Ministrul Mediului: "2014, cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice"

Alexandru Costea
Macroeconomie #Mediu / 23 martie 2015

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu a participat, azi, la evenimentul de celebrare a Zilei Mondiale a Meteorologiei, desfăşurat în Aula Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", arată un comunicat remis azi redacţiei.

"Anul 2014 a fost cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice. În 2014, din cauza dezastrelor meteo, economia globală a pierdut peste 300 de miliarde de dolari iar pagubele cumulate în ultimii 40 de ani au fost de 2.300 de miliarde de dolari. În România, cei mai calzi ani s-au înregistrat după anul 2000. Acest lucru demonstrează că schimbările climatice şi efectele lor se resimt tot mai puternic din 2000 încoace", a avertizat ministrul Graţiela Gavrilescu.

Conform statisticilor în domeniu, dintre toate disciplinele ştiinţifice, meteorologia şi climatologia sunt domeniile care au înregistrat cele mai semnificative progrese în ultimii 50 de ani, mai arată sursa citată.

"Schimbările climatice ne privesc pe toţi şi afectează aproape toate sectoarele economico-sociale, de la agricultura la turism şi de la infrastructură la sănătate. Ele au un impact deosebit asupra resurselor de apă, hrană şi energie şi tot ele încetinesc sau chiar pun în pericol dezvoltarea durabilă. Costurile inacţiunii sunt din ce în ce mai mari şi de aceea se impune să luăm măsuri imediate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptarea sistemelor ecologice la efectele variabilităţii climatice. Pentru a avea efecte pozitive, adaptarea trebuie direcţionată luând în considerare priorităţile dezvoltării durabile", a subliniat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ministrul Mediului a reamintit că "în ultimele decenii schimbările climatice au determinat noi provocări şi de aceea se impun să fie adoptate măsuri pentru un mediu mai curat şi sănătos si care să nu afecteze posibilităţile de dezvoltare a generaţiilor viitoare. În pofida tuturor eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, temperatura medie globală va continua să crească ca urmare a inerţiei sistemului climatic, drept pentru care vor deveni tot mai importante măsurile de adaptare la efectele schimbărilor climatice cu care ne confruntăm deja".

În anul 2013 a fost aprobată Strategia Naţională privind Schimbările Climatice 2013-2020 (HG 529/2013). Această iniţiativă abordează două componente principale: cea de reducere a concentraţiei de gaze cu efect de seră şi cea de Adaptare la efectele schimbărilor climatice (ASC).

Elaborarea Agendei Naţionale de Adaptare la Efectele Schimbărilor Climatice şi integrarea ei în politica existentă şi viitoare reprezintă un obiectiv major în cadrul componentei de adaptare şi se va baza, în principal, pe acţiuni de prioritizare, termene de aplicare şi instrumente specializate privind managementul riscurilor climatice la nivel naţional şi regional.

În cadrul Strategiei Naţionale privind schimbările climatice, resursele de apă şi protecţia împotriva inundaţiilor şi a secetelor, precum şi agricultura reprezintă unele dintre cele 13 sectoare prioritare identificate în ţara noastră, care necesită o atenţie sporită pentru promovarea politicilor şi măsurilor de minimizare a efectelor negative ale schimbărilor climatice.

"În dinamica actuală, pentru combaterea schimbărilor climatice şi promovarea politicilor şi a măsurilor de adaptare, comunicarea joacă un rol cheie. Este absolută nevoie de un dialog consistent cu instituţiile care decid la nivel european şi naţional asupra obiectivelor cheie din domeniile care vizează protecţia mediului", a conchis ministrul mediului.

Începând din 1961, Statele Membre ale Organizaţiei Meteorologice Mondiale sărbatoresc intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei pentru înfiinţarea Organizaţiei Meteorologice Mondiale, la care România este Membru cu drepturi depline.

Astfel, în fiecare an, pe data de 23 martie, comunitatea meteorologică din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Meteorologiei.

Scopul sărbătoririi acestui moment istoric este acela de a face cunoscută activitatea Serviciilor Meteorologice Naţionale de către factorii decizionali, utilizatorii din domeniul economic, societatea civila, mass-media.

"În acest context, misiunea primordială a Serviciilor Nationale de Meteorologie constă, în primul rând, în asigurarea siguranţei şi protectiei vietii si a bunurilor materiale prin elaborarea şi furnizarea de prognoze si avertizari de fenomene periculoase de natură meteorologică, climatologică şi hidrologică.

În fiecare an, Ziua Mondială a Meteorologiei se concentrează pe o temă specifică. Tema din acest an se refera la "Cunoaşterea climei pentru prevenirea schimbărilor climatice", în contextul în care în decembrie 2015, în cadrul Summit-ului de la Paris comunitatea internaţională este pregatită să ia decizii importante şi să întreprindă acţiuni ambiţioase pentru a face faţă schimbărilor climatice, care sunt din ce în ce mai evidente şi mai prezente în viaţa nostră", conform Ministerului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. gata cu minciuna ca m-am saturat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb