Ministerul Mediului va înfiinţa Consiliul Naţional pentru Silvicultură

Elena Deacu
Companii #Mediu / 26 februarie 2015

România va avea un Consiliu Naţional de Silvicultură, organizaţie profesională ce va fi înfiinţată prin Ordinul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, odată cu adoptarea recentă a noului Cod Silvic, a anunţat astăzi ministrul de resort, Graţiela Gavrilescu.

"Vă pot promite că acest act normativ asigura şi în continuare transparenţa pe care cu toţii ne-o dorim în acest domeniu atât de «sensibil» al silviculturii. Prin Ordin al Ministrului vom înfiinţa Consiliul Naţional pentru Silvicultură, ca organizaţie profesională fără personalitate juridică, din care vor face parte reprezentanţi ai principalelor entităţi care au contribuit la elaborarea Codului. Va fi, cu siguranţă, un Consiliu viu, activ, care va avea un rol major atât în elaborarea, în primă instanţă, a Normelor de aplicare a Codului, cât şi, ulterior, în respectarea lor şi îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniu", a adăugat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Parlamentul a adoptat miercuri, 25 februarie 2015, proiectul de modificare a Codului Silvic, după o dezbatere de aproximativ doi ani. Cele mai importante prevederi se referă la dezvoltarea durabilă şi sănătoasă a pădurilor din România, sprijinirea industriei prelucrătoare autohtonă, asigurarea nevoilor de încălzire a populaţiei, susţinerea micilor proprietari de pădure, precum şi combaterea tăierilor ilegale.

"Am votat cu toată încrederea, alături de colegii mei, noul Cod Silvic. După şase ani în care, din păcate, am putut constata cu toţii problemele generate de ambiguităţile Codului precedent, chiar se simţea nevoia îmbunătăţirii cât mai rapide a cadrului legal existent în domeniul silviculturii şi vreau să le mulţumesc, pe această cale, tuturor parlamentarilor care au susţinut demersul nostru", a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Una dintre prevederile importante ale noului Cod se referă la administrarea judicioasă a fondului forestier naţional, pe baza principiului teritorialităţii. Devine, astfel, prioritară administrarea micilor proprietăţi forestiere de până la 10 ha pentru care, în prezent, nu sunt asigurate administrarea sau serviciile silvice (circa 500.000 ha). Studiile arată că din această zonă provin mare parte din tăieriile ilegale din pădure.

"A fost o dezbatere de aproximativ doi ani, în care asociaţiile profesionale, specialişti, ONG-uri, reprezentanţi de marcă ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, producători de mobilă, întreprinderi de exploatare, proprietari de păduri s-au implicat cu seriozitate şi responsabilitate pentru elaborarea noului Cod, într-o formulă care să fie agreată şi chiar susţinută de cei interesaţi", a aprecizat ministrul Graţiela Gavrilescu.

Potrivit noului Cod Silvic, vănzarea masei lemnoase se va face în baza unui regulament aprobat prin hotărâre a Guvernului, pornind de la următoarele principii: valorificarea superioară a masei lemnoase; valorificarea masei lemnoase pe picior se va face doar către operatori economici atestat; sprijinirea dezvoltării satului românesc prin prelucrarea locală a masei lemnoase; prioritatea alocării resurselor de materiale lemnoase necesare încălzirii locuinţelor populaţiei; transparenţa vânzării şi comercializării masei lemnoase; obligativitatea prelucrării de către operatorii comerciali, în proporţie de 40%, a buşteanului achiziţionat; măsuri antimonopol prin care un operator economic nu va putea achiziţiona sau procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă, din fiecare specie; asigurarea cu prioritate de masă lemnoasă pentru producătorii din industria mobilei din păduri de stat; aceştia vor avea drept de preempţiune la cumpărarea de masă lemnoasă, la oferta de preţ şi în condiţii egale de vânzare.

Suprafaţa fondului forestier naţional va fi lărgită potrivit noului cod. În acest sens, vor fi incluse în categoria "pădure" şi, implicit, în fondul forestier naţional, plantaţiile cu specii forestiere din zonele de protecţie a lucrărilor hidrotehnice şi de îmbunătăţiri funciare. Suprafaţa este estimată la 60.000 ha, suprafeţe care se vor supune regimului silvic.

Potrivit ministrului Graţiela Gavrilescu, "în contextul dezvoltării durabile pe care, ca stat membru, ne-o asumăm, pădurea este nu doar un bun naţional de o valoare inestimabilă, ci şi un obiectiv de securitate naţională, care trebuie tratat ca atare de fiecare dintre noi, indiferent de statutul pe care îl avem."

Prezentul Cod stabileşte temeiul legal în bază căruia va fi aprobată Strategia Forestieră Naţională. Aceasta are ca principal obiectiv creşterea gradului de împădurire, creşterea locurilor de muncă în sector prin lucrări de împăduriri, corectarea de torenţi şi accesibilizarea fondului forestier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb