MINISTERUL ECONOMIEI: "Statul a sistat achiziţia de apă grea de la RAAN"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 august 2015

Actualizare 11:19 Peste 100 de angajaţi RAAN au protestat în această dimineaţă

Peste o sută de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin au desfăşurat, în această dimineaţă, timp de două ore, un marş de protest, cerând Guvenului plata salariilor restante şi locuri de muncă, manifestări similare urmând să aibă loc pe tot parcursul săptămânii, transmit agenţiile de presă.

Protestatarii sunt angajaţi pe platforma Romag Prod, din cadrul RAAN, unde în cursul săptămânii trecute mai mulţi angajaţi s-au aflat în greva foamei. Oamenii au declarat că au renunţat, pentru moment, la această formă de protest, dar nu exclud posibilitatea să intre din nou în greva foamei, dacă Guvernul nu le va rezolva revendicările.

"Am recus la un protest extrem, greva foamei, începând de miercuri şi până sâmbătă. Am ieşit din acel protest din cauza problemelor de sănătate. Continuăm protestele de azi până vineri pentru problemele pe care le avem. Se ştiu şi la nivelul RAAN, probabil se ştiu şi mai sus, dar dacă nimeni nu ne bagă în seamă, le vom continua chiar cu greva foamei. Nu putem să stăm pasivi atâta timp cât vedem că ţara asta nu este guvernată. Toţi pleacă în concedii, pe ei nu îi intresează problemele sociale ale oamenilor. O veni premierul astăzi, dar o fi obosit după croazieră, poate de mâine va face ceva. Nu cerem altceva decât salariile la zi, neplătite din luna mai", a declarat Marian Creţan, lider de nucleu în cadrul Romag Prod.

Ultimul angajat de la RAAN a renunţat la greva foamei sâmbătă seară, după ce i s-a făcut rău şi a fost transportat la Spitalul din Drobeta Turnu Severin cu ambulanţa.

Pe parcursul celor două ore de protest de astăzi, angajaţii au huiduit, au strigat "Jos Guvernul" şi au suflat în vuvuzele.

Pe lângă revendicările legate de plata salariilor la zi şi asigurările că vor primi veniturile de completare în urma disponibilizărilor preconizate, sindicatele s-au arătat nemulţumite şi de lipsa locurilor de muncă în judeţul Mehedinţi.

"Crearea de noi locuri de muncă în judeţ, asta vrem. Pentru că Guvernl Ponta, încă de când a venit la putere, tot promite, tot promite că va face locuri de muncă. Noi vedem aici cum se distrug locuri de muncă în judeţ şi nu vedem nicio iniţiativă creatoare a acestui Guvern", a declarat liderul Sindicatului Romag Prod, Adrian Stroia.

Protestul angajaţilor RAAN, în faţa sediului central din Drobeta Turnu Severin a început la ora 08:00 şi s-a încheiat la ora 10:00, în cursul după-amiezii fiind programat un alt miting, în acelaşi loc, al angajaţilor Romag Termo, din cadrul companiei.

(A.C.)

-------------

Statul a comunicat sistarea achiziţiilor de apă grea de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), societate aflată în insolvenţă, în data de 10 iunie 2015, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 20, în care se stabileşte nivelul maxim al achiziţiilor de apă grea la rezerva de stat, arată Ministerul Economiei într-un comunicat. Ministerul susţine că, în urma acestei decizii, a organizat o serie de întâlniri cu administratorul judiciar şi creditorii majoritari garantaţi. "În cadrul acestora a fost abordat subiectul oportunităţii reconfigurării planului de reorganizare a RAAN, având în vedere că regia nu are alţi beneficiari ai produsului apă grea, astfel încât, respectându-se drepturile creditorilor, să se evite producerea unor evenimente cu implicaţii extrem de grave (oprirea în avarie a instalaţiilor de producere a apei grele) şi să se asigure măsuri de protecţie socială în caz de disponibilizări colective", precizează conducerea ministerului.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) se află în procedura insolvenţei, desfăşurându-şi activitatea în baza unui plan de reorganizare elaborat de administratorul judiciar, aprobat de creditori şi admis de judecătorul sindic.

Ministerul Energiei susţine că s-a implicat exclusiv în adoptarea unor măsuri menite să evite producerea unor evenimente cu impact tehnic, social, de mediu sau de siguranţă operaţională în contextul derulării planului de administrare, fără a interveni în procedura insolvenţei, fapt ce ar fi constituit o încălcare a principiului constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.

Întrucât necesarul de apă grea se asigură prin preluarea la rezervele de stat, în baza unor acte normative emise în acest sens, iar finanţarea acestor achiziţii se asigură de la bugetul de stat, ministerul a promovat, iar Guvernul a aprobat actele normative privind alocarea de la bugetul de stat în bugetul Ministerului Afacerilor Interne a unor sume destinate în acest sens (60 de milioane de lei în 2014 şi încă 80 de milioane de lei în 2015). "În vederea evitării acumularării la rezerva de stat a unor cantităţi de apă grea nejustificate în raport cu necesarul pentru funcţionarea celor 4 unităţi ale CNE Cernavodă pe întreaga perioadă de operare, Ministerul Energiei a promovat şi Guvernul a aprobat OUG nr. 20/2015. Prin aceasta s-a stabilit nivelul maxim necesar pentru umplerile iniţiale şi pentru consumul tehnologic ale celor două reactoare în funcţiune U1 şi U2, precum şi pentru perspectiva punerilor în funcţiune a reactoarelor de la unităţile 3 şi 4, pentru întreaga perioadă de operare a acestora. Astfel, încă din luna aprilie 2015, MEIMMMA a înştiinţat administratorul judiciar, precum şi pe principalii creditori asupra cantităţilor de apă grea ce mai pot fi achiziţionate pentru atingerea nivelului stabilit prin OUG nr. 20/2015", explică Ministerul Energiei în comunicat.

Prin aceste demersuri cu caracter preventiv şi prudenţial, instituţia susţine că nu a dorit şi nu doreşte să intervină în niciun fel în derularea procedurii insolvenţei, deciziile privind modalitatea de realizare a planului de reorganizare, prin producerea în continuare şi valorificarea apei grele la alţi beneficiari, aparţinând exclusiv participanţilor la procedură, respectiv administratorului judiciar şi creditorilor.

Patru salariaţi în greva foamei la RAAN

Patru angajaţi ai RAAN se aflau, vineri, în continuare în greva foamei, iar alţi o sută de salariaţi ai companiei au protestat, deşi liderii de sindicat le-au transmis oamenilor că, în urma negocierilor, conducerea companiei le-a promis că vor primi câte 300 de lei în conturi şi bonuri valorice. Cei patru salariaţi au intrat în greva foamei miercuri seară şi solicită plata restanţelor salariale, conform Mediafax.

Liderii de sindicat din RAAN le-au transmis protestatarilor că, în urma negocierilor, au primit promisiunea din partea conducerii companiei că angajaţii vor primi câte 300 de lei în conturi, bonuri valorice pentru una din lunile restante şi alte bonuri cadou restante, în valoare de câte 600 de lei, prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Marian Drăghici, lider de nucleu sindical din cadrul Romag Prod, aflat în greva foamei, a declarat: "Lucrez în RAAN de 27 de ani. Am intrat în greva foamei deoarece drepturile mele salariale nu mi s-au dat din luna mai. Am rate la bănci, copii, curent. Au venit cu sesizări că îmi taie curentul, de bancă nu mai spun că m-au băgat în baza de date că nu am platit rata de trei luni. Ce fac cu 300 de lei în momentul în care eu am 286 de lei curentul? De diferenţa de 14 lei ce pot să iau? Două pâini!? Nu vom pleca de aici până în momentul în care se va rezolva. Nu cerem alte drepturi, decât drepturile noastre salariale, să respecte legea! Să ne dea ce este al nostru şi să facă ce vor cu Regia, pentru că ştim că se va închide, aşa au zis, deşi domnul Ponta a promis cu domnul deputat Rodin Traicu că şi nepoţii mei vor munci aici, ceea ce nu se va mai întâmpla, dacă eu nu reuşesc să ies la pensie de aici după 27 de ani de muncă".

În cursul zilei de vineri, conducerea RAAN avea programate mai multe întâlniri la Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru reluarea livrării de cărbune pentru funcţionarea companiei până se vor primi banii promişi de Guvern. Astfel de negocieri au avut loc şi anterior, dar au eşuat, conducerea CEO sistând livrările de materie primă pentru RAAN din cauza datoriilor.

Protestele salariaţilor de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acţiuni pe platformele Romag Prod şi Romag Termo şi două marşuri.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Adica avem bani pentru subventionarea centralei de la Brazi si nu putem plati salariile unor specialisti. Domnul Ponta chiar Este in totalitatea facultatilor mintale? La Oltchim a dovedit contrariul.Sau o cauza apa la Maiami:-)

    1. Procedura insolvenței e judiciara,nu administrativa.responsabil e administratorul judiciar,.tudor.

      Au sistat și plata onorariului administratorului judiciar?

      Au sistat și plata onorariului administratorului judiciar?

      Adica nu de aplica ajustarea la inflatie conform IAS 29 si reevluarea conform IAS16. Chiar nu aveti un contabil imbecil domnule Tudor? Bancile fara raportare IFRS nu acorda creditare, vedeti cazul Hidroelectrica.Cate fabrici sunt in Europa ca a DVS?Luati-va soarta in maini si luptati. Sunteti prea puternici pentru a da gres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb