Federaţia Sindicatelor din Adminis-traţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat, ieri, că în 10 august angajaţii vor intra în grevă japoneză. Aproape toate cele 31 de sindicate afiliate la FSANP au notificat conducerile penitenciarelor în legătură cu refuzul de a face ore suplimentare şi au depus sesizări împotriva ordinelor şi dispoziţiilor ilegale în materia plăţii orelor suplimentare şi a împuternicirilor.
Pentru a nu fi acuzaţi că nu au urmat toate procedurile prevăzute de legea dialogului social, reprezentanţii sindicaliştilor au participat, ieri, din nou la o rundă de negocieri cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cu cei ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Numai că, din păcate, ministrul Tudorel Toader este de ieri, până pe 17 august, în concediu de odihnă, în ciuda tensiunilor sociale din interiorul instituţiei pe care o conduce.
Pe lista de revendicări a angajaţilor din penitenciare sunt incluse: condiţii de lucru mai bune, plata orelor suplimentare restante, eliminarea discriminărilor salariale, aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare, încetarea abuzului asupra pensionarilor şi plata integrală a orelor suplimentare curente.
Deoarece ministrul Tudorel Toader nu a dat curs solicitărilor sindicatelor, FSANP solicită demisia acestuia şi i-a întocmit două plângeri penale pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
Dialogul care a avut loc, ieri, la Ministerul Justiţiei nu s-a soldat cu niciun rezultat pozitiv, ba din contră, sindicaliştii au ieşit mai nemulţumiţi de la dis-cuţiile cu oficialii care trebuie să le rezolve problemele.
Preşedintele FSANP, Sorin Dumitraşcu a declarat: "Inedit este faptul că bugetul ANP va fi redus. Acesta este anunţul pe care l-a făcut secretarul general adjunct al Ministerului Justiţiei. Este deocamdată o propunere, documentele se află pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice în transparenţă decizională, este foarte posibil ca Administraţia Penitenciarelor să piardă pes-te 15 milioane de lei, în acest fel punându-se sub semnul întrebării exis-tenţa fondului privind plata salariilor până la sfârşitul anului şi continuarea investiţiilor".
El a precizat că nu s-a realizat niciun progres cu privire la soluţionarea celor 19 revendicări, că nu s-a găsit încă o soluţie pentru plata restantă a orelor suplimentare, deşi o parte dintre cei care ar trebui să beneficieze de această plată s-a pensionat.
Sorin Dumitraşcu a spus: "Noi estimăm că 250.000 dintre aceste ore suplimentare sunt pentru pensionari, nici aici nu s-au găsit soluţii, şi mai sunt cele 750.000 pentru cei care sunt în activitate - iar nu s-au găsit soluţii, deci practic discutăm la nivel tehnic fără însă a avea un decident. Avem aceste discuţii, ele sunt prezentate ministrului, care însă nu ia o decizie şi în cazul ăsta nu simţim că progresăm".
Conform calendarului acţiunilor de protest anunţate de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în 10 august angajaţii din penitenciare organizează grevă japoneză, în 19 august organizează grevă prin exces de zel la accesul în penitenciare şi în derularea altor activităţi care, deşi nu afectează drepturile deţinuţilor, pot duce la blocarea penitenciarelor.
În perioada 27 august - 27 septembrie vor fi pichetate sediile penitenciarelor de către 50 - 100 de angajaţi în uniformă. De asemenea, în perioada 1 - 10 septembrie este prevăzută depunerea unor acţiuni în instanţă şi plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre, iar în 3 octombrie este programat un miting în uniformă la Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu marş de protest între cele două instituţii. Dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, sindicaliştii susţin că, începând cu 1 octombrie, angajaţii vor refuza să intre în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor.