Ministrul Mediului, amendat pentru refuzul de a expropria două terenuri din Parcul Bordei

Andrei Stan
Companii #Mediu / 27 iulie 2016

Curtea de Apel Bucureşti a dispus amendarea Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru refuzul de a expropria două terenuri, care aparţin omului de afaceri Costică Constanda în Parcul Bordei, informează un comunicat al primăriei sectorului 1, trimis redacţiei.

Amenda este în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere începând cu data de 17 aprilie 2015 şi până la îndeplinirea obligaţiilor de expropriere. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă şi executorie, Ministerul Mediului atacând-o cu recurs, această cale de atac urmând a fi soluţionată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Hotărârea este suspensivă de executare până la soluţionarea recursului de către Înalta Curte.

"Solicit Ministrului Mediului să pună în aplicare, în regim de urgenţă, decizia justiţiei şi să exproprieze întreg Parcul Bordei. Primăria Sectorului 1 va continua lupta pentru salvarea de la distrugere a Parcului Bordei şi nu va autoriza ridicarea unor imobile pe suprafaţa acestei importante oaze de verdeaţă a Capitalei. Administraţia pe care o conduc va apăra şi în acest caz interesul public pentru că Parcul Bordei este şi va trebui să rămână al bucureştenilor", a declarat primarul sectorului 1, Dan Tudorache.

Începând cu luna decembrie 2013, omul de afaceri Costică Constanda a solicitat primăriei sectorului 1 două certificate de urbanism pentru ridicarea unor construcţii în Parcul Bordei. Omul de afaceri mai deţine în Parcul Bordei două terenuri şi invocă în solicitarea sa prevederile Planului Urbanistic Zonal, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 269/2007, care îi permitea să construiască blocuri cu regim de înălţime P+11 etaje.

Primăria Sectorului 1 s-a opus eliberării certificatelor de urbanism, în forma solicitată de Costică Constanda, invocând prevederile Planului Urbanistic General (PUG), aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 269/2000, valabil şi în prezent. Potrivit PUG-ului, cele două terenuri deţinute de Costică Constanda în Parcul Bordei fac parte din zona V4 (spaţii verzi), ceea ce înseamnă că parcelele respective sunt neconstruibile. Din acest motiv, orice demers pentru a construi în Parcul Bordei este în afara legii, susţine primăria secotrului 1.

În plus, potrivit prevederilor Legii nr. 70/2013, "schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. 1 sunt lovite de nulitate absolută".

Conform Legii nr. 170/2008 cele două terenuri din Parcul Bordei au fost declarate de utilitate publică, iar Ministerul Mediului şi Pădurilor a fost desemnat să efectueze procedurile de expropriere.

"Întrucât ministerul de resort a tergiversat efectuarea exproprierii, Consiliul Local Sector 1 a dat în judecată ministerul. În anul 2014, prin Decizia nr. 1877/09.04.2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis acţiunea administraţiei locale a Sectorului 1 şi a obligat Ministerul Mediului, Primul Ministru şi Guvernul României să îndeplinească procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică a terenurilor situate în zona Parcul Bordei. Menţionăm că, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 170/2008, Planul Urbanistic Zonal din 2007, care dădea dreptul de construire în Parcul Bordei, şi-a încetat valabilitatea. Întrucât Ministrul Mediului a refuzat să pună în aplicare hotărârea Înaltei Curţi, Consiliul Local Sector 1 a cerut instanţelor judecătoreşti amendarea ministrului de resort", se mai arată în comunicatul primăriei sectorului 1.

La rândul lui, Costică Constanda a notificat Primăria Sectorului 1, în data de 7 septembrie 2015, solicitând eliberarea unor noi certificate de urbanism pentru terenurile din Parcul Bordei. Omul de afaceri invocă prevederile Legii nr. 229/2013, potrivit căreia, dacă au trecut mai mult de doi ani de la declararea utilităţii publice a terenurilor şi acest lucru nu s-a materializat, se repun în drept documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism aflate în vigoare la data declarării utilităţii publice, respectiv PUZ 2007, care îi dădea dreptul de construire.

"Însă, potrivit deciziei Înaltei Curţi, prevederile Legii nr. 229/2013 nu se aplică în acest caz. Această instituţie a reţinut că declararea de utilitate publică realizată prin Legea nr. 170/2008 nu face obiectul Legii nr. 255/2010, aşa cum a fost modificată prin Legea nr. 229/2013", spune primăria sectorului 1.

Costică Constanda a dat în judecată, în anul 2015, atât Primăria Sectorului 1, cât şi pe semnatarii certificatelor de urbanism pentru cele două terenuri pe care le deţine în Parcul Bordei. Omul de afaceri solicită anularea certificatelor de urbanism emise de Primăria Sectorului 1 şi emiterea unor noi certificate, conform PUZ-ului din 2007. În plus, Constanda mai solicită obligarea semnatarilor certificatelor de urbanism, care s-au opus construirii, la plata unor penalităţi de 1000 lei pentru fiecare zi de întârziere. Cauza este pe rolul Tribunalului Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb