Ministerul Afacerilor Externe a anunţat ieri că suspendă contribuţiile pentru agenţia pentru refugiaţii palestineni (UNRWA) - instituţie care funcţionează în cadrul ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite) - după acuzaţiile privind implicarea unor angajaţi ai respectivei agenţii în atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului. Oficialii ministerului precizează că "nevoile civililor palestinieni vor continua să fie o prioritate pentru România" şi că MAE va menţine colaborarea cu partenerii săi inclusiv la nivel european.
În comunicatul de presă emis de minister se arată: "MAE a luat notă cu maximă îngrijorare de recentele acuzaţii grave privind presupusa implicare a unor membri ai personalului Agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii din Palestina în Orientul Apropiat - UNRWA - în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului, de la 7 octombrie 2023. Aceste acuzaţii trebuie să facă obiectul unor investigaţii imediate şi aprofundate ale ONU. Salutăm reacţia rapidă a conducerii UNRWA de a rezilia cu efect imediat contractele persoanelor vizate şi ne exprimăm toată încrederea că investigaţiile demarate de ONU, aflate inclusiv în atenţia Secretarului General al organizaţiei, vor clarifica situaţia în cel mai scurt timp. Până la finalizarea investigaţiei, MAE nu va lansa proceduri pentru noi contribuţii voluntare către UNRWA. Nevoile civililor palestinieni vor continua să fie o prioritate pentru România, urmând a ne menţine coordonarea cu partenerii noştri, inclusiv la nivel european".
Decizia MAE a venit după ce ieri Comisia Europeană prin intermediul Direcţiei Generale Europene pentru Protecţie Civilă şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar (ECHO) a anunţat că, deşi ajutorul umanitar acordat palestinienilor din Gaza şi Cisiordania va continua fără încetare prin intermediul organizaţiilor partenere, "în prezent, nu este prevăzută nicio finanţare suplimentară pentru UNRWA până la sfârşitul lunii februarie".
În comunicatul de presă emis de instituţia de la Bruxelles se precizează: "Comisia Europeană va stabili viitoarele decizii de finanţare pentru UNRWA în lumina acuzaţiilor foarte grave făcute la 24 ianuarie referitoare la implicarea personalului agenţiei în atacurile atroce din 7 octombrie. Comisia va revizui chestiunea prin prisma rezultatului anchetei demarate de ONU. Aşteptăm ca UNRWA să accepte efectuarea unui audit de către experţi externi independenţi desemnaţi de Uniunea Europeană, audit ce va avea ca obiectiv evaluarea sprijinului acordat, concentrându-se în special pe sistemele de control necesare pentru a preveni posibila implicare a personalului agenţiei în activităţi teroriste. De asemenea, aşteptăm o consolidare a Departamentului de Investigaţii Interne (DIOS) al UNRWA şi (...) o analiză a întregului personal UNRWA, care să demonstreze că acesta nu a fost implicat în atacurile din 7 octombrie 2023".
Declaraţia Comisiei Europene vine după ce UNRWA a anunţat, vinerea trecută, că a deschis o anchetă în cazul mai multor angajaţi suspectaţi de implicare în atacurile din 7 octombrie 2023 şi a precizat că a întrerupt colaborarea cu aceştia. Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Matthew Miller, ar fi vorba despre 12 angajaţi ai UNRWA care ar fi fost implicaţi în atacul declanşat de Hamas în 7 octombrie 2023 Israelului.
În urma demarării anchetei, zece ţări au anunţat până ieri că suspendă finanţarea pentru agenţia ONU. Este vorba despre Austria, Japonia, SUA, Canada, Australia, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Ţările de Jos şi Germania.
Menţionăm că anul trecut Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care solicită Comisiei Europene să verifice ce se întâmplă cu sprijinul financiar oferit palestinienilor, care sunt beneficiarii finali şi dacă investiţiile în infrastructurată realizate cu bani europeni se regăsesc în teritoriilor controlate de palestinieni.