Mircea Fechet: "Sper că până la finalul anului vom avea primul kilowatt de energie electrică produs în amenajarea Răstoliţa"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Mediu / 4 iulie

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet şi Sebastian Burduja, ministrul Energiei

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet şi Sebastian Burduja, ministrul Energiei

English Version

Finalizarea construirii hidrocentralei de la Răstoliţa, "prima construită de la zero după Revoluţie", a fost tema discuţiei de ieri dintre reprezentanţii Ministerului Mediului şi cei ai Ministerului Energiei, a afirmat într-o postare pe Facebook ministrul Mircea Fechet.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet a declarat: "Sper că până la finalul anului vom avea primul kilowatt de energie electrică produs în amenajarea Răstoliţa, care pe lângă energie ieftină şi curată, va contribui la reducerea facturilor la electricitate şi la protejarea mediului, mai ales în contextul actual când, schimbările climatice accentuează riscul la inundaţii. Răstoliţa va asigura regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase şi controlul viiturilor în perioadele cu precipitaţii semnificative, în condiţiile în care acumularea Răstoliţa este proiectată să contribuie la reducerea cu 30% a viiturilor".

La rândul său, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a spus: Proiectul se află acum în faza obţinerii acordului de mediu, iar noi facem tot posibilul ca lucrările să fie finalizate în acest an. Este un moment de referinţă, hidrocentrala de la Răstoliţa fiind prima construită de la zero după Revoluţie.Acest proiect aduce multiple avantaje pentru români. În primul rând, oferă energie ieftină şi curată, ceea ce va contribui la reducerea facturilor la electricitate şi la protejarea mediului. (...) În plus, aceste hidrocentrale sunt esenţiale pentru securitatea energetică a ţării, asigurând un sistem energetic sustenabil şi stabil.Aceste proiecte nu doar că sprijină tranziţia către o energie mai curată, dar şi consolidează securitatea energetică naţională, pentru a avea un sistem energetic fiabil şi durabil în viitor".

Proiectul, o investiţie de 200 de milioane de euro, este derulat de Hidroelectrica şi se află în faza obţinerii acordului de mediu. Potrivit Ministerului Mediului, alături de alte obiective similare precum Bumbeşti Livezeni, Paşcani, Cornetu-Avrig, Cerna-Belareca, Bistra-Poiana Mărului şi Surduc Siriu, hidrocentrala Răstolniţa va întări infrastructura energetică a României şi va sprijini tranziţia către o energie mai curată, asigurând un sistem energetic sustenabil şi stabil.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului arată: "Amenajarea hidroenergetică Răstoliţa este un obiectiv de investiţii de interes national, care valorifică potenţialul hidraulic al afluenţilor de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Lunca Bradului - Răstoliţa - Bistra. Răstoliţa este proiectată la o putere instalată de 35,2 MW şi la o producţie de energie curată de circa 117 GWh/an. De asemenea, finalizarea proiectului va duce la dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităţilor situate pe culoarul Mureşului şi în zona periferică a Câmpiei Transilvaniei".

Ministerul Mediului aminteşte că anul trecut Guvernul a emis actul normativ prin care zece proiecte ale companiei Hidroelectrica, mai ales hidrocentrale începute şi neterminate, printre care şi Răstoliţa, au fost clasificate ca proiecte de interes naţional, după ce lista lor a fost avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care să nu mai aibă nevoie de studii de impact asupra mediului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 32 MW cu prețul distrugerii unui sit Natura 2000 protejat de directiva EU...puteau face un parc fotovoltaic și costa 1/5...dar cineva trebuie sa haleasca bani de la buget, o mare frauda!

    Daca Ceausecu construia in acelasi ritm, in Bucuresti se studia la opait in Academia Romana

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb