice

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 20 septembrie

Milioane de tone de plastic sufocă ecosistemele acvatice

English Version

OCDE evidenţiază urgenţa globală de combatere a poluării cu plastic şi de implementare a unor soluţii durabile

Poluarea cu plastic continuă să ameninţe mediile acvatice la un nivel alarmant, cu milioane de tone de deşeuri care ajung în râuri şi oceane în fiecare an. Conform unui raport recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cantitatea de plastic din ape ar putea să se dubleze până în 2060 dacă nu se iau măsuri urgente pentru a combate această criză ecologică.

O problemă istorică

De la începutul producţiei în masă de plastic, în anii 1950, până în 2019 s-au acumulat deja 140 de milioane de tone de deşeuri din plastic în ecosistemele acvatice. Potrivit OCDE, aproape un sfert din această cantitate pluteşte în oceane sub formă de "supă de plastic", în timp ce restul de 78% se găseşte în ecosistemele de apă dulce. Cauza principală a acestei acumulări este gestionarea deficitară a deşeurilor. Sticlele de plastic, ambalajele şi materialele de construcţie necontrolate ajung frecvent în râuri şi lacuri. Aceste deşeuri fie plutesc ani de zile, fie sunt purtate de curenţi până în oceane, unde contribuie la o problemă globală gravă. Materialele de plastic se degradează extrem de încet, transformându-se în microplastice care sunt ingerate de speciile acvatice, afectând lanţul trofic.

Cea mai mare sursă: Asia

Problema poluării cu plastic este deosebit de gravă în Asia, unde lipsa unor sisteme eficiente de gestionare a deşeurilor şi densitatea mare a populaţiei amplifică situaţia. Dintre cele aproximativ 100.000 de râuri de pe planetă, doar o mie sunt responsabile pentru 80% din macroplasticele ajunse în oceane. Din primele 50 de râuri care transportă cel mai mult plastic în oceane, 44 se află în Asia, potrivit cercetătorilor de la organizaţia nonprofit Ocean Cleanup. Filipine este ţara care deversează cea mai mare cantitate de plastic în ocean, iar râul Pasig, care traversează Manila, este considerat cel mai poluat cu plastic din lume. Alături de alte râuri precum Tullahan, Ulhas şi Klang, aceste căi navigabile sunt principalele surse de poluare cu plastic din regiune.

Previziuni sumbre pentru viitor

Dacă nu se iau măsuri rapide, OCDE estimează că până în 2060, aproximativ 493 de milioane de tone de plastic ar putea fi acumulate în mediile acvatice, în special în regiuni precum Africa Subsahariană, China, India şi alte părţi ale Asiei în curs de dezvoltare. În contrast, Europa şi Statele Unite ar putea vedea o scădere a deversărilor de plastic, datorită îmbunătăţirii gestionării deşeurilor. Creşterea economică şi demografică accelerează această criză, iar utilizarea materialelor plastice la nivel global ar putea ajunge la 1.231 milioane de tone pe an până în 2060. Dacă nu se adoptă politici stricte şi soluţii inovatoare pentru reducerea plasticului, mediile acvatice vor fi sufocate de o cantitate devastatoare de deşeuri, cu consecinţe ireversibile pentru biodiversitate şi sănătatea umană.

Raportul OCDE subliniază urgenţa globală de a combate poluarea cu plastic şi de a implementa soluţii durabile. Dincolo de eforturile individuale, guvernele şi organizaţiile internaţionale trebuie să colaboreze pentru a preveni o catastrofă ecologică de proporţii globale. Doar prin măsuri concertate şi intervenţii rapide putem spera să protejăm ecosistemele acvatice pentru generaţiile viitoare.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Si noi "luptam" impotriva plasticului, dar intre timp la scoala elevii primesc cornul si merele ambalat in plastc, hainele sunt fabricate din plastic reciclat, etc.

    1. problema e sa nu arunci plastic peste tot. atat. e ambalaj. ok. la gunoi, sectia plastic. un lucru simplu, pe care fiecare il poate face fara efort.

      dar realitatea, pana si azi vezi locuri unde "oameni" au mancat si au lasta tot gunoiul acolo. petruri , farfurii de plastic, sticle de bere. trebuie amenzi usturatoare si sa se aplice legea. ca de vorba buna sau de bunul simt, nu se tine cont.

      apropo, n-aveam punga sa adun gunoiul descris mai sus, dar dupa o saptamana am ajuns iar in zona, de data asta si cu punga, si disparuse gunoiul. cineva a aruncat, altcineva a curatat.  

    Planeta asta oricum este terminat,kaputt, dacă nu se va schimba sistemul social și economic bazat pe creștere economică și profit cu orice preț pentru cei maxim 10 la sută din populația planetei care dețin totul,deci dacă nu se va schimba sistemul omenirea se va autodistruge în următoarele decenii, nimeni nu poate să mă contrazică,fraierii de europeni iau măsuri dure de protectia mediului în timp ce celelalte țări poluează în prostie, corporațiile fentează legea și fac green washing, totul e o figurație și planeta și omenirea se scufunda în mizerie zi ce trece

    1. suntem prea multi oameni pe planeta. cand m-am nascut , in 75 eram 4 mld, azi 8 mld. normal ca scade calitatea vietii, planeta e finita, resursele finite se impart la tot mai multi. deja nu mai ai pantofi de piele ai "din materiale combinate", haine nu bumbac ci peturi reciclate, adidasi din plastic din oceane, da chiar si cei de firma etc.

      si nu e nevoie de atatia oameni, urmeaza revolutia robotizarii, deci nici macar pt pib.

      toata terra e defrisata, cultivata scormonita pt resurse, poluata. prea multi oameni parerea mea. si nimeni nu respecta nimic , fiecare asteapta de la celalalt. 

      ne napadesc negroteii aici in Europa mai ceva ca lacustele. america la fel, sufocata de migranti. s-au apucat sa manance pisici si gaste de pe lac.

      mancam gandaci, azi maine

      suntem prea multi. lasa tampeniile gen musk care vrea sa aiba cat mai multi prosti sa-i cumpere masinile.  

      Si cum facem? Doar ne plangem de sistem, nu? Ce punem in loc? Ca lozinci sunt peste tot si de alea "asa nu-i bine, sa se faca altfel" sunt satul. Sa se faca, sa se schimbe - cine, cum, cu ce, cand? Sa ne dea!!! Asta-i tot, aia bogati, de ce-s bogati, aia saraci de ce-s saraci? Plin de Gica Contra.

      Sa nu facem scandal și să stăm ca vitele,cu ce sa schimbi sistemul ăsta fascist in care trăim? păi cu unul sustenabil care nu se bazează numai pe profit și unde venitul global va fi împărțit în mod echitabil între membrii societății, sună a comunism? Poate,dar eu vorbesc de sistem economic nu de politic,nu e vorba să nu mai fie profit sau dezvoltare economică dar ăsta trebuie să fie sustenabil,nu intru acum în detalii și clubul de la Roma a examinat acest subiect te poți uita pe google

      s-a mai impartit in mod egal, si traiam mai prost ca azi.

      motivul e, unde nu-i nimeni proprietar, nimeni nu-si da interesul. in timp saracie pt toata lumea.

      cum lucrezi pamantul familiei sau cum ai lucra la colectiv, si in timp, rezultatele sunt doar pe hartie, ca-n coreea de nord

      trebuie doar un sistem mai socialist capitalist sau nu stiu, exista acum AI, sa se faca ceva. limitarismul e iar o idee. nimeni miliardar, limitata , sau taxata cu 100% averea ce depaseste x milioane.  

      Deci il taxezi 100% pe ala care iti produce:-)…Daca esti asa darnic, fa-ti tu firma si sa te taxez eu 100% sa vad cat chef de munca mai ai…numai isteti pe aici, nici unul cu initiativa de antreprenor, numai de “amploaiat” sa i se dea, loc de munca, salar decent, apartament:-)…Va asteapta Putler, Kim si Xi cu bratele deschise dar nici unul nu vrea sa mearga in “raiul” socialist:-)

      Nu sunt amploaiat, si dc as fi, ce? trebuie inteles ca fara oprirea coagularii averii in mana a 1% sau cato rfi, 0,1%, vom fi toti amploaiti la guvern. mai bine sa plateasca ultra bogatii acum, decat sa platim toti si cei mai medii, curand ca vin multi ca cel de mai sus si voteaza comunism. sau fascism, tot una.

      in tarile nordice asa e, tot ce depaseste o anumita suma pe an e taxat cu 85%. n-am observat sa nu mai lucreze nimeni. nu e coruptie, si lumea e multumita. socialism -capitalism.

      mai bine decat comunism, sau fascism, ca acolo ajungem daca nu schimbam traseul, va fi un reset, si nu va fi placut.  

    Trebuie doar sa dam facilitati fiscale celor ce valorifica deseurile si nu vom mai avea deseuri. Toate deseurile sunt materii prime pentru alte industrii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb