Propunerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) să deschidă un birou în Bucureşti este un lucru bun, care trebuia făcut mai demult, care dă o şansă reală Complexului să-şi asigure un viitor şi să păstreze cele peste 15.000 de locuri de muncă, a precizat, ieri, Victor Grigorescu, ministru al Energiei, pe pagina personală de Facebook.
"După mulţimea de decizii greşite din ultimii ani, care au dus compania la pierderi financiare importante, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a menţine locul Complexului Energetic Oltenia în Sistemul Energetic Naţional", a menţionat domnul Grigorescu.
Ministrul Energiei a subliniat: "Unde era Complexul Energetic Oltenia când la Bucureşti s-a decis în defavoarea sa? Unde erau liderii de la Complexul Energetic Oltenia când în Parlament sau la Autoritatea de Reglementare în Energie se discuta despre viitorul cărbunelui românesc? Unde erau specialiştii Olteniei când, la Bruxelles, unii şi alţii vorbeau de condiţiile de mediu de la grupurile energetice? Dacă CEO ar fi avut un birou în Capitală, soarta Complexului nu ar fi fost astăzi aşa de grea".
Domnia sa a mai spus: "Complexul Energetic Oltenia are nevoie de finanţare, are nevoie de fonduri europene, are nevoie de bani, în general, pentru a se moderniza, pentru a înlocui grupururile energetice care îşi termină durata de viaţă, iar CEO trece şi în perioada următoare prin vremuri dificile: curăţirea companiei de cei care au secat-o de resurse trebuie să continue cu hotărâre".
În opinia ministrului, trebuie alocaţi bani pentru producţie, nu să fie risipiţi în stânga şi în dreapta.
Domnul Grigorescu îşi doreşte ca Oltenia să urmeze exemplul bun al marilor companii din energetica românească, Transgaz sau Nuclearelectrica, şi să aibă o prezenţă competentă în Capitală, care să-i apere interesele, indiferent de cine este ministru sau ce culoare politică conduce ţara.
"Prezenţa CEO la Bucureşti trebuie să fie un motiv de mândrie pentru această importantă societatea românească şi promit două lucruri: autorităţile locale nu vor pierde bani la bugetul local, din contră, iar conducerea companiei nu se va muta nicăieri", a mai menţionat Victor Grigorescu.
Acesta menţionează că altfel nici nu se poate, deoarece companiile din energie nu se conduc din birouri confortabile, ci de către cei care, în fiecare zi, cu hotărâre, muncesc pentru a le asigura un viitor.
Ministerul Energiei a inclus printre priorităţile sale încurajarea producţiei de resurse energetice primare din surse indigene, dezvoltarea de noi perimetre de producţie în Marea Neagră, precum şi continuarea pregătirii societăţilor Hidroelectrica şi Complexului Energetic Oltenia pentru privatizare.
Autorităţile intenţionează să listeze la bursă un pachet minoritar de acţiuni, de 15% din capitalul social al CE Oltenia.
Directorul interimar al CEO, Laurenţiu Ciobotărică, a declarat, în ianuarie, că unitatea a înregistrat pe parcursul anului trecut pierderi în valoare de 895 milioane lei, în timp ce veniturile totale ale companiei sunt în sumă de 4,45 miliarde lei, mare parte din activitatea de exploatare.
Domnia sa ne-a spus, în cadrul unui interviu recent, că viitorul companiei depinde de strategia energetică naţională.