MINISTRUL MUNCII: "Pensiile speciale erodează sistemul de pensii, să nu sărim pârleazul cu măsuri nesustenabile"

Mina Irina
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 iunie 2016

"Pensiile speciale erodează sistemul de pensii, să nu sărim pârleazul cu măsuri nesustenabile"

Actualizare 18:17 Dragnea, despre pensiile speciale ale aleşilor locali: "Este o lege corectă"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că legea prin care aleşii locali primesc pensii speciale este una corectă, deoarece primarii şi aleşii locali ''au foarte multe îngrădiri'', şi a precizat că el nu va face ''cerere niciodată pentru nicio pensie specială''.

Întrebat dacă îşi doreşte o pensie specială având în vedere că a avut trei mandate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între 2000 şi 2012, Dragnea a răspuns: ''Categoric nu!(...) Nu o să fac cerere niciodată pentru nicio pensie specială sau indemnizaţie care să însemne de fapt o pensie specială. Nu o fac din principiu'', a precizat Liviu Dragnea, potrivit unor surse din media.

Preşedintele PSD a subliniat însă că legea este corectă şi binevenită pentru primari şi ceilalţi aleşi locali. ''Această lege este corectă pentru primari, este bună pentru primari. Din păcate primarii din România, aleşii locali din România, au foarte multe îngrădiri, o legislaţie care comportă foarte multe riscuri pentru ei, legislaţie neclară şi foarte puţine drepturi. Eu cred că în administraţia locală din România trebuie să apară multe schimbări, probleme la care noi lucrăm'', a mai declarat Dragnea.

Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat ieri legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, care fusese declarată neconstituţională de CCR, la sesizarea Guvernului. Parlamentarii au reanalizat legea şi au stabilit că pensiile speciale vor fi finanţate de la bugetele locale.

(S.A.)

---------

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a atras atenţia astăzi că pensiile speciale erodează sistemul public de pensii întrucât ele nu se bazează pe principiul contributivităţii şi a transmis, "cu tot respectul" pentru instituţia Parlamentului, să nu se "sară pârleazul" cu măsuri pentru care nu sunt resurse bugetare, conform unor surse de presă.

"Pensiile speciale erodează practic sistemul public de pensii. Sunt făcute pe un regim non-contributiv, ceea ce înseamnă că noi toţi ceilalţi cotizăm bani pentru ca aceste pensii să poată fi plătite. (...) Din păcate, în Parlament sunt pregătite încă două proiecte: unul care este eliminarea stagiilor de cotizare în sistemul de pensii pentru militari şi celălalt legat de agricultorii din fostele cooperative. Ceea ce încerc eu să transmit către spaţiul public şi în mod indirect către parlamentari este să ne asumăm împreună ca, într-un an electoral, să nu sărim pârleazul cu măsuri care nu sunt sustenabile", a declarat ministrul.

Pîslaru a calificat drept "incredibil" faptul că pe final de mandat au fost readuse în discuţie subiecte legate de indemnizaţii şi alte drepturi sociale.

"Mi se pare incredibil că, în al patrulea an de mandat, brusc, ne-am adus aminte de toate măsurile astea: de alocaţii, indemnizaţii, protecţie, drepturi sociale. Nu este posibil aşa ceva. Cu tot respectul instituţional pe care îl voi avea de fiecare dată faţă de instituţia Parlamentului, există nişte limite, pentru că aceste limite înseamnă de fapt că se va afecta practic nivelul şi standardele de viaţă ale cetăţenilor, în momentul în care bugetul crapă pentru că ai adoptat nişte lucruri fără să te gândeşti la resurse", a adăugat Dragoş Pîslaru.

El a cerut, în context, primarilor să iasă public şi să afirme că nu au nevoie de pensii speciale.

"Ceea ce s-a întâmplat recent - în ciuda discuţiilor de constituţionalitate, în ciuda faptului că nu este indicată o resursă bugetară, în ciuda faptului că se ameninţă stabilitatea bugetară - aş vrea să cred că primarii, atât cei care au fost în funcţie în trecut, cât şi cei care sunt în funcţie acum vor fi solidari cu acest concept de stabilitate şi mă aştept (...) din partea lor să iasă public (...) şi să afirme că nu au nevoie de un astfel de stimulent non-contributiv", a mai spus ministrul, potrivit aceloraşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb