Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică ghidurile investiţiilor pentru Managementul apei, finanţate prin PNRR

G.D.
Politică / 20 mai 2022

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică ghidurile investiţiilor pentru Managementul apei, finanţate prin PNRR

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat, astăzi, lansarea în consultare publică a Ghidurilor solicitantului pentru investiţii din cadrul Componentei 1 din PNRR - Managementul apei. Aglomerările mai mari de 2.000 de locuitori au la dispoziţie un buget de 780 de milioane de euro pentru investiţii în reţele de canalizare şi epurare a apelor, în timp ce pentru aglomerările cu mai puţin de 2000 de locuitori bugetul este de 260 de milioane de euro. Pot aplica pentru finanţare autoritatea locală, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară sau operatorul regional sau local de apă şi canalizare, nefiind nevoie de cofinanţare, informează News.ro.

"Este prima dată când avem fonduri europene disponibile pentru comunităţile mai mici de 2000 de locuitori echivalent. Este un sprijin real pentru acele sate, pentru acele gospodării care nu sunt în centrul unei localităţi, nu sunt aproape de staţiile de epurare, localităţi sau părţi din localităţi care nu au putut să îndeplinească criteriile din POIM şi nu au putut beneficia de finanţare europeană pentru reţelele de apă", a afirmat ministrul Mediului, astăzi, într-o conferinţă de presă.

Componenta managementul apei din PNRR are un buget de 1,4 miliarde de euro, fonduri care trebuie folosite la construirea a 1600 de kilometri de reţele de apă, 2500 de kilometri de reţele de canalizare în localităţi cu peste 2000 de locuitori şi 400 de kilometri în localităţi mai mici de 2000 de locuitori echivalenţi. De asemenea se pot finanţa aproape 13.000 de sisteme individuale sau alte sisteme adecvate în localităţi cu mai puţin de 2000 de locuitori. Ministrul precizează, în acest context, să săptămâna viitoare Guvernul va reglementa, prin Hotărâre aspectele legate de aceste investiţii, respectiv conectarea la o reţea existentă de gestionare a apelor, la un sistem individual sau la o micro staţie de epurare.

"Am îndeplinit milestone-ul de anul trecut printr-o Ordonanţă de Urgenţă, completăm printr-o Hotărâre de Guvern reglementările privind aceste capacităţi individuale şi va trebui să asigurăm inclusiv conectarea a peste 88.000 de gospodării la reţelele existente. Este o problemă cu care se confruntă toată ţara, sunt situaţii în care reţelele există dar, din diverse motive gospodăriile nu sunt conectate la ele şi apele uzate nu sunt colectate aşa cum trebuie", explică Tanczos Barna.

Acesta a menţionat că ulterior va fi nevoie de stabilirea de sancţiuni pentru gospodăriile care refuză conectarea la un sistem de epurare a apelor.

"Cele două ghiduri vin şi sprijină autorităţile locale prin deschiderea finanţării către Primărie, autoritatea locală, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară sau operatorul regional sau local din zona respectivă. Activităţile finanţate acoperă partea de extindere a reţelelor de apă, apă uzată, acolo unde vorbim de comunităţi mai mari de 2000 de locuitori. Vorbim de o alocare financiară de 780 de milioane de euro pentru aceste comunităţi mai mari de 2000 de locuitori, inclusiv partea de supracontractare care reprezintă 30% faţă de bugetul aprobat prin PNRR, ne luăm această măsură de siguranţă pentru a asigura o absorbţie totală. Rata de finanţare este de sută la sută, autoritatea locală nu trebuie să vină cu cotă parte, nu trebuie să vină nici operatorul regional, nici ADI-ul, dacă aplică", a precizat ministrul Mediului.

Printre criteriile de selecţie se numără: gradul de maturitate a proiectului, gradul de conectare a populaţiei la canalizare şi la staţia de epurare, existenţa de staţii de epurare va fi punctată suplimentar.

"Mai avem o noutate în ghid: în cazul în care proiectele depăşesc 80 de puncte la depunere, adică sunt proiecte de bună calitate, contractarea se face imediat, fără a fi nevoie de luni de aşteptare şi de rapoarte de selecţie. În felul acesta vom asigura o contractare rapidă a proiectelor cu punctaj mare şi putem trece imediat la implementare", adaugă ministrul.

În comunităţile mai mici de 2000 de locuitori vor fi punctate suplimentar investiţiile care se fac în zone care sunt parcuri naturale, parcuri naţionale, în situri Natura 2000 întrucât prin existenţa de reţele de colectare a apelor uzate se asigură protejarea apelor supraterane şi subterane din aceste zone.

Aglomerările mai mici de 2000 de locuitori au la dispoziţie un buget de 260 de milioane de euro. În ceea ce priveşte aceste comunităţi mici, ministrul a explicat că se pot face proiecte şi prin programul Anghel Saligny şi prin POIM, acolo unde este nevoie de reţele noi.

Ministrul Mediului a anunţat, în conferinţa de presă de astăzi că în cel mult două săptămâni ministerul va lansa public ghidurile pentru accesarea de fonduri pentru gestionarea deşeurilor care asigură finanţare pentru construirea de insule inteligente de depozitare a deşeurilor menajere în zona urbană şi pentru depozite de deşeuri voluminoase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb