MINISTRUL AGRICULTURII:  Vor fi creşteri importante de preţ la grâu, porumb şi floarea soarelui, din cauza secetei

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 27 august 2012

Vor fi creşteri importante de preţ la grâu, porumb şi floarea soarelui, din cauza secetei

Preţul grâului, al porumbului şi al florii soarelui a înregistrat deja o creştere importantă din cauza secetei, însă la o creştere de 30 de procente spre exemplu la grâu, cumpărătorii produselor de pe rafturile magazinelor vor resimţi 10% din această scumpire, adică o majorare de preţ cu trei procente, a declarat recent ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Domnia sa a spus: "Niciodată însă creşterea de preţ, care la cereale a fost de 30%, nu s-a regăsit şi în preţul final; dacă am avut o creştere de 30%, în unele cazuri, creşterea finală a fost de 3-5 procente. Este evident că atât la grâu, cât şi la celelalte produse, mai ales la cele care sunt afectate în România într-un mod puternic, porumb şi floarea soarelui, creşterile la aceste produse au fost şi sunt destul de importante".

Ministrul Agriculturii nu a putut estima care vor fi preţurile alimentelor de bază la toamnă, însă se aşteaptă la scumpiri cauzate de secetă: "Este foarte greu să facem această diferenţă. Factorul secetă a avut un impact în ceea ce priveşte preţul produselor de bază. În ce măsură creşterea de preţ la produsele de bază va fi reflectată în preţul final, cel pe care îl plăteşte, consumatorul pe raft, vom vedea. (...) Nu pot să estimez. Suntem o economie de piaţă funcţională, preţul este dat de piaţă".

Exportul de grâu aproape se va înjumătăţi

Seceta aproape va înjumătăţi în acest an cantitatea de grâu pe care România o va exporta, fiind vorba de o diminuare a exporturilor la 1,3 tone faţă de 2 milioane de tone cât s-a exportat în 2011, a mai anunţat Daniel Constantin. Domnia sa a spus: "În acest an, din 4,7 milioane de tone producţie totală, estimările de până acum sunt că vom exporta în jur de 1,3 milioane de tone. Media ultimilor trei ani a fost de 5,3 milioane de tone (producţie totală, n.r.). Exporturile în acest an sunt mult mai mici faţă de anul trecut". Ministrul Agriculturii a adăugat că anul trecut România a exportat două tone din cele 6 milioane de tone de grâu cât a produs.

Producţia de cereale recoltată în vara acestui an a totalizat aproape şase milioane de tone

Producţia de cereale recoltată în vara acestui an a totalizat aproape şase milioane de tone, din care recolta de grâu a reprezentat peste 80%, respectiv 4,78 milioane tone, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. "În acest an recolta de grâu a fost de 4,78 milioane tone, orzul de toamnă şi primăvară, împreună cu orzoaică, au totalizat 985.000 de tone, iar rapiţa doar 175.000 tone. Deşi producţia de grâu a fost mai slabă din punct de vedere cantitativ decât anul trecut, indicatorii de calitate sunt foarte buni. Fermierii au avut resurse financiare şi au fertilizat corespunzător, dar au venit şi precipitaţiile când era grâul în formare şi pot spune că avem 100% grâu de calitate", a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că piaţa internaţională a grâului s-a deblocat în această perioadă datorită tranzacţiilor efectuate în bazinul Mării Negre, dar şi la nivel european.

"Din datele primite de la asociaţia europeană a morarilor, piaţa internaţională a grâului s-a deblocat. Iranul a luat din India două milioane de tone de grâu, Kazahstan şi-a acoperit necesarul din Marea Mediterană, nu doar în bazinul Mării Negre, iar Ucraina şi Rusia nu au interzis exportul la cereale ceea ce înseamnă că va exista o cantitate bună la export", a mai spus Botănoiu.

În ceea ce priveşte exportul de grâu, reprezentatul MADR a declarat că până în prezent s-a exportat din noua recoltă doar 450.000 de tone, dar pe contracte din 2011. "Exporturile de grâu au fost de 450.000 de tone până în prezent, dar pe contracte din 2011, iar din informaţiile primite din partea exportatorilor estimările arată exporturile până în 1,3 milioane tone. Exportatorii nu s-au hazardat să facă contracte văzând situaţia înregistrată din cauza secetei", a mai precizat Botănoiu.

În acest an, preţul grâului la producători a crescut cu circa 20-25%, de la 0,85 lei/kg la 1,1 lei/kg. Producţia de grâu a României în 2011 a fost de 7,103 milioane tone, iar cea de orz şi orzoaică de 1,355 milioane tone. Anul trecut, cele mai mari încasări din exporturile de cereale, aproape 90%, au fost aduse din vânzarea grâului şi porumbului pe pieţele externe, iar cantitatea totală de cereale plasată pe pieţele externe a depăşit 4 milioane de tone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb