MINISTERUL AGRICULTURII 200.000 de hectare de teren agricol, neirigate din cauza Ministerului de Finanţe

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 28 iulie 2009

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) elaborat de Ministerului Agriculturii în vederea prelungirii termenului de încheiere a contractelor de irigaţii până la 20 iulie, în scopul irigării a încă 200.000 ha, nu a primit avizul Ministerului Finanţelor. Potrivit NewsIn, în aceste condiţii, Ministerul Agriculturii este pesimist privind posibilitatea de a mai iriga această suprafaţă. În prezent, suprafaţă irigabilă din România este de circa 560.000 de hectare.

Directorul general al Direcţiei Generale Îmbunătăţiri Funciare şi Fond Funciar din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), Valentin Apostol, a declarat, citat de NewsIn: "Deocamdată, nu se mai poate face nimic. Probabil când vine Guvernul din vacanţă, poate să fie adoptată ordonanţa, pentru că acest termen de încheiere a contractelor de irigaţii se poate modifica".

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, declara, în luna mai, că a fost aprobată suplimentarea suprafeţei ce poate fi irigată cu 200.000 de hectare, acesta ajungând la un total de 760.000 de hectare, în anul 2009. Potrivit lui Apostol, Ministerul Agriculturii a făcut toate eforturile ca OUG să fie adoptată şi nu înţelege de ce Ministerul Finanţelor nu a vrut să semneze această ordonanţă. "Noi am încercat, am făcut proiectul, Guvernul l-a semnat, dar dacă MFP nu a vrut să semneze, să spună ei de ce nu au făcut-o. Ei nu văd pârjolul care este afară?", a adăugat Apostol.

Potrivit proiectului de act normativ, Ministerul Agriculturii intenţionează să prelungească termenul pentru încheierea contractelor de irigaţii până la 10 iulie, pentru a permite mai multor utilizatori de apă să încheie contracte şi astfel suprafaţa irigabilă din acest an să fie majorată cu 200.000 de hectare. Ulterior, termenul a fost modificat pentru 20 iulie.

Pentru creşterea suprafeţei irigate şi pentru reducerea cheltuielilor bugetare necesare pentru pomparea apei din canalele de desecare se propunea ca surplusul de apă din aceste canale să fie preluat, gratuit, la cerere, pe cheltuiala beneficiarilor pentru irigarea culturilor. În plus, în proiectul de OUG, ministerul propunea ca, până la data de 31 decembrie 2011, Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) să se reorganizeaze şi să aibă în structură filiale teritoriale cu personalitate juridică, ce au în subordine unităţi de administrare la nivelul amenajărilor de îmbunătăţiri funciare sau al grupurilor de amenajări de îmbunătăţiri funciare.

Tot în proiectul de OUG se mai arată că, din totalul de 418 Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI), constituite legal, care îşi desfăşoară activitatea pe un teritoriu de 1.065.000 hectare, numai 333 OUAI-uri au încheiat până la 30 aprilie 2009 contracte de irigaţii pentru o suprafaţă de 560.000 hectare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb