Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Gabriel Sandu, se va afla, pentru trei zile, la Viena, la invitaţia secretarului de stat din Cancelaria Federală a Austriei, Josef Ostermeyer.
Potrivit oficialului român, scopul vizitei îl constituie colaborarea cu ministerul de resort din Austria în vederea implementării programului e-România, prin care se doreşte dezvoltarea unei societăţi informaţionale de calitate.
Gabriel Sandu a precizat faptul că, la nivel european şi mondial, domeniul IT&C este considerat unul dintre cele mai eficiente în atenuarea crizei economice, iar prin intermediul bugetului alocat ministerului pe care îl conduce, coroborat cu accesarea fondurilor structurale europene, România poate duce la bun sfârşit o mare parte dintre proiectele stabilite în domeniul tehnologiei informaţiei.
Cu banii pe care îi are, în prezent, la dispoziţie Ministerul, adică aproximativ 314 milioane de lei, dar şi cu ajutorul fondurilor pe care dorim să le atragem din surse europene, dorim dezvoltarea portalurilor cu servicii interactive pentru cetăţeni, cum ar fi e-Guvernare şi e-România", a declarat ministrul Comunicaţiilor, care a deschis, miercuri, a 10-a ediţie a Forumului de cooperare Hi-tech Business Româno-Israelian.
În prezent, România poate accesa din fondurile europene alocate domeniului comunicaţiilor suma de 383 de milioane de euro. Conform bugetului de stat pentru 2009, Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor (MCTI) i-a fost alocat un procent de 0,15% din PIB, echivalentul sumei de 313,9 milioane de lei.
Pe lângă prioritatea MCTI de a atrage fonduri externe, se mai află şi încheierea de parteneriate cu mai multe ministere şi autorităţi publice locale, precum Educaţia, Sănătatea şi Cultura. Conform spuselor lui Gabriel Sandu, protocoalele încheiate la nivel de ministere vor fi definivate, cel mai târziu, la data de 15 aprilie.
La începutul lunii februarie, ministrul Comunicaţiilor a avut o întâlnire cu Ambasadorul Austriei la Bucureşti, Dr. Martin Eichtinger, pentru a discuta pe marginea proiectelor MCTI. În acest context, o serie de specialişti din domeniul IT şi ai Societăţii Informaţionale din Austria şi-au anunţat intenţia de a colabora cu profesionişti din România pentru a identifica proiecte concrete în domeniu, cum ar fi: implementarea directivei privind serviciile, cadrul de interoperatibilitate în serviciile electronice, strategiile de dezvoltare a societăţii informaţionale sau cadrul instituţional dezvoltat în vederea promovării societăţii informaţionale.
Austria este primul stat membru al Uniunii Europene care a reuşit să deţină 100 la sută din serviciile publice online. Pentru fiecare dintre cele 20 de astfel de servicii identificate ca fiind de bază la nivelul UE, 12 sunt destinate populaţiei şi 8 mediului de afaceri.
La nivel european, Austria îndeplineşte, în proporţie de 99%, criteriile de calitate în privinţa serviciilor informaţionale, pe o scară de 1 la 5 a gradului de sofisticare - informarea, interacţiunea, interacţiunea bidirecţională, tranzacţionarea şi personalizarea.