Prima zi de audiere a candidaţilor propuşi pentru funcţii de ministru în Guvernul Orban de către comisiile de specialitate comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului s-a încheiat cu avizarea favorabilă pentru majoritatea persoanelor propuse.
Marcel Vela a fost avizat favorabil pentru şefia Internelor, chiar dacă a spus că va solicita desecretizarea urgentă a dosarului privind reprimarea violentă a mitingului Diasporei din 10 august 2018 şi că va analiza activitatea secretarului de stat Raed Arafat în fruntea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, mai ales prin prisma recentelor dezvăluiri privind intervenţia în cazul Colectiv.
Aviz favorabil a primit şi Ioan Marcel Boloş, candidat la funcţia de ministru al Fondurilor Europene, care a fost votat şi de foştii săi colaboratori social-democraţi Victor Ponta şi Eugen Teodorovici.
Boloş a susţinut în faţa comisiilor reunite că există un risc de dezangajare a fondurilor europene, în valoarea de 3,2 miliarde euro pentru anul 2020. El a menţionat că ar trebui realizat un parteneriat în domeniul fondurilor europene. Boloş a spus:
"Acordul de partaneriat trebuie să fie rezultatul unor dezbateri publice cu toată societatea civilă. Din câte ştiu, cel puţin la nivelul asociaţiilor autorităţilor locale, aceste consultări au avut loc. Eu voi continua seria dezbaterilor publice. Mi se pare o chestiune de normalitate. E prematur să am un angajament, dar ar fi bine ca pe zona de mobilitate urbană şi regenerare urbană să fie cuprinse profilele de proiecte care pot fi accesate. Este un obiectiv ambiţios, dar am dori ca absorbţia să înceapă chiar la 1 ianuarie 2021, deoarece am avea o altă abordare pe următorul exerciţiu financiar".
Referitor la achiziţiile publice pentru proiectele derulate pe fonduri europene, el a precizat că acestea sunt guvernate de Directiva UE privind achiziţiile, dar că anumite părţi, care depind de autoritatea contractantă, ar putea fi modificate.
Printre proiectele mari de infrastructură, pe care viitorul ministru le are notate ca priorităţi, se numără autostrăzile Braşov-Bacău şi Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni.
Ministrul desemnat pentru Sănătate, medicul Victor Costache a
declarat că guvernul care urmează să se instaleze are de gestionat o serie de crize, cea mai importantă fiind cea a rezidenţiatului.
El a precizat că ţara noastră nu îşi mai poate permite să piardă personal medical, după ce au luat calea exodului peste 30.000 de medici şi zeci de mii de asistente. Printre sectoarele în care se constată lipsa personalului medical este şi cel care îi cuprinde pe medicii de familie. Referitor la medicii de familie, Victor Costache susţine că există mai multe soluţii, dar în primul rând trebuie aduşi mai mulţi bani în sistem. Una dintre soluţii este introducerea de asigurări de sănătate complementare. Acestea există în mediul privat, unde sunt asigurate 1,4 milioane de persoane, dar sistemul nu funcţionează pentru că nu există o centralizare. Conform ministrului desemnat, una dintre plângerile constante ale medicilor de familie este coşmarul birocratic. El a menţionat că acesta poate fi rezolvat prin crearea şi folosirea unor aplicaţii IT. De asemenea, pentru creşterea numărului medicilor de familie, ar trebui scăzut numărul de pacienţi alocat pentru fiecare dintre aceştia, a mai spus Victor Costache.
El s-a referit şi la situaţia transplanturilor de organe, în condiţiile în care în ţara noastră sunt aproape 18.000 de pacienţi care aşteaptă o astfel de intervenţie chirurgicală. Ministrul desemnat a spus că în momentul de faţă în ţara noastră se aruncă 150 de inimi şi 300 de plămâni la gunoi, deoarece nu avem centre de stocare.
Referitor la investiţiile din Sănătate, Costache propune un audit pentru a avea o radiografie corectă şi o regândire a modului în care se prioritizează aceste investiţii.
Victor Costache s-a referit şi la dosarul în care este implicat şi în care sunt efectuate cercetări penale pentru malpraxis. Ministrul desemnat pentru portofoliul Sănătăţii a spus că, dacă i se va schimba calitatea în cea de suspect, va demisiona imediat din funcţie.
Ministrul propus al Apărării, Nicolae Ciucă, a primit şi el aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate din Parlament. Nicolae Ciucă a precizat că una dintre priorităţi este accelerarea creşterii prezenţei militare americane în România. Ministrul propus a spus că trebuie să înceteze orice experimente care pot afecta moralul armatei şi implicit apărarea naţională, referindu-se la desele modificări ale legislaţiei privind salarizarea şi pensiile militarilor.
Referitor la înzestrarea Armatei, Ciucă a spus că o soluţie poate fi trecerea industriei de apărare de la Ministerul Economiei la MapN. El a precizat: "Trecerea aceasta nu se poate face dintr-odată. MApN nu e pregătit astăzi să preia industria de apărare. E normal să se discute situaţia actuală a industriei de apărare la nivelul Ministerului Economiei. Priorităţile de înzestrare au nevoie de continuitate. Este adevărat că planul de înzestrare este revizuit anual, dar tot ce înseamnă înzestrare trebuie stabilit pe termen mediu şi lung".
Costel Alexe, propunerea pentru portofoliul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a fost avizat pozitiv de comisiile de specialitate. Dacă guvernul Orban va fi învestit, luni, de plenul Parlamentului, Alexe, la cei 36 de ani, va fi cel mai tânăr membru al Executivului.
El a spus că va face o evaluare amănunţită a situaţiei din domeniul pe care îl va gestiona, deoarece sunt multe probleme de mediu.
Printre priorităţile sale se va număra combaterea tăierilor ilegale de pădure. Costel Alexe a declarat: "Trebuie să terminăm cu tăierile ilegale din România, iar tehnica de astăzi ne permite acest lucru. Ne propunem eficientizarea activităţii Gărzii Forestiere şi realizarea cadastrului pentru toate suprafeţele de pădure deţinute de stat şi de cetăţeni".
El a spus că în domeniul managementului deşeurilor rezultatele sunt foarte slabe, cu un procent de reciclare de sub 14% şi un procent ridicat de depozitare de 70%. Din acest motiv, există riscul de declanşare a procedurii de infrigement, pentru care România poate fi pasibilă de plata a 70 milioane de euro.
Legat de combaterea schimbărilor climatice, Alexe a spus că imediat cum va deveni ministru, va reorganiza comisia naţională de schimbări climatice şi va trebui ca ţara noastră să se racordeze la obiectivele propuse Uniunea Europeană în acest domeniu.
Adrian Oros, propus pentru portofoliul Agriculturii, a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate ale Parlamentului. Oros, acutalul vicepreşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor a spus că statul are obligaţia să sprijine acest sector, mai ales că deficitul comercial cu produse agricole ar putea atinge două miliarde lei în acest an. El susţine că prioritară este pregătirea Programului Naţional Strategic, cu accent pe învăţământul profesional- atât la nivel liceal cât şi tehnic- în sistem dual, şi pe cercetarea din domeniul agricol.
Referitor la pesta porcină africană din cauza căreia Comisia Europeană a interzis importul de carne de porc din ţara noastră, Adrian Oros a spus: "Situaţia este foarte gravă. Aproape toată România e în zona roşie. Din păcate, la 24 octombrie aveam 22 de judeţe, din care 15 exploataţii mari. În toată această perioadă am fost în legătură şi cu producătorii şi cu ANSVSA, am văzut şi propunerea de Ordin a Ministerului Agriculturii, avem şi noi un asemenea proiect, dar acţiunea e mult mai complexă, coordonatorul principal fiind Ministerul de Interne. Măsurile luate au fost incomplete şi nu la timp, ceea ce a dus la neîncrederea populaţiei. Dacă intrăm cu totul în zona roşie, va însemna să nu mai putem exporta multă vreme carne de porc sau porci vii. Situaţia este foarte gravă şi nu am cum să fiu optimist!".
Bogdan Gheorghiu, ministrul desemnat pentru portofoliul Culturii, a declarat în faţa comisiilor pentru cultură reunite că vrea să promoveze un set de măsuri prin care să debirocratizeze Ministerul Culturii şi să elaboreze nişte principii de organizare pentru toate intituţiile din subordinea ministerului. Printre măsurile pe care le are în vedere este reducerea numărului de demnitari de la Cultură şi restructurarea direcţiilor judeţene de cultură astfel încât acestea să funcţioneze mai bine şi să poată atrage mai multe fonduri europene. Bogdan Gheorghiu le-a mai spus parlamentarilor că vrea să actualizeze legea drepturilor de autor şi să o coreleze cu legile europene, să modifice statutul Institutului Cultural Român, să revizuiască statutul muzeelor academice şi să le recunoască ca instituţii muzeale. Gheorghiu a fost avizat pozitiv cu 14 voturi pentru, 5împotrivă şi 6 abţineri.
Audierile vor continua astăzi cu alţi miniştri propuşi de premierul desemnat Ludovic Orban.