Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru derulează, în perioada 19-22 mai 2015, activităţi de brokeraj şi întâlniri ale oamenilor de afaceri români şi germani, în cadrul misiunii economice coordonată de organizaţia Germany Trade and Invest, agenţia germană afiliată Ministerului Federal al Economiei, care este implicată în atragerea şi dezvoltarea investiţiilor în Germania, arată un comunicat remis azi redacţiei.
Membrii delegaţiei germane reprezintă companii şi organizaţii din trei landuri din zona de Est a Germaniei: Landul Brandenburg, Landul Turingia şi Landul Saxonia-Anhalt. Misiunea economică este organizată sub egida reţelei europene Enterprise Europe Network, prin organizaţiile sale din Regiunea Centru (ADR Centru) şi Landul Brandenburg (ZAB).
"Prin acest eveniment se urmăreşte realizarea de contacte şi stabilirea de parteneriate de afaceri între companiile străine participante şi firme din Transilvania, dar şi realizarea de schimburi de experienţă cu organizaţii din domenii similare", potrivit sursei.
Vizita delegaţiei germane în Transilvania a debutat la Cluj Napoca, în data de 19 mai, unde au participat circa 70 de persoane. La întâlnirile desfăşurate la Alba Iulia au participat peste 50 de oameni de afaceri, dar şi jurnalişti precum şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.
În cadrul vizitei acestei delegaţii economice, organizaţia Germany Trade & Invest (GTaI), cu sprijinul ADR Centru şi al Reprezentanţei Landului Brandenburg în Regiunea Centru, a coordonat organizarea de evenimente de tip Bursa Investitorilor şi Oamenilor de Afaceri, în Alba Iulia, în data de 20 mai, când a avut loc şi o vizită la câteva proiecte din judeţul Alba, finanţate prin fonduri structurale, mai arată comunicarea. Şi la Sibiu va fi organizat un eveniment similar, astăzi, când se estimează o largă participare a oamenilor de afaceri din acest judeţ, dar şi din Braşov, Hunedoara şi alte judeţe, notează reprezentanţii ADR Centru.
Misiunea economică din acest an a fost dezvoltată ca urmare a preocupărilor Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru de impulsionare a dezvoltării mediului de afaceri din judeţele Alba, Braşov, Covasna Harghita, Mureş şi Sibiu.
În contextul dezvoltării relaţiilor de afaceri ale firmelor româneşti, în special din domeniul clusterelor din industria lemnului, ADR Centru a organizat, la începutul lunii mai 2015 o misiune economică a firmelor româneşti în Germania. Astfel, 30 de reprezentanţi ai companiilor româneşti din industria lemnului, dar şi din clusterele PROWOOD şi REGIOFA, coordonaţi de conducerea ADR Centru, au vizitat locaţii de producţie din Renania de Nord-Westfalia - Germania, din apropierea oraşului Köln. Pe de altă parte, ADR Centru a organizat şi o misiune economică românească la târgul LIGNA de la Hanovra, destinat industriei lemnului. La acest eveniment, reprezentanţii companiilor româneşti au avut peste 90 de întâlniri de lucru directe cu potenţiali parteneri de afaceri germani.
În completarea acestor acţiuni, în cadrul evenimentelor organizate în România, la evenimentele de tip Bursa Oamenilor de Afaceri români şi germani, domeniile de activitate pe care s-au axat întâlnirile dintre companii au fost: construcţiile civile şi industriale, construcţiile de case din lemn, furnizarea de produse din lemn, producţia de articole de mobilier, fabricarea de articole de îmbrăcăminte şi formarea profesională.
"Ca potenţială piaţă de afaceri, Germania de Est este interesantă datorită infrastructurii sale foarte bine dezvoltate, datorită poziţiei sale strategice în inima Europei, datorită ofertei sale în domeniul forţei de muncă înalt calificate, dar şi datorită productivităţii sale aflate în continuă creştere", mai arată comunicatul.
Simion Creţu, director general ADR Centru, a declarat: "Aspectele discutate la Alba Iulia cu oamenii de afaceri fac parte din gama acţiunilor noastre orientate spre dezvoltarea economică a judeţelor din Regiunea Centru. În cadrul acestor întâlniri, specialiştii participanţi au prezentat modul în care firmele româneşti pot profita de o investiţie realizată într-unul din Landuri Federale din estul Germaniei. Judeţele Alba şi Sibiu sunt foarte apreciate de către investitorii germani, acesta fiind motivul pentru care în aceste judeţe s-au mai organizat misiuni economice germane, atât sub coordonarea GTaI, cât şi a Landului Brandenburg. De altfel, domnul director executiv Peter Alltschekow, de la GTaI, este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai cooperării cu Regiunea Centru, deoarece a lucrat cu noi încă din anul 2002, când au fost demarate Convenţiile de Twinning, pentru pregătirea instituţională a regiunilor româneşti, în vederea integrării europene. Dânsul a şi remarcat cât de mult s-a dezvoltat întreaga Transilvanie şi a precizat că aceste contacte de afaceri se vor concretiza cât mai curând în colaborări dintre firmele germane şi româneşti. Vorbind despre întâlnirile cu firmele la care au participat oameni de afaceri din toate judeţele regiunii, dar şi din Iaşi sau Bucureşti, considerăm că, prin aceste activităţi, mediul de afaceri din Regiunea Centru a devenit mai informat şi mai bine pregătit pentru interacţiunea pe pieţele internaţionale şi, poate, prin contactele de afaceri stabilite şi mai competitiv".
La evenimentul de la Alba Iulia au participat: Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, Nicolaie Moldovan, City-managerul municipiului, Ştefan Wacker, Directorul SC Star Transmission SRL. Pentru întâlnirile de la Sibiu şi-au confirmat prezenţa preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, care este şi preşedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, prefectul judeţului, Ovidiu Ioan Sitterli, precum şi Astrid Fodor, în calitate de primar desemnat al municipiului Sibiu, dar şi Aurel Gheorghe Aldea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Sibiu.