Ministerul Mondial al Adevărului

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 1 februarie 2023

Cornel Codiţă

Nu ştiu dacă avem sau nu un Guvern mondial dar este din ce în ce mai limpede că unul dintre ministerele sale esenţiale este pe cale de asamblare: "Ministerul Adevărului". Pentru cei care încă mai vor să înţeleagă lumea în care au ajuns să trăiască, lectura şi re-lectura textului de geniu al lui Orwell, "1984" este nu doar folositoare, ci obligatorie. Pe scurt, pînă ce ajungeţi să devoraţi singuri paginile cu pricina, suficient este să spun că amintitul minister este piesă de bază din arhitectura instituţional-represivă a dictaturii fără de fisură, perfecte, imaginată de autor. Astăzi, adică vreo patru decenii mai tîrziu, ficţiunea este pe cale să devină realitate sub ochii noştri, hrănită nu doar de paranoia puterii discreţionare a unor regimuri intrinsec totalitare, ci şi de delirul "vizionarilor" societăţii post-umaniste, alăptaţi, crescuţi în puf şi educaţi cu generozitate la sînul bogat al democraţiilor sătule de atîta libertate individuală înrădăcinată în şi hrănită de Libertatea lui Dumnezeu însuşi. Pe frontispiciul ministerului imaginat de Orwell stau înscrise cele trei principii fundamentale ale ideologiei şi acţiunilor sale: Războiul înseamnă Pace, Libertatea înseamnă Sclavie, Ignoranţa înseamnă Putere. Să le luăm, deci, pe rînd.

Bătălia pentru "Adevărul" războiului din Ucraina, evenimentul cel mai dramatic şi grav prin consecinţe al vremurilor pe care le trăim, este la fel de dură pe cît sunt luptele cu arme şi muniţii reale de pe front. Ştiu, o să spuneţi că aşa este în vremuri de război. Propadanda preia frîiele şi nimănui nu îi mai pasă de adevăr. Lumea trebuie să ştie şi să creadă ceea ce spune propaganda oficială, nu ceea ce spune inamicul, ori aşa zisele "prăţi neutre". Nu face bine la moral. Nici al trupelor, nici al populaţiei. Bun, dar dincolo de propagandă rămîn nişte fapte, nişte repere pe care nu le poate nimeni muta din loc. Spre exemplu, faptul că Rusia putiniană este cea care şi-a trimis trupele în Ucraina şi nu invers. Că scopul "operaţiunii speciale" a fost, dincolo de orice îndoială, acela de a acapara părţi ale teritoriului unui stat independent, juridic recunoscut ca atare pe plan mondial, inclusiv de către statul numit Rusia. Abureala cu eliberarea Ucrainei şi a Europei de neo-nazismul ucrainean este pură gargară ideologică, în care nu crede nimeni, nici măcar în Rusia. Sau, crede? Păi, dacă te iei după datele puţinelor sondaje de opinie cît de cît credibile, pare că o bună parte a cetăţenilor Rusiei cred în propaganda oficială a regimului putinian. De voie, de nevoie, din interes, din slăbiciune, lipsă de informare alternativă sau din ce alte motive, nu prea mai contează, cert este că pentru aceşti oameni, milioane, Adevărul Oficial, adică al Ministerului Adevărului din Rusia, este singurul valabil.

Da, dar Rusia a invadat, ea este agresorul..... Aşa o fi, doar că lucrurile nu se văd la fel de pe toate meridianele. Aţi auzit de China, ţara aceea de vreun miliard şi ceva de locuitori care se pregăteşte să ajungă prima putere economică, ştiinţifică şi tehnologică a lumii, într-un viitor deloc îndepărtat? Şi nu se pregăteşte aşa, din gură, ci cît se poate de sistematic, asiduu şi fără economie de efort. Ei bine, ministrul de externe al acestei ţări i-a spus omologului său american în faţă şi prin el a spus-o lumii întregi: Statele Unite sunt vinovate de acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina şi încă şi mai mult de continuarea războiului, de prelungirea distrugerilor şi a tuturor consecinţelor negative care decurg de aici, inclusiv creşterea pericolului unui conflict împins dincolo de pragul nuclear. Ministerul Adevărului din China este pe aceeaşi lungime de undă ce cel de la Moscova. Şi mai sunt şi alte voci, deloc nesemnificative sau întîmplătoare. Mai zilele trecute, un înalt ofiţer al forţelor armate ale Germaniei, trecînd clar peste limitările tradiţionale impuse discursului public al purtătorilor de uniformă militară, a spus cam acelaşi lucru: cei care sprijină necondiţionat regimul Zelensky şi îi trimit arme fără nici un fel de discernămînt sunt cei responsabili de prelungirea şi agravarea conflictului. Trump însuşi s-a consultat cu propriul său Minister al Adevărului şi a declarat fără nici o ezitare acelaşi lucru, adăugînd că, dacă va fi ales din nou Preşedinte la Casa Albă, va face pace în 24 de ore. Că doar nu degeaba se bate el pe burtă cu Putin de atîta amar de vreme! E clar, nu? Războiul înseamnă Pace!

"Amendarea" definiţiei Libertăţii şi tranformarea ei în sclavie este o realizare încă şi mai importantă, mai radicală, a vremurilor pe care le trăim. Faptul că ideologii dictaturii putiniene îşi ameţesc populaţia cu fumul plin de droguri al iluziei unei libertăţi de mult dispărute, nu este chiar de mirare. Nici faptul că la Beijing Partidul Comunist decretează că cine se opune dictaturii "medicale" este trădător de ţară şi nedemn să trăiască liber în China, iar nu este cine ştie ce surpriză. Dar, atunci cînd de la Davos, de la reuniunea "cremei" elitiste a democraţiilor occidentale ţi se spune aproape răstit că aceste regimuri şi comportamentul represiv al instituţiilor lor reprezintă nu doar un model dezirabil, ci Modelul însuşi al viitorului "post-democraţiei" ce trebuie cît mai curînd instaurată şi în Occident, atunci nu poţi să nu vezi, ceea ce este de văzut. Cineva doreşte, se străduieşte şi nu oricum, ci asiduu, continuu şi fără economie de efort să ne oblige să credem că Sclavia este adevărata definiţie a Libertăţii.

Cît despre faptul că Ignoranţa este Putere, nici aici nu trebuie să căutaţi prea departe. Ca să punem lucrurile la locul lor, este necesar să precizăm, însă, că despre ignoranţa dumneavoastră şi despre puterea lor este vorba, nicidecum invers!! Tabloul gestiunii globale a "crizei Covid" este nu doar grăitor, este pur şi simplu înspăimîntător, dacă îl priveşte cineva cu ochii deschişi şi citeşte consecinţele a ceea ce ni s-a întîmplat deja. "Lumea nouă" te vrea prost. Dar nu numai atît, face tot ceea ce este necesar pentru ca "turma proştilor" să devină tot mai largă şi cuprinzătoare: învăţămîntul pe butuci, educaţia lăsată pe mîna jocurilor video, gîndirea critică pur şi simplu oficial abolită, accesul la surse alternative de informare cît mai aproape de zero, dacă nu de-a dreptul interzis prin lege!

Bun venit în Lagărul Ospiciu Global, marca Orwell, unde toate încep şi se termină cu Adevărul!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb