Ministrul Mediului a emis ordinul privind cota de intervenţie pentru carnivorele mari

Andrei Stan
Politică #Mediu / 1 septembrie 2017

Graţiela Gavrilescu (Sursa foto: Gov.ro)

Graţiela Gavrilescu (Sursa foto: Gov.ro)

Actualizare 16:32 Graţiela Gavrilescu, despre ordinul privind urşii: "Este un ordin de intervenţie pentru recoltarea acestor carnivore mari şi relocarea lor"

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a declarat că nu este vorba de un ordin de ministru pentru uciderea carnivorelor mari, ci este un ordin de intervenţie pentru recoltarea acestor carnivore mari şi relocarea lor.

Gratiela Gavrilescu a spus la RFI: "Nu este vorba de un ordin de ministru pentru uciderea carnivorelor mari, ci este un ordin de intervenţie pentru recoltarea acestor carnivore mari şi, bineînţeles, relocarea lor pentru a pune în siguranţă viaţa cetăţeanului. Ţinând cont că în ultima perioadă de timp s-au înmulţit atacurile urşilor asupra oamenilor, mulţi dintre aceştia ajungând la spitale. Urşii au coborât până în oraşe şi ţinând cont că, de cele mai multe ori, tot ceea ce provoacă ursul trebuie să fie despăgubit de autorităţi am hotărât să dăm o cotă de intervenţie pentru situaţii la care am făcut referire, aşa-zise situaţii de urgenţă, excepţionale, pentru ca acest animal să poată să fie capturat şi apoi relocat. Deci nu înseamnă ucidere, nu înseamnă vânătoare, astfel încât să punem în siguranţă viaţa omului şi să protejăm şi specia. Vor fi relocaţi la unele adăposturi în funcţie de apropierea localităţii în care ursul atacă omul sau gospodăria omului, sau într-o rezervaţie în apropiere undeva. Deci, încă o dată aş vrea să fac referire să nu se mai folosească cuvântul ucidere. Noi nu am dat un ordin de ucidere".

Întrebată dacă sunt suficiente adăposturi pentru a găzdui urşii cu problemă, ministrul Gavrilescu a spus că există.

Gavrilescu a mai spus: "Sunt şi adăposturi private. La Zărneşti, la Braşov, chiar acum o lună şi ceva de zile, unul dintre urşii care au atacat, au coborât în comuna Măneciu, satul Cheia, a fost trimis de către prefectura Prahova cu ajutorul Direcţiei Biodiversitate la Zărneşti".

(M.I.)

------

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a semnat, astăzi, ordinul care va da posibilitatea uciderii a peste 140 de carnivore mari, motivând că în ultima perioadă urşii au devenit un pericol real pentru populaţie, anunţă Ştiripesurse.ro.

Ordinul a fost trimis şi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, a confirmat ministrul. Gavrilescu a declarat, pentru site-ul citat: "Confirm! Am semnat acest ordin! Nu este vorba de nici o cota de vânătoare, ci de o procedură clară în aceste cazuri în care gospodăriile sau omul este atacat de un urs".

Recent, ministrul susţinea că decizia sa este fermă, chiar dacă se aşteaptă la proteste de stradă din partea celor care militează pentru protecţia animalelor.

Într-o întâlnire de lucru care a avut loc la Ploieşti pe 25 august, Graţiela Gavrilescu a afirmat, potrivit Agerpres: "Numărul carnivorelor mari, urşi respectiv, în România, depăşeşte 7.000 de capete, ceea ce în alte ţări europene (...) nu a fost admis şi atunci am avut curajul să îmi asum un ordin de ministru pe care l-am negociat foarte bine cu ONG-urile, cu toate autorităţile locale care au probleme foarte mari cu aceste carnivore mari. (...) Mi-am asumat să emitem un ordin de ministru prin care să dăm cote de intervenţie pentru urşi (...) şi lupi, astfel încât populaţia să nu mai fie pusă în pericol. Indiferent de ce s-ar întâmpla săptămâna viitoare, când anumite persoane s-ar putea să iasă în stradă să spună că trebuie să protejăm urşii... da, protejăm urşii prin măsurile pe care le luăm conform acestui ordin de ministru, dar nu punem în pericol viaţa cetăţeanului. Indiferent de ce se spune, eu vă spun că nu este cotă de vânătoare, ci este cotă de intervenţie pentru punerea în siguranţă a vieţii cetăţeanului, aşa că, indiferent de ce se va întâmpla, indiferent de câte mitiguri or să mai fie în faţa ministerului sau unde, eu nu voi renunţa la semnarea acestui ordin de ministru".

Gavrilescu a precizat: "Ordinul de ministru se dă la nivel naţional, nu se dă pe judeţ în parte. Există o cotă pe care am prins-o până la sfârşitul anului ţinând cont de studiul care s-a făcut anterior. În ordinul de ministru avem prinşi un număr de 145 de carnivore mari, deci reflectat bineînţeles la diferenţa de luni care au mai rămas până la sfârşitul anului. Nu este ordin pentru cotă de vânătoare, ci este cotă de intervenţie pentru punerea în siguranţă a vieţii cetăţeanului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb