MIRELA CĂLUGĂREANU, PREŞEDINTELE ANAF: "Vom lansa în 2022 procedurile de achiziţie publică pentru trei mari proiecte de digitalizare"

M.G.
Ziarul BURSA #Politică / 24 februarie 2022

Mirela Călugăreanu, preşedintele ANAF

Mirela Călugăreanu, preşedintele ANAF

Agenţia Naţională de Ad­ministrare Fiscală va lansa în 2022 procedurile de achiziţie publică pentru trei mari proiecte de digitalizare în scopul respectării ţintelor şi jaloanelor prevăzute în PNRR, proceduri care trebuiesc finalizate până la finalul acestui an, a declarat, ieri, Mirela Călugăreanu, preşedintele ANAF, în cadrul unei conferinţe organizate de PwC România.

Călugăreanu a precizat: "Toate elementele care ţin de modernizarea Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală, inclusiv componenta noastră pe PNRR, au fost lucruri pe care le-am discutat cu toţi şi le-am stabilit împreună (cu mediul de afaceri - n.r.). Atât anul 2022, cât şi perspectivele până în 2025, începutul anului 2026, nu vor modifica nimic din lucrurile stabilite şi care sunt foarte clar detaliate în PNRR. Planurile noastre continuă în această direcţie. Ne consolidăm reformele pe care le-am început, anul 2022 reprezentând un an de mari provocări, în sensul că vom continua implementarea facturii electronice pe relaţia B2B pentru acele categorii de domenii şi produse de risc. Vom implementa pentru structura de mari contribuabili SAF-T. De asemenea, vom implementa sistemul Trafic Control, dar cea mai mare provocare pentru Agenţie în anul 2022 o reprezintă lansarea procedurilor de achiziţie publică pentru marile proiecte de digitalizare. Mă refer la proiectul Sfera, de unificare a bazelor de date şi migrare pe baze de date centralizate a evidenţelor fiscale. De asemenea, mă refer la proiectul APIC sau big data care are o componentă consistentă în ceea ce priveşte analiza de risc. Aceste achiziţii publice vor fi lansate în cursul acestui an şi trebuie finalizate până la finele anului 2022 pentru a putea să respectăm în continuare ţintele şi jaloanele pe care le-am prevăzut în PNRR. Toate aceste proiecte sunt destinate eficientizării colectării".

Potrivit preşedintei ANAF, procesul de colectare a taxelor trebuie accelerat pentru o contribuţie suplimentară la bugetul general consolidat.

"Lucrurile s-au mişcat bine în anul 2021. Şi în prima lună a anului 2022 încasările arată bine, dar în mod evident procesul va trebui accelerat şi sunt de acord că perspectiva eficientizării administrări fiscale în România trebuie să aducă o contribuţie suplimentară consistentă la bugetul general consolidat", a afirmat Mirela Călugăreanu.

De asemenea, în cadrul conferinţei s-a discutat şi despre analiza regimului fiscal începută de Ministerul Finanţelor - realizată în colaborare cu mai multe instituţii internaţionale - de la care se aşteaptă mai multe măsuri de reaşezare a bazei de impozitare. Analizele aflate în curs de elaborare la MF vizează inclusiv impozitarea progresivă, iar Călugăreanu a spus că în "una-două luni vom putea discuta în cadrul Consiliului Consultativ o serie de elemente din aceste studii".

La rândul său, Alin Chitu, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, a declarat că scopul analizei şi regândirii sistemului fiscal este "impozitarea echitabilă a individului".

Întrebat despre susţinerea impozitării progresive, Chitu a precizat: "Asta este ceva de genul: susţineţi impozitarea Bisericii? Orice răspuns dai cineva o să fie supărat. Am sărit cumva etapa esenţială în analiza sistemului fiscal. Hai să definim obiectivele, ce vrem de la sistemul de impozitare a individului? Dacă facem un pas mai în spate, hai să facem o analiză să înţelegem ce stat vrem noi în următoarea perioadă: un stat minimalist sau un stat cu capacitate mare de intervenţie. Primul pas este să ne asumăm ce vrem să facem în următorii ani. După aceea, haideţi să definim ce vrem de la impozitul pe venit. Vrem să fie în continuare competitiv? Vrem să fie eficient? Obiectivul nostru este să avem un sistem eficient, un sistem echitabil din perspectiva impozitării individului. În contextul acesta eu ştiu că ambele variante, cotă unică sau cotă progresivă, ele au meritele lor. Să vorbim doar despre cotă progresivă nu adresează principala problemă, anume contribuţiile sociale. Principala presiune pe salarii vine din zona de contribuţii sociale. (...) Eu cred că ar trebui să redefinim obiectivul. N-ar trebui să fie cota unică sau impozitarea progresivă, ca un obiectiv. Obiectivul ar trebui să fie o impozitare echitabilă, să găsim sistemul cel mai favorabil pentru România în condiţiile actuale. Acesta este scopul definit şi cu Banca Mondială. Noi avem o estimare a noastră, internă, facem şi una cu instituţii internaţionale şi vom înţelege mai bine paşii pe care trebuie să-i facem şi metoda pe care o vom implementa".

Totodată, Călugăreanu a mai anunţat ieri că ANAF va începe din martie o serie de verificări pe piaţa muncii ce vizează munca nedeclarată şi subdeclarată.

"În concordanţă cu ţintele pe care ni le-am prevăzut în PNRR, ne-am propus să operaţionalizăm până la finalul lunii martie un plan comun de acţiuni, împreună cu colegii noştri de la Ministerul Muncii, mai precis de la Inspecţia Muncii. Planul comun de acţiuni vizează prevenirea muncii subdeclarate. Este o ţintă în PNRR. În baza protocolului pe care noi deja îl aveam încheiat cu Inspecţia Muncii deja avem într-o fază avansată avizarea şi semnarea acestui plan comun de acţiuni care va deveni operaţional în partea a doua a lunii martie. Deci contribuabilii trebuie să se aştepte la verificări tematice din această perspectivă. (...) Această activitate va avea un rol extrem de important. An de an, pe Semestrul European, multe critici au venit în zona aceasta, cum că instituţiile cu atribuţii în domeniu nu au colaborat corespunzător astfel încât să se înregistreze o diminuare semnificativă a fenomenului de nedeclarare şi subdeclarare din această perspectivă şi cu consecinţe în ceea ce priveşte încasarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale", a spus Mirela Călugăreanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb