Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat pe 27 mai 2016, Proiectul "Formarea profesională a personalului autorităţilor competente pentru protecţia mediului privind evaluarea impactului asupra mediului şi evaluarea de mediu pentru perioada 2014 - 2020, etapa a 2-a". Proiectul este co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020, conform unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Valoarea totală a proiectului este de 1 984 449, 06 lei, iar valoarea asistenţei financiare nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională fiind de 1 631 506,51 lei.
În scopul accesării fondurilor europene în perioada 2014-2020, precum şi pentru a răspunde exigenţelor de natură strategică ale viitoarelor finanţări europene, s-a dovedit a fi necesară aprofundarea instruirii autorităţilor al căror personal este implicat în punerea în aplicare a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului (EIA) şi a Directivei 2001/42/CE privind evaluarea efectelor anumitor planuri şi programe asupra mediului (SEA). Proiectul va contribui în mod direct la îndeplinirea condiţionalităţii generale ex-ante referitoare la EIA şi SEA prevăzută în anexa XI a Regulamentului UE nr. 1303/2013 de stabilire a unor dispoziţii comune privind Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii şi în cadrul Acordului de Parteneriat aprobat de Comisia Europeană pentru perioada de programare 2014-2020, respectiv la aplicarea adecvată a legislaţiei Uniunii privind protecţia mediului referitoare la EIA şi SEA.
De asemenea, în vederea accesării şi implementării proiectelor din cadrul programelor operaţionale cu finanţare din fonduri europene la nivelul României pentru perioada de programare 2014-2020, este necesară asigurarea aplicării unitare şi eficiente a legislaţiei Uniunii în domeniul protecţiei mediului cu privire la EIA şi SEA. În acest sens, rezultatele proiectului vor sprijini procesul de derulare al procedurilor EIA şi SEA precum şi emiterea actelor de reglementare aferente proiectelor care se finanţează din fonduri europene.
Proiectul, al cărui beneficiar este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, se va derula pe o perioadă de 9 luni şi va consta în 13 sesiuni de instruire a personalului din cadrul autorităţilor pentru protecţia mediului (care nu a fost instruit în prima etapa a acestui proiect, derulat în 2015), al autorităţilor de management ale POIM, POR, PNDR, POPAM, POC precum şi ale organismelor intermediare eferente, potrivit sursei citate.