MINISTRUL JUSTIŢIEI SUBORDONEAZĂ TOTAL PROCURORII: OUG pentru modificarea legilor justiţiei

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 20 februarie 2019

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Ofensiva lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, împotriva principiului de independenţă al procurorilor, continuă. La numai patru luni de la intrarea în vigoare a noilor legi ale jus-tiţiei, Cabinetul Dăncilă a adoptat, ieri, o ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate şi completate legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi legea nr. 317/2004 privind CSM.

Conform OUG, alineatul 1 al articolului 54 al Legii 303/2004 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Jus-tiţie, prim-adjunctul şi adjunctul aces-tuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii aces-tuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată".

Schimbarea constă în faptul că avizul CSM pentru numirea şefului DNA, de pildă, va fi dat de plenul CSM, nu de către Secţia pentru procurori a CSM aşa cum a fost până acum.

Măsura luată de Guvern, la iniţiativa lui Tudorel Toader este evidentă, atât timp cât plenul actual al CSM este pro-PSD, dominat de gruparea din jurul preşedintelui Lia Savonea, al cărei soţ a fost unul dintre avocaţii social-democratului Cătălin Voicu, apropiat al senatorului Şerban Nicolae. Cu alte cuvinte, ministrul Justiţiei vrea să elimine Secţia pentru procurori din acest proces de numire şi revocare a procurorilor şefi, mai ales că Toader s-a confruntat cu refuzul acestei secţii în două cazuri celebre: revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general.

Spre deosebire de procurorii şefi, unde plenul CSM va decide conform OUG, în cazul preşedinţilor instanţelor, ministrul de resort a lăsat atribuţia la Secţia pentru judecători a CSM întrucât aceasta, ca şi plenul, este dominată şi controlată de Lia Savonea.

În plus, Tudorel Toader vrea ca la şefia marilor parchete să poată fi propuşi şi judecători care au fost procurori, cum este Alina Ghica, vicepreşedintele Curţii de apel Bucureşti, cea care a anulat completele de 5 judecători de la Înalta Curte şi o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum.

Mai mult, ministrul Justiţiei doreşte ca în cadrul Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie procurorii să nu mai poată fi delegaţi, ca interimari, în funcţiile de conducere, interimat care acum se aprobă prin decret prezidenţial. Conform noului act normativ, neavizat de CSM, la articolul 57 al Legii 303/2004, după alineatul 7 se introduce un nou alineat, alineatul 7' cu următorul cuprins: "Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României".

Legat de acest aspect, articolul 17 din Legea 317/2004 se va modifica astfel: "Delegările în funcţiile de conducere din parchete, prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta ordonanţă de urgenţă, încetează în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă".

Practic, din momenul aprobării de către Executiv al respectivei OUG şi după publicarea ei în Monitorul Oficial, interimatul procurorului Călin Nistor în fruntea DNA ar urma să înceteze în maximum 45 de zile, după care nu mai poate fi numit un alt interimar, ci trebuie desemnat un procuror şef de preşedintele ţării, la propunerea minis-trului Justiţiei.

Situaţia este identică şi în cazul mandatului lui Augustin Lazăr în fruntea Parchetului General, mandat care expiră în luna aprilie. În locul acestuia nu va putea fi numit un interimar, ci direct un procuror general, la propunerea ministrului Justiţiei. Până la numirea noului şef al Parchetului General, conform actului normativ propus de Tudorel Toader nici măcar Augustin Lazăr nu va beneficia de prelungirea actualului mandat cu 6 luni, aşa cum prevede legea care se află în vigoare.

Un alt articol controversat introdus prin actul normativ adoptat ieri se referă la pensionarea magistraţilor. Dacă în modificările anterioare, judecătorii şi procurorii care împlineau 20 de ani vechime în magistratură puteau să solicite ieşirea la pensie, prin dis-poziţiile actului normativ adoptat ieri este necesară şi împlinirea condiţiei de vârstă: minimum 60 de ani.

Pe fosta reglementare, nu era prevăzută condiţia de vârstă pentru pensionare şi de aceea a fost nevoie ca în octombrie 2018, la iniţiativa lui Tudorel Toa-der să se aprobe o OUG prin care prevederile privind pensionarea magistraţilor erau amânate până în anul 2022.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa ievaluam ievaluarea...He_HE_HE!

    Au astia din justitie un limbaj de lemn... 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb