MIRELA POP, DIRECTORUL GENERAL AL GRUPULUI: "Blocajul din infrastructură continuă să influenţeze negativ business-ul Teraplast"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 2 august 2017

"Blocajul din infrastructură continuă să influenţeze negativ business-ul Teraplast"

Cifra de afaceri a Grupului Teraplast a scăzut de la 192,76 milioane lei la 171,67 milioane lei, în prima jumătate a acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2016

Investiţia în fabrica din Serbia şi achiziţia a 60% din Depaco au fost finanţate prin împrumuturi bancare

Grupul Teraplast a realizat, în prima jumătate a acestui an, o cifră de afaceri de peste 171,67 milioane lei, faţă de 192,76 milioane lei - valoarea cifrei de afaceri din perioada similară a lui 2016, conform unui comunicat al companiei. Acesta menţionează că cifrele de mai sus nu conţin şi rezultatele Depaco şi cele ale fabricii de panouri din Serbia, investiţia în cele două societăţi finalizându-se în iunie anul curent.

Scăderea cifrei de afaceri a Teraplast se datorează reducerii vânzărilor din domeniul lucrărilor de infrastructură, potrivit comunicatului citat, care arată: "Dacă în semestrul întâi 2016 am vândut 43 milioane lei, în semestrul întâi 2017 am vândut 23 milioane lei, pe acest segment. O contribuţie pozitivă la evoluţia veniturilor consolidate a avut-o TeraSteel, care, în prima jumătate a anului, a realizat o cifră de afaceri de 64,86 milioane lei, în creştere cu 22% faţă de venitul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cosmin Pătroiu, directorul general al TeraSteel, a declarat: "TeraSteel şi-a consolidat poziţia pe piaţa din România şi este prezentă activ pe pieţele europene, fiind recunoscută ca un partener de încredere. În acest context, creşterea prezenţei pe pieţele din Balcani este o evoluţie naturală. Pentru 2018, TeraSteel România şi Serbia estimează o cifră de afaceri de 250 milioane lei".

Mirela Pop, directorul general al Teraplast, a explicat: "Blocajul din infrastructură continuă să influenţeze negativ business-ul Teraplast, iar, din informaţiile pe care le deţinem în acest moment, nu vor exista îmbunătăţiri semnificative în următoarea jumătate a anului. România a primit, în primele cinci luni din 2017, din fondurile structurale ale UE, pentru exerciţiul financiar 2014-2020, un milion de euro, ceea ce corespunde unei absorbţii de 0,004% din totalul sumei alocate în exerciţiul financiar curent. Cum principalele autorităţi de management prin intermediul cărora se fac rambursările din fonduri UE nu sunt autorizate, România nici nu va primi bani în perioada următoare. În acest context, pentru niciunul din cele 43 de proiecte noi de infrastructură de mediu nu s-a trecut în etapa de semnare a contractelor de lucrări, majoritatea fiind cel mult în faza de proiectare.

Soluţia pe care am găsit-o ca să compensăm scăderile din infrastructură este creşterea aportului noilor business-uri achiziţionate în prima jumătate a anului. Anticipăm că fabrica de panouri TeraSteel Serbia va aduce anul acesta un plus de aproximativ 4 milioane de euro în cifra de afaceri consolidată, iar Depaco va avea, de asemenea, o contribuţie importantă. De aceea, suntem încrezători că vom reuşi să fim aproape de ţintele de vânzări şi de profitabilitate propuse pentru acest an.

Strategia Grupului Teraplast de a folosi resursele spre diversificarea activităţilor pe segmente de piaţă care nu sunt dependente de investiţii publice se va dovedi a fi una corectă şi va contribui la crearea de valoare pentru acţionarii noştri".

Teraplast se aşteaptă ca, în următoarea jumătate a anului, prin consolidarea Depaco/Wetterbest, să compenseze scăderile din piaţa de infrastructură, în situaţiile financiare consolidate ale Grupului. În prima jumătate a anului, Depaco a obţinut o cifră de afaceri mai mare de 71 milioane lei, un profit net de 5,54 milioane lei şi o EBITDA de 7,42 milioane lei.

Valeriu Irimescu, directorul general al Depaco, a menţionat: "Această evoluţie spectaculoasă a Depaco este consecinţa unei strategii eficiente de creştere a cotei de piaţă în România şi a demarării vânzărilor în şapte ţări din Europa. Lansarea de produse noi reprezintă de asemenea o tactică importantă în strategia de dezvoltare a societăţii. Ritmul de creştere a activităţii Depaco, peste media pieţei, se va păstra în a doua jumătate a anului, când, suplimentar avantajului competitiv existent, vor fi exploatate sinergiile de aprovizionare şi comerciale cu Grupul Teraplast. După această etapă de maturizare, urmează una nouă, în care vrem să îndrăznim mai mult. Sunt recunoscător şi nerăbdător pentru ceea ce urmează pentru Wetterbest, un brand puternic ce se impune pe piaţă prin calitatea superioară, dar şi prin unicitate".

Teraplast şi-a propus un buget de investiţii de 84 milioane lei

În primele şase luni din 2017, profitul net al Grupului Teraplast a fost de 7,89 milioane lei, iar EBITDA realizată - de 18,31 milioane lei, indicatorii de profitabilitate la nivel de grup fiind influenţaţi de scăderea vânzărilor şi de faptul că anumite cheltuieli au rămas constante.

Reprezentanţii companiei au declarat: "Am decis să păstrăm oamenii din producţie, pentru că în domeniul nostru specializarea unui angajat poate dura câteva luni, iar piaţa muncii din zonă este extrem de competitivă.

Investiţia în fabrica din Serbia şi achiziţia a 60% din Depaco au fost finanţate prin împrumuturi bancare. De asemenea, am făcut investiţii importante în îmbunătăţirea facilităţilor de producţie existente, un exemplu notabil fiind linia de reciclare a deşeurilor PVC, care va avea o influenţă semnificativă atât în reducerea costurilor cu materiile prime, cât şi în creşterea calităţii şi sustenabilităţii produselor, începând cu finalul acestui an. Teraplast se va înscrie în trendul european al marilor producători de mase plastice care utilizează pe scară largă materialul reciclat, în concordanţă cu viziunea companiei de a furniza soluţii eficiente pentru oameni şi mediu.

În comparaţie cu anul trecut, am făcut investiţii semnificative în extinderea şi îmbunătăţirea capacităţii de producţie, investiţii care vor continua în a două jumătate a anului 2017".

La 30 iunie 2017, gradul de îndatorare al Grupului a crescut la 37%. "Considerăm că gradul de îndatorare de acum este unul ideal pentru actionarii Grupului, subliniind faptul că toate investiţiile făcute vor genera numerar din activitatea operaţională începând cu anul acesta", consideră sursele citate.

Grupul Teraplast a realizat, în primele şase luni din 2017, investiţii în echipamente de 31 milioane lei. Teraplast şi-a propus un buget de investiţii de 84 milioane lei, pentru anul în curs, investiţiile urmând să fie direcţionate înspre segmentele financiar, diversificare/creştere capacitate - achiziţii unităţi de producţie noi, mentenanţă, reparaţii capitale construcţii, echipamente şi matriţe, investiţii financiare, îmbunătăţire calitate, cercetare şi laborator.

Grupul Teraplast activează pe pieţele de instalaţii şi amenajări, profile tâmplărie, panouri sandwich şi structuri metalice zincate, tâmplărie termoizolantă şi granule PVC.

Grupul Teraplast include societatea Teraplast (producător de ţevi, granule şi profile din PVC), filialele TeraSteel şi Terasteel Serbia (producători de panouri sandwich şi structuri metalice zincate), Teraglass (producător de ferestre şi uşi din PVC), Teraplast Logistic (începând cu iunie 2016 coordonează activităţile logistice ale Grupului) şi Teraplast Ungaria (distribuitor) şi societăţile controlate în comun Politub (producător de ţevi din polietilenă) şi Depaco (producător de ţiglă metalică).

Participaţia de 60% în Depaco, al doilea producător de ţiglă metalică din România, şi fabrica de panouri sandwich din Serbia, cu o capacitate de producţie similară celei pe care o are TeraSteel, au fost cumpărate în prima parte a acestui an.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. E greu fara.stat?

    Securistii astia care au furat numai de la stat si care au pretentii de oameni de afaceri tot pun baboiul asta sa se planga ca nu le da statul de nunca si ca au luat ei credite de la banci si e nasol. Asa si? Daca ti a dat bt ul 80 de mil acum ce ati vrea voi?

    Daca as sti ca Dedeman intra si in acest actionariat adica la Teraplast as cumpara nelimitat dar sub 0,30 fara sa ma intereseze ca altii ca cine-s securistii sau cine-i ajuta pt ca profiturile pe bursa se fac pe "muteste".

    1. Probabil tu ai fi cumparat si la romcab, specylatorule. La 0.3 vs 0.45 nu ti trebuie multa inteligenta, dar increderea mea in managementul teraplast =0. Apropos, dedeman e gunoierul de serviciu sau secretul succesului? Hai sa fim seriosi!

      Cine se califica ? FCSB sau PLIZEN . ? .......c-am asa este si cu Teraplast .......ce crezi ca bancile care au sponzorizat romcabul au fost mai specialitori ca mine dar vezi ca eu am ajuns la concluzia ca pe bursa la asta ora nu mai sunt investitori ci numai ......jucatori ca bursa a ajuns un fel de casa de pariuri . De multe ori castigi mai mult la o casa de pariuri decat la bursa .....sac.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb