Ministerul Culturii a semnat protocolul pentru moscheea din Bucureşti

Elena Deacu
Companii / 28 iulie 2015

Secretarul de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, şi muftiul Muurat Iusuf au semnat protocolul de predare-preluare prin care Muftiatul Cultului Musulman din România a primit în concesiune un teren pentru construirea unei moschei în Bucureşti.

Concesiunea, încheiată pe o durată de 49 de ani, vizează un teren de 11.295 de metri pătraţi situat pe bulevardul Expoziţiei nr. 22-30, Sector 1, transmit sursele din presă. Conform protocolului, Muftiatul Cultului Musulman este obligat să informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrărilor şi sursele de finanţare a lucrării.

În ce priveşte sursele de finanţare, muftiul Muurat Iusuf a declarat că, cel mai probabil, o parte din bani vor veni de la Guverul turc, iar o altă parte a sumei va fi obţinută din donaţii.

Potrivit documentului, moscheea va avea, pe lângă clădirea propiu-zisă a lăcaşului de cult, mai multe anexe în care va funcţiona un loc pentru spălări rituale, o casă parohială, o bibliotecă şi un centru de asistenţă socială.

Respectarea destinaţiei terenului va fi monitorizată de Secretariatului de Stat pentru Culte până la expirarea protocolului, în condiţiile în care "se interzice vânzarea, înstrăinarea sub orice formă, încheierea vreunui pact de opţiune, a unei promisiuni unilaterale sau bilaterale de vânzare a imobilului, constituirea vreunui drept de preemţiune, servituţi, clauze de uzufruct, constituirea oricărei forme de aport al vreunei societăţi comerciale, asociaţii sau fundaţii".

Secretarul de stat Victor Opaschi a declarat că terenul dat în concesiune Muftiatul Cultului Musulman din România este un gest de normalitate pe care Guvernul l-a făcut faţă de o comunitate religioasă care face parte din istoria şi tradiţia naţiunii române.

"După părarea mea, dezbaterea fi trebuit să se poarte cu argumente raţionale şi extrem de serioase, având în vedere că discutăm despre principii fondatoare ale democraţiei moderne, cum este libertatea religioasă", a spus Opaschi.

El a adăugat că este în interesul tuturor românilor ca la noua moschee să "se desfăşoare o activitate religioasă normală, lipsită de elemente de prozelitism, de idei fundamentaliste sau extremiste".

La rândul său, muftiul Muurat Iusuf a spus că acest teren era o necesitate pentru comunitatea musulmană şi, nu în ultimul rând, era o necesitate ca toate activităţile religioase din Bucureşti să se oficieze la vederea întregii societăţi româneşti şi sub auspiciul Muftiatului Cultului Musulman din România. "Din nefericire, s-a interpretat greşit o intenţie bună pe care a avut-o comunitatea musulmană de a veni în sprijinul activităţilor religioase", a adăugat Muurat Iusuf.

În România trăiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre aceştia, 10.000 locuiesc în Capitală. Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, de altfel majoritatea musulmanilor din ţară sunt localizaţi în Dobrogea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb