MINISTRUL EDUCAŢIEI: "Numai universităţile vor retrage titlurile de doctor"

Andrei Stan
Politică / 19 ianuarie 2016

Actualizare 15:45 Adrian Curaj: "Universităţile care au dat diplome de doctorat dovedite a fi plagiate vor fi sancţionate"

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat astăzi că vor fi sancţionate universităţile care constată că o diplomă de doctorat pe care au acordat-o este de fapt un plagiat, transmit surse din presă.

Întrebat, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, dacă va fi sancţionată o universitate care a dat o diplomă de doctorat, iar apoi, în urma unei analize, constată că lucrarea respectivă e un plagiat, ministrul Adrian Curaj a răspuns: "N-am venit cu cadrul final, o să rămâneţi surprinşi că da".

El a arătat că modificările pe care Guvernul le face în ceea ce priveşte legislaţia referitoare la doctorate se adresează şi doctoratelor date până acum.

"Din punctul meu de vedere este important că acest cadru este sistemic, răspunde unei probleme de sistem şi am încredere că responsabilitatea acordată universităţilor, cea naturală de fapt, va duce la analiza tuturor situaţiilor, indiferent de o situaţie sau alta, în funcţie de cadrul legal existent, dincolo de ce prevedem noi în legea educaţiei. Cadrul este creat, responsabilitatea e la universităţi. Rectorul şi universitatea au responsabilitatea a ceea ce s-a întâmplat cu doctoratul, indiferent de modalitatea şi momentul în care acesta a fost acordat", a spus ministrul.

(S.A.)

--------

Actualizare 15:28 Ministrul Educaţiei le recomandă demnitarilor să nu facă doctorate în perioada exercitării funcţiei

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, le recomandă demnitarilor să nu se înscrie la doctorat pe perioada în care îşi exercită mandatul, argumentând că aceştia nu ar avea timp pentru o astfel de activitate.

"Din punct de vedere personal, nu cred că ai timp. Eu mă uit la timpul meu de demnitar, câte ore am să dorm, nu să-mi fac doctorat. Mai degrabă eu aş numi-o recomandare, pentru că poţi să spui că nu poate, că e evident că nu poate. Mi se pare o abordare elegantă, de responsabilitate, ca să nu spun mai mult. Deci e normal să fie acest lucru. Dacă putem să-l punem, şi eu mă aştept să îl punem ca recomandare puternică, atunci cred că ar fi şi mai bine primit, că nu am avea posibilitatea să facem greşeli. Eu cred că nu este timp şi, dacă eşti în mijlocul unui doctorat, nimeni nu te poate opri să întrerupi pentru un an, pentru jumătate de an, pentru doi ani. Toată lumea înţelege lucrul acesta, oriunde ai fi, în ţară sau în străinătate", a declarat ministrul Educaţiei, astăzi, la Palatul Victoria.

În opinia sa, cel mai potrivit ar fi ca demnitarii să îşi reia activitatea ştiinţifică după încheierea mandatului, întrucât, consideră ministrul, această abordare ar însemna un câştig pentru procesul educaţional, pentru persoana respectivă, dar şi pentru coordonator şi instituţia la care respectiva persoană dă doctoratul.

(A.L.)

-------------------

Universităţile vor fi singurele instituţii abilitate să retragă titlurile de doctor, a anunţat astăzi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, după ce Guvernul a decis modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, transmit surse din presă.

Acesta a explicat că universităţile vor putea retrage titlul de doctor sau vor putea anula diploma, indiferent de momentul şi modalitatea în care acestea au fost atribuite.

"Am făcut prima mişcare în sensul stabilirii cadrului legislativ şi normativ privind doctoratul în România. O ordonanţă pentru Legea 206/2004 privind etica în cercetare, dezvoltare şi inovare. Am modificat două articole. Acela care de fapt stabilea că sunt două categorii de deţinători de titlu de doctorat - am anulat acest articol. În al doilea articol, articolul 14, acolo unde sunt reglementate sancţiunile, am scos două reglementări - una legată de retragerea titlului de doctor şi cealaltă legată de retragerea conducerii de doctorat. E foarte clar lămurit: nu sunt în atribuţia Consiliului Naţional de Etică, vor fi cu siguranţă în atribuţia universităţilor şi a CNATDCU", a declarat Curaj, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de guvern.

El a precizat că pe tema doctoratelor vor mai urma modificări, urmând ca, după începerea activităţii parlamentare, Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă referitor la acest subiect.

"Vom avea ordonanţă de urgenţă pentru Legea educaţiei şi apoi vom veni cu hotărâri de guvern şi ordine de ministru care depind de această ordonanţă de urgenţă (...) pentru a avea un cadru total funcţional.(...) În prima şedinţă de guvern după începerea activităţii parlamentare sau în cea de-a doua, în cel mai rău caz, vom avea ordonanţa de urgenţă. Noi lucrăm la ea, o avem pregătită", a precizat ministrul.

În ceea ce priveşte atribuţiile care rămân în sarcina Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Curaj a spus că despre această structură trebuie discutat "la pachet" cu altele, precum Consiliul Naţional de Etică, Consiliul Naţional de Etică şi Management Universitar, consiliile de cercetare, dezvoltare, inovare.

"Primul mecanism pe care îl voi pune în practică este acela ca o persoană să nu poată să facă parte decât dintr-un consiliu.(...) Eu nu dizolv sau desfiinţez o instituţie, ci creez mecanismele ca acestea să se construiască aşa cum trebuie ca să-şi îndeplinească rolul şi nu trebuie să uităm că rolul acestora se schimbă", explicat Adrian Curaj.

Guvernul a aprobat o Ordonanţă care schimbă un segment din cadrul instituţional şi legislativ privind controlul calităţii tezelor de doctorat şi a aspectelor ce ţin de etica cercetării ştiinţifice, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Prin Ordonanţa adoptată astăzi se abrogă Art. 4 (3) din Legea 2006/2004, care stipula statutul de excepţie al demnitarilor şi ale categorii de persoane, ale căror abateri de la etica academică nu puteau fi analizate şi sancţionate de comisiile de etică de la nivelul universităţilor, fiind anterior rezervate doar analizei de către Consiliul Naţional de Etică (CNE). Textul articolului abrogat este: "(3) Se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică".

Guvernul precizează că prin Ordonanţă se abrogă din lista sancţiunilor pe care le poate propune CNE, retragerea de către Consiliu a calităţii de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare şi retragerea titlului de doctor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb