MINISTRUL IRANIAN DE EXTERNE, MOHAMMAD JAVAD ZARIF, LA BUCUREŞTI: "Terorismul şi extremismul - rezultatele resentimentelor popoarelor afectate de «invaziile şi ocupaţiile străine»"

Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 noiembrie 2016

"Terorismul şi extremismul - rezultatele resentimentelor popoarelor afectate de «invaziile şi ocupaţiile străine»"

Terorismul - fenomen social, cauzat de alienare şi lipsă de speranţă

Terorismul nu este un fenomen religios, la nivel individual, ci este unul social, cauzat de alienare, marginalizare şi lipsă de speranţă, a declarat, ieri, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, într-un discurs pe care l-a susţinut la Institutul Diplomatic Român.

Domnia sa a mai menţionat: "În Vest, dacă ataci oameni de culoare, eşti rasist, dacă ataci evrei, eşti antisemit, însă dacă ataci musulmani, îţi exersezi libertatea de expresie. Acest lucru împinge oamenii la marginea societăţii, producând furie, care nu este bazată pe religie.

Unii dintre aceşti oameni care au comis acte de barbarism în numele Islamului nici măcar nu sunt musulmani practicanţi".

În opinia oficialului iranian, în Orientul Mijlociu, terorismul şi extremismul sunt şi rezultatele resentimentelor popoarelor afectate de "invaziile şi ocupaţiile străine". "Existenţa invaziei străine a creat resentimente. Invazia străină a Irakului a creat ceea ce e azi Daesh", a arătat acesta, adăugând: "Vedeţi resentimentele acestea fiind abuzate, folosite de demagogi. De asemenea, vedeţi încercări ale SUA de a crea o nouă ordine mondială. Aceste încercări au început imediat după prăbuşirea blocului Estic (...) sub iluzia că SUA ar fi câştigat Războiul Rece, deşi Vestul nu a câştigat Războiul Rece. Sovieticii au pierdut Războiul Rece. Sunt două concepte diferite. Iluzia că Vestul a câştigat Războiul Rece a determinat SUA să încerce să instituţionalizeze această victorie prin aventuri militare care au avut loc şi în timpul mandatului lui Bush Senior, cât şi în timpul mandatului lui Bush Junior. Mă refer, de exemplu, la invazia Somaliei, la atacurile asupra Libiei, la luptele din Irak sau Kosovo. Acestea au fost încercări ale SUA, prin forţa militară, să îşi instituţionalizeze supremaţia".

În ceea ce priveşte manifestarea terorismului, ministrul de externe iranian susţine că "este nevoie de multă spălare pe creier, dar şi resentiment".

Domnia sa a susţinut: "Nicio acţiune de spălare pe creier, nicio ideologie nu vin pe un teritoriu lipsit de rădăcini sociale ale unor asemenea acte. Alienarea, frustrarea, lipsa de speranţă şi lipsa de posibilităţi combinate cu o ideologie care are manifestare politică sunt cheia la ce se întâmplă azi în regiunea noastră".

El consideră că "punctele de foc" ale extremismului în regiune sunt Siria şi Yemen. "Poate extremiştii pierd teritoriu în Siria, dar câştigă în adepţi şi în ură", a afirmat el.

"Trebuie să găsim un loc pentru compromis. Toţi trebuie să înţeleagă că în Siria şi Yemen nu există soluţii militare. Da, sunt componente militare (...), trebuie să abordăm o parte a problemei prin război, dar mare parte a soluţiei are de-a face cu motivele din care s-a creat această situaţie", a declarat ministrul iranian de Externe, adăugând: "Sunt posibilităţi de a găsi o soluţie acceptabilă pentru toţi, odată ce schimbăm modul de gândire (...) Odată ce minţile noastre vor lucra diferit, politicile vor urma. Acesta este începutul abordării problemei terorismului".

Oficialul iranian a vorbit şi despre modul în care terorismul şi extremismul ar trebui văzute la nivel global: "Ca problemă globală, (terorismul - n.r.) are rădăcini globale. Este important să avem nevoie de o abordare comprehensivă, dar nu înseamnă că nu mai trebuie să luptăm împotriva terorismului pe teren. (...) Dacă nu abordezi terorismul şi extremismul într-un mod comprehensiv, ei câştigă prin violenţă, prin faptul că membrii lor sunt ucişi şi devin martiri. Este importat să recunoşti şi să abordezi cauzele principale".

Mohammad Javad Zarif: "În Siria trebuie să ajutăm la formularea unei soluţii, nu să o dictăm"

Comunitatea internaţională trebuie să ajute Siria să "formuleze" o soluţie la situaţia actuală a ţării, nu să "dicteze" una, a mai spus Mohammad Javad Zarif, citat de Agerpres.

Întrebat punctual despre cum vede ţara sa situaţia din Siria, acesta a spus că, în opinia sa, cetăţenii Siriei trebuie "ajutaţi" să ajungă la o soluţie.

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Islamice Iran a declarat: "În Siria, noi toţi va trebui să ajutăm la formularea unei soluţii, nu să dictăm o soluţie. Din nefericire, unii dintre noi au pus o precondiţie ca «individul ăsta să plece». Multe puteri mondiale s-au ţinut şi se ţin cu dinţii de această soluţie. Dacă sirienii ar fi lăsaţi în pace, ar fi rezolvat problema de mult. Dar au fost împiedicaţi de tendinţele altora de a beneficia de dreptul lor de veto asupra prezenţei unui individ la putere. Odată ce oamenii încetează să se folosească de dreptul lor de veto pentru a lansa nume în funcţia de preşedinte, alegerea evidentă va ieşi la suprafaţă (...) Dacă pui problema în termeni de personalităţi, eşti într-o fundătură. Dacă vorbim de un viitor al Siriei, unde puterea este dispersată, să câştigi sau nu preşedinţia nu înseamnă nimic".

În opinia oficialul iranian, în ţări precum Siria şi Yemen soluţia este doar parţial una militară, restul ţinând de o schimbare de perspectivă, din punct de vedere politic.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Terorismul şi extremismul - rezultatele resentimentelor popoarelor afectate de «invaziile şi ocupaţiile străine»"

    Nenea asta ne spune un adevar pe care toata lumea il stie, dar toti il ignoram. De acolo, din colonii provine mare parte din bogatia cu care ne sfideaza si cativa dintre partenerii nostrii europeni.

    Zona aia de mii de ani e macinata de iuresuri si razboaie deci nu neaparat invaziile straine mentine scandalul ci factiunile religioase. Plus ca si teritoriile sunt prea mari ca sa fie tinute in frau. Au mai fost si interventiile straine care i-au dat jos pe dictatori si au creat haos. Una peste alta situatia e complexa acolo dar ganditi-va cum s-ar relansa toata economia planetei daca s-ar linisti toata zona si s-ar incepe reconstructia oraselor si a zonelor distruse de razboi. Ar fi boom pentru industria occidentala si ar creste si nivelul de trai al locuitorilor de acolo si s-ar rezolva si problema refugiatilor. Ar trebui sa se aseze toti la masa si sa treaca peste rigiditatile culturale si mai ales religioase.

    Crede cineva ca daca "ascundem ciresul" (nu ca ne ascundem dupa cires), "gaina cu oua de aur" nu mai exista ?

    S-o spunem pe sleau, tarile arabe sunt de mai multe tipuri : cele care au ales OBSCURANTISMUL si FUNDAMENTALISMUL RELIGIOS, cum este Iranul , nesfarsite conflicte si tarile prospere ce au investit "smart" in MARETIE arhitectonica si in turism ; in afara binecunoscutelor Emirate trebuie mentionate BAHREINUL sau IORDANIA condusa de un rege luminat ,OMANUL cu un fantastic potential turistic si investitiile exceptionale la seicilor din Quatar, o tara framantata totusi de coruptie ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb