MIRCEA HAVA, PRIMARUL MUNICIPIULUI ALBA IULIA: "Suntem în plină «smarticityzare» naţională"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 29 august 2018

"Suntem în plină «smarticityzare» naţională"

Suntem în plină "smarticityzare" naţională, consideră Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, care subliniază: "În ultimul an, a fost utilizată atât de des sintagma «Smart city» aici, la noi, dar şi în evenimentele de profil din ţară, încât nu cred că ar fi greşit să ne permitem o substantivare a ei. Suntem în plină «smarticityzare» naţională, iar pentru noi asta nu poate fi decât un motiv de mândrie, pentru că am fost primii care nu doar am folosit cuvântul, ci am exploatat la maximum resursa smart existentă în România. Practic, ne-am poziţionat pe culoarul câştigător în cursa pentru viitor. Iar oraşele ţării vor trebui să adauge un element în plus la dimensiuni şi populaţie atunci când în fişa comunităţii va apărea sau nu «smart city»".

Oraşele ţării noastre, majoritatea proiectate sau dezvoltate în perioada comunistă, se confruntă cu numeroase constrângeri şi, doar pentru a tinde să se numească "oraşe europene", va trebui să facă adevărate revoluţii tehnologice şi să producă schimbări radicale în mentalitatea comunităţii, consideră organizatorii dezbaterii naţionale pe tema Smart City, care va ajunge, în zilele de 8 şi 9 octombrie, în Alba Iulia. Aici a fost implementat proiectul-pilot care urmăreşte să transforme municipiul în primul smart city din România.

Sursele citate consideră, potrivit Agerpres: "Era digitală, noile tehnologii şi generaţia «millennials» sunt factori care forţează edilii să se orienteze spre o dezvoltare care facilitează îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor şi al turiştilor. Şi aici este vorba nu doar de tehnologie, ci şi despre abilităţile manageriale ale conducătorilor de a proiecta viitorul fiecărei urbe".

Proiectul pilot derulat la Alba Iulia a însemnat, până în prezent, o colaborare cu peste 30 de parteneri, pentru 100 de proiecte aflate în diferite stadii de implementare. Reprezentanţii municipalităţii susţin că "încă mai este loc pentru noi colaborări".

Marius Bostan, fost ministru al Comunicaţiilor, iniţiator al proiectului-pilot "Alba Iulia Smart City", a declarat: "Iniţiativele de la Alba Iulia reprezintă exemple excelente de urmat şi pentru alte oraşe. Într-un timp scurt s-au făcut lucruri mari. Au fost testate şi sunt în curs de implementare soluţii multiple care se adresează nevoilor locuitorilor, administraţiei, mediului de afaceri şi turiştilor. S-a construit o infrastructură în expansiune şi s-a construit o echipă valoroasă".

Soluţiile de oraş inteligent din cadrul proiectului de la Alba Iulia au fost implementate şi testate, până acum, pe baza eforturilor financiare proprii ale companiilor private implicate. Una dintre funcţiile de bază ale testărilor se referă la asigurarea interoperabilităţii cu alţi furnizori de soluţii pentru oraşul inteligent în viitor.

Proiectul "Alba Iulia Smart City 2018" se bazează pe dezvoltarea de parteneriate cu asociaţii, companii, clustere, institute de cercetare-dezvoltare, universităţi şi, nu în ultimul rând, voluntari care vor contribui împreună la construirea "Oraşului unde s-a năs­cut viitorul". Proiectul se va materializa prin efortul financiar exclusiv al companiilor care doresc să se implice. Companiile, organizaţiile, instituţiile, voluntarii pot contribui prin resurse umane, expertiză, resurse financiare, facilităţi logistice sau tehnologii, în funcţie de aria de expertiză şi de competenţe.

Printre primele companii care şi-au manifestat interesul de a se implica în proiectul pilot se numără Orange Romania, Siemens, Microsoft, IBM, CISCO, ZTE, Xerox, Phillips etc..

Scopul acestui proiect este transformarea oraşului Alba Iulia într-un oraş inteligent, o expoziţie a soluţiilor inteligente care să poată fi vizitată în Alba Iulia de turişti şi de o mie de primari pe tot parcursul anului 2018, când Alba Iulia se află în centrul tuturor evenimentelor dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, act consemnat la Alba Iulia în anul 1918.

Proiectul Alba Iulia Smart City 2018 are ecou şi în afara graniţelor, încă de anul trecut, astfel că mulţi parteneri ai Municipiului Alba Iulia la nivel european, în cadrul proiectelor finanţate de către Comisia Europeană (ICLEI, LONDRA, PARIS, GENOVA, GHENT, TRONDHEIM, UTRECHT, BERLIN etc.) au solicitat informaţii referitoare la acest proiect inovator, deoarece o astfel de iniţiativă este unică prin prisma abordării integrate şi a diversităţii partenerilor interesaţi să sprijine materializarea acesteia în contextul sărbătoririi unui eveniment de importanţă naţională, Centenarul Marii Uniri, constituind pentru aceşti parteneri o iniţiativă care poate servi ca exemplu de bune practici.

Conferinţa de lansare a proiectului pilot "Alba Iulia Smart City 2018" a avut loc în data de 2 decembrie 2016, aceasta fiind organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

Un studiu realizat de municipalitatea din Alba Iulia, în colaborare cu specialiştii de la Siemens, arată că valoarea potenţială a beneficiilor directe şi indirecte, generate de tehnologiile inteligente în oraş ar putea ajunge la 532 de milioane de euro, în următoarele trei decenii.

Conform studiilor de specialitate, până în anul 2030 zonele urbane vor asimila 60% din populaţie la nivel mondial, până în 2050 aproape 70%, iar una din trei persoane va locui într-un oraş cu cel puţin o jumătate de milion de locuitori.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ma mir ca s-a trezit musiu Hava. Toata tembelimea vorbeste de SmartCity fara sa inteleaga ce inseamna. Desi definitia, simpla, o gasesti pe wikipedia. Unl Bostan, fost ministru ciolosit, era mare specialist. Alaturi de Siveco, Orange, Telecom si, evident, firmele lui Ghita. Dar ce te faci cu pletora de incompetenti numiti city manageri si arhitecti sefi ? Evident ca oe toti ii doare in cot de cetatean. Ii intereseaza numai profitul personal. Sa traiasca clasa politico-profesionala

    1. Confuză exprimarea...

    Ce mai contează un"i" în plus sau în minus...:)))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb