Agricultura are un potenţial de creştere şi modernizare încurajator pentru companiile care doresc să investească în România, fiind un sector prioritar pentru dezvoltarea economiei autohtone, consideră Mirco Maschio, administratorul Maschio Gaspardo România, producător de utilaje agricole din Arad.
Domnia sa spune că, pe lângă potenţialul de dezvoltare şi necesitatea de mecanizare a sectorului, finanţarea este a treia condiţie ce trebuie îndeplinită pentru un context favorabil dezvoltării în domeniul agriculturii. "Din acest an intră în linie dreaptă şi noul program PNDR 2014 - 2020 privind achiziţiile în domeniul agriculturii prin fonduri structurale, o veste bună pentru mediul de afaceri, mai ales dacă implementarea programului va fi acompaniată de transparenţă şi eficienţă în accesarea fondurilor europene", ne-a precizat domnul Mirco Maschio.
Domnia sa susţine că investiţiile mari, în domenii cheie, susţin creşterea economiei unei ţări atunci când sunt realizate responsabil şi pe termen lung, iar autorităţile publice ar trebui să privească relaţia cu investitorii, mai ales cei din sectorul productiv, într-o cheie de win-win şi să le asigure condiţii pentru dezvoltare şi creştere.
Domnul Mirco Maschio ne-a declarat: "În primul rând, trebuie să ieşim din logica termenului scurt în ceea priveşte cadrul legislativ şi fiscal: investitorii au nevoie de stabilitate şi previzibilitate pentru a lua deciziile de investiţii pe termen lung."
Un alt element important care ţine de deciziile autorităţilor publice este legat de asigurarea unei infrastructuri funcţionale atât din punct de vedere administrativ, cât şi din punct de vedere al conexiunilor în interiorul României şi între România şi piaţa economică externă. Infrastructura de transport care leagă zona Aradului de Capitală şi de celelalte centre economice ale ţării este esenţială pentru toţi reprezentanţii mediului de afaceri din regiune, inclusiv pentru Maschio Gaspardo România, companie ale cărei investiţii contribuie de peste 10 ani la dezvoltarea întregii comunităţi şi economii locale, dar care produce şi comercializează utilaje agricole pentru toate zonele ţării.
Totodată, pentru Maschio Gaspardo România, parte dintr-un Grup multinaţional, cu sediul central în zona de nord-vest a Italiei şi cu puncte de producţie şi de vânzare în peste 13 ţări, realizarea infrastructurii şi sistemului de transport care conectează fizic judeţul Arad de restul Europei, în special de Italia, este definitorie pentru viitorul investiţiilor companiei. "De exemplu, când am luat decizia de a investi în România, unul dintre motivele pentru care am ales zona de Vest pentru sediul fabricii a fost funcţionarea aeroportului din Arad şi conexiunile directe cu Italia. Din păcate, astăzi nu mai există zboruri directe care să lege Arad de zona de Nord Vest a Italiei, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru compania noastră şi pentru întreaga comunitate italiană de investitori din regiunea de Vest a României, mai ales în contextul în care vorbim despre activităţi de export din această regiune. Această regiune este un pol de dezvoltare economică, iar autorităţile ar trebui să susţină dezvoltarea acesteia printr-o abordare strategică care să includă realizarea conexiunilor de transport cu centrele economice din ţară şi din piaţa internaţională".
• Proiect de investiţii de 10 milioane de euro
Maschio Gaspardo a demarat anul acesta un proiect de investiţii în valoare de circa 10 milioane euro pentru extinderea fabricii de la Chişineu Criş, cu o nouă hală de producţie de peste 8.600 mp şi echiparea acesteia cu utilajele şi echipamentele specifice pentru producţia şi asamblarea utilajelor agricole. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 7 ani, timp în care vor fi create 94 noi locuri de muncă, ceea ce înseamnă că, la finalul anului 2021, Maschio Gaspardo România va avea 350 de angajaţi. Mirco Maschio ne-a spus: "Investiţiile în extinderea capacităţilor de producţie sunt acompaniate de investiţii în cercetare - dezvoltare, realizate în cadrul clusterului IND AGRO VEST, pe care l-am iniţiat în anul 2013 prin intermediul < Asociaţia Sviluppo Insieme Si Vince - Asociaţia de Dezvoltare Împreună Învingem > şi care este singurul cluster de inovare agricolă din România. Chiar anul acesta, specialiştii noştri lucrează împreună cu partenerii din cluster şi din mediul universitar la proiectul de < Cercetare, dezvoltare şi inovare de vibrocombinatoare performante adaptate condiţiilor din România >. Scopul este unificarea a două modele de combinatoare în urma cercetărilor şi inovării efectuate pe parcursul celor 18 luni de proiect, iar modelul experimental rezultat va fi prezentat în septembrie 2015".
• Cifră de afaceri de peste 30 milioane de euro, în acest an
Maschio Gaspardo estimează pentru acest an o cifră de afaceri de peste 30 milioane euro, pentru primul semestru al acestui an obţinând 19,4 milioane euro. Domnul Maschio ne-a spus: "Factorul principal care influenţează dinamica veniturilor companiei este cu siguranţă puterea de cumpărare a beneficiarilor finali. Decizia de investiţii în utilaje agricole noi şi puterea de cumpărare a fermierilor sunt influenţate, la rândul lor, de câţiva factori esenţiali: preţul cerealelor, producţia obţinută, respectarea termenelor de plată a subvenţiilor. Un alt element care are impact asupra dinamicii veniturilor unui producător de utilaje agricole este costul de producţie a utilajelor".
Grupul italian Maschio Gaspardo a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 282 milioane euro, veniturile Maschio Gaspardo România reprezentând 11% din veniturile consolidate ale Grupului. Mirco Maschio ne-a spus: "Estimăm o producţie de peste 2.200 utilaje agricole produse în 2014, din care până acum s-au produs deja 1.255 utilaje. Producem game de utilaje adaptate specificului solului românesc şi condiţiilor meteo locale. În plus, avem utilaje asistate pe computer, care permit o eficientizare a prelucrării pământului".
Peste 50% din producţia companiei în România reprezintă utilaje agricole care sunt vândute pe piaţa internaţională, iar acest procent este în creştere.
Domnul Maschio ne-a menţionat că piaţa locală a utilajelor agricole are un potenţial de creştere foarte important, care poate avea un impact puternic într-un sector strategic pentru România - dezvoltarea agriculturii. Domnia sa a adăugat: "Tendinţa este de creştere, de modernizare şi tehnologizare, în contextul unui interes pentru compactarea terenurilor agricole şi pentru punerea în lucru a utilajelor de capacitate mare pentru optimizarea de timp şi costuri. În plus, oportunităţile de finanţare deschise pentru sectorul agricol încurajează mecanizarea domeniului, influenţând în mod pozitiv dezvoltarea pieţei de utilaje agricole".
Mirco Maschio consideră că segmentul de leasing este în creştere pe piaţa autohtonă: "Compania noastră este activă pe piaţă în acest segment cu trei campanii de finanţare a clienţilor finali, prin care se oferă utilizatorului final o dobândă subvenţionată. Chiar dacă în unele regiuni sunt întâmpinate întârzieri în procesarea dosarelor clienţilor finali, per ansamblu aceste campanii de finanţare s-au dovedit benefice pentru toţi partenerii implicaţi: client final, dealer şi producător".
Domnia sa ne-a mai spus că, în mod obligatoriu, în economia capitalistă a zilelor noastre, orice societate comercială are nevoie de suportul instituţiilor bancare atât pentru finanţarea sau garantarea investiţiilor noi cât şi pentru dezvoltarea unor proiecte comune care vizează stimularea şi antrenarea dezvoltării întregului lanţ dintr-un sector economic. Mirco Maschio ne-a declarat: "Astfel, băncile şi-au schimbat statutul trecând de la finanţatori la finanţatori-parteneri. Pornind de la această premisă, relaţia cu oricare bancă devenită parteneră a Maschio Gaspardo România este o relaţie de colaborare deplină, axată în principal pe dezvoltarea de proiecte complexe, fie că vorbim de investiţii pentru dezvoltare, fie că vorbim de proiecte dedicate susţinerii sectorului agricol românesc în ansamblu". Astfel, Maschio Gaspardo România oferă fermierilor acces la pachete de finanţare şi garanţii pentru creditare, prin parteneriatele strategice cu bănci precum VB Leasing şi UniCredit Ţiriac Bank.