Proiectul energetic Tarniţa-Lăpuşteşti trebuie să meargă înainte şi va merge înainte, în cel mai rapid ritm posibil, deoarece este cea mai importantă investiţie care vizează echilibrarea sistemului energetic naţional, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vineri, la finalul inaugurării la Constanţa a rezervorului de 55.000 metri cubi construit de Oil Terminal.
Potrivit Agerpres, ministrul Sebastian Burduja a spus: "Orice proiect major întâmpină şi provocări. Am constatat un interes semnificativ din partea marilor companii de profil, însă - din păcate - acesta nu s-a materializat prin oferte conforme, la acest moment. Au fost primite, totodată, peste 70 de solicitări de clarificări, care au vizat atât posibila prelungire a termenului de depunere, cât şi clauzele contractuale. O parte au fost deja acceptate. Am dispus reluarea de urgenţă a procedurii de achiziţie a documentaţiei tehnico-economice, luând în calcul toate clarificările primite în prima etapă. Suntem încrezători ca reluarea procedurii se va face la începutul săptămânii viitoare, cu o documentaţie de atribuire îmbunătăţită, care va ţine cont de solicitările mediului privat. Asta va creşte şansele derulării cu succes a procedurii, care va avea un termen iniţial de 30 de zile. Proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti trebuie să meargă înainte şi va merge înainte, în cel mai rapid ritm posibil. Este cea mai importantă investiţie pentru echilibrarea sistemului energetic naţional, iar oportunitatea realizării lui este confirmată de experţi reputabili din sectorul energetic. Încurajăm toţi posibilii competitori să se implice în procedura de ofertare şi să depună oferte complete şi conforme, în termenele prevăzute de lege".
Sursa citată mai arată că SAPE SA a lansat în octombrie 2023 procedura de achiziţie a Serviciilor de elaborare a Studiului de Fezabilitate şi Documentaţie tehnico-economică aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa - Lăpuşteşti. Ulterior, la solicitarea potenţialilor ofertanţi, în vederea pregătirii documentaţiei conform legislaţiei în vigoare, termenul a fost prelungit cu o perioadă de 23 zile până la data de 27 decembrie 2023, ora 15:00. La această procedură s-au înscris 15 ofertanţi, inclusiv unele dintre cele mai mari companii de profil din lume.
În data de 27 decembrie 2023, portalul de achiziţii publice a afişat mesajul "Această procedură a fost anulată automat, deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanţii înscrişi nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toţi factorii de evaluare electronici, după caz". Astfel, procedura a fost anulată.
Ministerul Energiei a menţionat că situaţia respectivă a fost cauzată şi de perioada de depunere, luna decembrie fiind un interval cu o capacitate limitată de implicare a companiilor.
Studiul de fezabilitate, care va costa 3,5 milioane euro, va stabili soluţiile de realizare a unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj cu o putere cuprinsă între 500 MW(Megawaţi) - 1.000 MW. Studiul se va referi la modalitatea de construcţie a centralei, la analizele cost-beneficiu realizate pentru soluţiile prezentate, elaborate în condiţiile legislative şi tehnico-economice existente, şi va conţine certificatul de urbanism, avizele conforme pentru asigurarea utilităţilor, precum şi avize, acorduri şi studii specifice, după caz, în funcţie de specificul obiectivului de investiţii, inclusiv cel pentru racordarea la reţeaua de transport a energiei electrice şi avizul de mediu.
Construirea şi punerea în funcţiune a centralei de la Tarniţa va asigura condiţiile optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4000 MW în centralele electrice eoliene.
1. Bla, Bla, Bla
(mesaj trimis de Theraflu în data de 08.01.2024, 05:43)
Numai Bla, Bla, Bla de la Burduja care pe unde a trecut a lasat numai gauri pentru stat incepand cu Blue Air. Numai afaceri paguboase pentru stat promovate de el, un tradator.
2. Un proiect bun
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2024, 07:05)
Daca il face Burduja, cinste lui. Daca il face urmatorul ministru, cinste urmatorului ! Proiectele bune nu trebuie disputate politic. De asta de zeci de ani nu se mai face nimic important. Din autostrazi si imobiliare nu se face o economie functionala.
3. Bai, e patetic baiatul asta, bai nene
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2024, 11:53)
Bai, e patetic baiatul asta, bai nene....
Mai era unul care toata ziua era in gura cu "eu sustin" sau "Romania trebuie sa..." sau "Romania sustin"
"Burduja nu intelege ca discutam de proiectul Tarnita de pe vremea lu Ponta - Colectiv si nici n-am rezolvat-o inca cu studiile de fezabilitate.