MINISTRUL COMUNICAŢIILOR: Normele de aplicare a pachetului privind achiziţiile publice vor fi aprobate pe 2 iunie

I.S.
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 30 mai 2016

Marius Bostan (Sursa foto: Facebook)

Marius Bostan (Sursa foto: Facebook)

Potrivit lui Marius Bostan, ştirea că sistemul ar fi blocat este falsă

Normele de aplicare a noului pachetului legislativ privind achiziţiile publice vor fi aprobate în şedinţa Executivului din 2 iunie, iar procedurile de achiziţie în desfăşurare se derulează fără impedimente, a afirmat astăzi Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor.

"Noul pachet legislativ privind achiziţiile publice a fost publicat în Monitorul Oficial pe 23 mai anul acesta şi a intrat în vigoare acum 6 zile. Pentru utilizarea corespunzătoare a SEAP este necesară aprobarea şi publicarea normelor de aplicare a noului pachet legislativ privind achiziţiile publice. Normele de aplicare urmează a fi aprobate în şedinţa de Guvern din 2 iunie", a declarat Bostan, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că Agenţia pentru Agenda Digitală a pregătit din timp actualizarea noilor funcţionalităţi SEAP potrivit cerinţelor noii legislaţii iar după apariţia acestor norme se vor putea demara noi proceduri de achiziţie conform legislaţiei aprobate.

"Se fac testări de funcţionalitate pe noul pachet legislativ, procedurile de achiziţie aflate în desfăşurare se derulează fără impedimente. Ştirea că sistemul achiziţiilor publice ar fi blocat este falsă", a punctat Marius Bostan.

Săptămâna trecută, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice a anunţat că Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP) nu va fi funcţional în perioada 26 mai - 15 iunie, din cauza unor disfuncţionalităţi de natură tehnică de la nivelul sistemului apărute odată cu intrarea în vigoare a noilor legi în domeniul achiziţiilor publice.

Fostul premier Victor Ponta a scris astăzi, pe Facebook, că dezastrul administrativ generat de întreruperea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), "din cauza exclusivă a incompetenţei Guvernului de tehnocraţi", este cel mai întemeiat şi corect motiv pentru depunerea unei moţiuni de cenzură imediat după 15 iunie.

"Dezastrul administrativ generat de întreruperea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice - SEAP, din cauza exclusivă a incompetenţei Guvernului de tehnocraţi, este, după părerea mea, cel mai întemeiat şi corect motiv pentru depunerea unei moţiuni de cenzură imediat după 15 iunie. Faptul că întreaga ţară e blocată dintr-o cauza clară de incompetenţă şi delăsare reprezintă o situaţie atât de gravă încât Parlamentul trebuie să o sancţioneze (prin moţiune de cenzură, dar şi o Comisie specială de anchetă)", a scris Ponta, pe pagina sa de pe reţeaua de socializare.

Potrivit fostului premier, transpunerea directivelor europene privind achiziţiile publice a fost realizată de Guvern în cursul anului 2015, fiind trimis în Parlament sub forma pachetului legislativ în luna octombrie.

"În mod absolut firesc, în timpul dezbaterii parlamentare, Guvernul avea posibilitatea şi obligaţia să pregătească toate actele normative subsecvente privind normele şi procedurile de aplicare. Dar surpriză - când legile au fost adoptate de Camera Deputaţilor şi publicate în Monitorul Oficial s-a constatat că Guvernul pur şi simplu nu a făcut nimic. Şi astfel Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a fost suspendat din cauza lipsei normelor de aplicare. Ce înseamnă suspendarea Sistemului!? Toate instituţiile publice din România (şcoli, spitale, primării, alte autorităţi locale, case de bătrâni, pompieri, CNADNR etc.), dar şi cei care eventual doreau să deruleze programe finanţate din fonduri europene au două opţiuni: 1. Nu achiziţionează nimic până pe 15 iunie şi pun lacătul pe toate aceste instituţii - ceea ce clar reprezintă infracţiunea de abuz în serviciu; 2. Achiziţionează prin încredinţare directă, fără a folosi SEAP - şi deci iar sunt pasibili de abuz în serviciu. Doar ca fapt divers - cred că şi ofiţerii SPP care fac coloana de la Bucureşti la Sibiu sau care merg cu pistoalele pe bicicletă trebuie să cumpere benzină prin SEAP. Ghinion!", a mai scris Ponta.

Acesta i-a transmis preşedintelui Iohannis că "incompetenţa ucide".

"Domnule Klaus Iohannis - incompetenţa ucide - şi Guvernul dvs. e profund vinovat de asta! Sau mai bine zis dvs. personal. Nu cred însă că vă interesează prea tare asta cât timp avioanele şi cazările dvs. în străinătate nu sunt achiziţionate prin SEAP!", a adăugat Victor Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb