Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a discutat cu înalţi oficiali europeni, în cadrul unei vizite de lucru la Bruxelles, despre perspectivele de creştere economică pentru 2021, reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB până în 2024 şi introducerea de noi măsuri de stimulare a economiei prin Instrumentul SURE, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, în cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre procesul de ratificare internă a Deciziei privind resursele proprii.
"Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 10 - 12 mai 2021, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi cu înalţi oficiali ai Comisiei Europene, respectiv cu Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie, Adina Vălean, comisar european pentru transport, şi Johannes Hahn, comisar european pentru buget şi resurse umane", se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, comisarul Paolo Gentiloni a remarcat rezultatele economice şi fiscale obţinute de România în ultimele luni, deşi contextul epidemiologic a cunoscut doar recent o îmbunătăţire.
"Recuperarea economică, reducerea deficitului bugetar în primul trimestru, ca urmare a măsurilor implementate de Guvern şi a veniturilor în creştere, au readus încrederea investitorilor şi a pieţelor financiare, astfel încât şi perspectiva de rating a României a fost revizuită de la negativ la stabil de către agenţia Standard&Poor's", spune ME.
De asemenea, comisarul a reiterat cooperarea foarte bună în dialogul privind sustenabilitatea finanţelor publice şi a considerat că planul României de consolidare fiscală graduală pe termen mediu, prezentat recent prin Programul de Convergenţă, este necesar şi echilibrat. O provocare importantă în perioada imediat următoare este definitivarea PNRR şi întărirea legăturii dintre reformele propuse, proiectele de investiţii şi obiectivele strategiei fiscale, susţine sursa citată.
Totodată, comisarul pentru buget şi resurse umane, Johannes Hahn, a subliniat necesitatea ratificării noii decizii de resurse proprii de către toate statele membre pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a pachetului de reconstrucţie NextGenerationEU.
Potrivit Ministerului Finanţelor, disponibilizarea cât mai rapidă a resurselor financiare pentru susţinerea redresării economiilor UE este esenţială în acest moment. De asemenea, comisarul şi ministrul Finanţelor au explorat opţiunile de măsuri pentru a permite utilizarea integrală a sumelor împrumutului contractat de România în cadrul instrumentului SURE.
Tot în cadrul acestei vizite, au avut loc întrevederi cu Adina Vălean, comisar european pentru transport, şi cu Miguel Gonzalez-Sancho, şef de unitate, Unitatea pentru Tehnologie şi Capacitate în domeniul Securităţii Cibernetice parte a DG Connect - Direcţia Generală pentru Reţele de Comunicare, Conţinut şi Tehnologie.
"În cadrul discuţiilor, au fost abordate aspecte care ţin de dezvoltarea proiectelor de infrastructură, prin implementarea PNRR şi operaţionalizarea în România a viitorului Centru Cyber, acesta devenind astfel prima entitate europeană de pe teritoriul ţării noastre. În urma discuţiilor purtate, s-a convenit ca prima misiune a DG Connect cu privire la operaţionalizarea Centrului să aibă loc la Bucureşti, în luna iunie a acestui an", se mai arată în comunicat.
Totodată, găzduirea şi funcţionarea în România a viitorului Centru Cyber vor contribui la creşterea prestigiului acesteia în Uniunea Europeană, precum şi a vizibilităţii în cadrul instituţiilor europene, al comunităţii din sectorul digital şi al securităţii cibernetice, fapt ce va genera oportunităţi suplimentare de dezvoltare a domeniului şi de dinamizare a economiei naţionale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2021, 12:37)
Oficialii europeni trebuie sa aibe informatii la zi ca sa stie cat au de furat.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2021, 06:25)
iar ne vindeti gogosi?
majoritatea impozitelor anuale se platesc de catre populatie pana la sf lunii martie!
iata marea sursa a cresterii !?!
PE CINE VRETI SA PROSTITI?
CINE SI CATI ANI (GENERATII) vor fi necesari sa platim IMENSA GAURA BUGETARA generata de actualul guvern cu ale lor miunate decizii?
de ce nu iesiti in spatiul public cu o inventariere a resurselor econimice, cu o evaluare a lor, cu proiecte de crestere economica???
de ce?
fie ca nu stiti ce sunt ele
fie asa vi se dicteaza si voi sunteti in pozitia ghiocelului
fie ambele variante!