Ministrul Economiei, Ion Ariton, este aşteptat, astăzi, la Târgu Jiu, la o întâlnire cu administraţia şi sindicatele din minerit şi energie, Federaţia Naţională Mine Energie având programată pentru ziua respectivă o grevă generală, a declarat preşedintele FNME, Marin Condescu, citat de Mediafax.
Liderul sindical spune că a participat, la finalul săptămânii trecute, la o întâlnire cu Ion Ariton la Bucureşti, prezenţi fiind şi Constantin Bălăşoiu şi Daniel Burlan, respectiv şeful Complexului Energetic Craiova şi directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, ambii fiind mandataţi să se ocupe de înfiinţarea viitoarei companii Electra.
Marin Condescu a mai declarat că reprezentanţii administraţiei au prezentat, în scris, propunerile în baza cărora ar urma să fie efectuate reduceri de personal de circa 4.300 de angajaţi în următoarele săptămâni la nivelul unităţilor miniere şi energetice din Oltenia, lucru cu care sindicatele nu sunt de acord.
Preşedintele FNME a menţionat că sindicatele pe care le reprezintă au prezentat şi ele, în scris, alternative de reducere a cheltuielilor companiilor miniere şi energetice fără să fie făcute reduceri de personal.
Anterior, Condescu propunea ca salariaţii care au stagiul de cotizare complet, dar nu au vârsta pentru a se pensiona, să rămână acasă pentru o perioadă de până la cinci ani în şomaj tehnic, urmând ca ulterior să iasă la pensie în condiţii normale.
Liderul sindical afirmă că, la întâlnirea de vineri, ministrul Ariton nu a agreat varianta reducerilor de personal, optând pentru aceasta doar ca ultimă soluţie pentru reducerea cheltuielilor, mai ales că în momentul de faţă nu mai există un act normativ care să permită plata de sume compensatorii celor care ar urma să îşi piardă locurile de muncă.
Preşedintele FNME declară că, în urma discuţiilor purtate la Ministerul Economiei, ministrul Ion Ariton a fost de acord să vină astăzi la prânz la Târgu Jiu şi să discute la faţa locului despre situaţia în care se află unităţile ce vor fi înglobate în viitoarea companie energetică Electra.
Condescu spune că Electra, precum şi cealaltă companie, Hidroenergetica, vor fi înfiinţate în perioada următoare, ministrul Economiei susţinând demersurile făcute până acum pentru restructurarea sistemului energetic românesc.
"Am fost asiguraţi că inclusiv preşedintele statului, precum şi premierul sunt pentru înfiinţarea aces-tor companii şi am convingerea că, în ciuda tuturor piedicilor, până în primăvară, şi Electra şi Hidroenergetica vor deveni funcţionale. Despre acestea vom discuta din nou inclusiv luni (n.r. astăzi) la vizita pe care domnul ministru o va face la Târgu Jiu", declară Condescu.
Liderul sindical a menţionat că anunţata grevă generală din 10 ianuarie va avea loc doar dacă membrii de sindicat vor dori să oprească astăzi lucrul în mod voluntar.
Federaţia Naţională Mine Energie a anunţat, la mijlocul lunii decembrie, declanşarea unei greve generale în 10 ianuarie la nivelul unităţilor din Oltenia, ca urmare a intenţiei administraţiei de a disponibiliza o parte din personalul actual. FNME a avertizat atunci, printr-un comunicat de presă, că mii de persoane ar urma să îşi piardă locurile de muncă până în 2013, iar după acest termen disponibilizările ar afecta zeci de mii de persoane, în lipsa înfiinţării companiei Electra.
Compania respectivă ar urma să înglobeze în structura sa Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexurile energetice de la Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica.
Guvernul a demarat încă de anul trecut procedurile de înfiinţare a celor două noi companii energetice, Electra şi Hidroenergetica, dar sindicatele din cadrul Hidroelectrica, precum şi Fondul Proprietatea au contestat în instanţă demersurile res-pective. Ulterior, Guvernul a modificat cadrul legal care să permită înfiinţarea celor două companii, însă procedurile care să permită exis-tenţa acestora pe piaţă nu au fost finalizate nici până în prezent.