Misterele unei vizite care nu a avut loc, niciodată

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 17 noiembrie 2017

CORNEL CODIŢĂ

Ziua de 15 noiembrie 2017 are toate şansele să rămînă consemnată pentru istorie nu doar în analele diplomaţiei româneşti, ori americane, ci mondiale... dar, ce spun eu!!... galactice şi intergalactice, dacă şi pe acolo s-a practicat vreodată diplomaţia: şeful Departamentului de Stat, a cărui deplasare pe harta lumii, din orice punct ar pleca şi oriunde ar ajunge, indiferent dacă durează o zi sau o jumătate de oră, are întotdeauna o noimă, un sens, o motivaţie, un obiectiv şi, de aceea, este obligatoriu judecată, analizată, întoarsă pe toate feţele şi interpretată de armata globală a celor care mănîncă pîine din şi de pe urma diplomaţiei, a politicii internaţionale, a poposit la Bucureşti, avînd grijă să anunţe public, prin ambasada locului, că acest fapt nu are nimic de a face cu băştinaşii!!! "Secretarul Tillerson ... nu are niciun program oficial în România", sună sec cuvintele comunicatului cu pricina. Cum zice românul, dar şi americanul: ceva nu iese la socoteală, doesn't add up! Sau, dacă preferaţi, alt idiom, "Dacă nema putirinţa, ce mai chichirez gîlceava?!"

Desigur, am putea face presupunerea că un fapt banal, dar de neocolit, a declanşat oprirea de la Bucureşti. De exemplu, s-a defectat uşa wc-ului din avionul oficial şi omul a fost nevoit să coboare, la prima, să-şi facă nevoile! Cum era noapte, ca orice ins cu scaun la cap, şi-a zis că e mai cuminte să plece mai departe pe lumină, aşa că a pus capul pe o pernă cîteva ore, aici, în ţinutul frumoaselor meleaguri ale Mioriţei, legănat de vise pe susurul molcom al apelor de basm ale Dîmboviţei. Vorbiţi serios??? Păi cine poate să creadă asemenea snoave??!!! Dacă, prin absurd, un incident tehnic ar fi avut loc, indiferent că era la scrumiera din scaunul oficial, la ştergătorul de parbriz, la motor, la cutia de viteze, ori la ambreiaj etc., în cîteva ore, cel mult, sosea alt avion al forţelor aeriene americane pentru a-l prelua pe Tillerson şi a-l depune la următoarea destinaţie.

Omul acesta, ca şi Preşedintele SUA, pur şi simplu, nu poate rămîne undeva "suspendat", nici măcar o oră!!!

Al doilea element care nu se leagă, din această plină de mister saga a prezenţei Secretarului de Stat american în România, este traseul. Oricum ai privi harta, chiar şi pe dungă, din Myanmar în America e mult mai simplu, mai direct şi mai repede să o tai înapoi, exact pe unde ai venit, peste Pacific, decît să dai ocol peste Asia şi Europa, ca să traversezi apoi Atlanticul, pe partea cealaltă a lumii!!!! De unde se poate presupune, cu destul temei, că înaltul oficial al Administraţiei Trump a vrut cu tot dinadinsul să ajungă în Europa, mai precis, la Bucureşti!!! Presupunerea are însă nevoie neapărată de răspunsul la întrebarea următoare: De ce, dacă apoi a ţinut morţiş să spună că nu are nici o treabă aici şi nu a dat ochii cu nimeni, decît aşa... la un pahar de cico, pe o băncuţă din salonul oficial al Aeroportului Coandă, cu cel care în România ar fi omologul său; desigur, asta dacă România ar fi tot una cu Statele Unite ale Americii sau, măcar, Meleşcanu ar fi făcut vreo facultate de inginerie şi ar fi lucrat vreo două decenii la Exxon??? În acest punct al naraţiunii, conspiraţioniştii autohtoni s-au dezlănţuit, adică au rupt lanţurile cu dinţii şi au dat glas marii lor descoperiri... mă rog, acoperiri! Păi, vezi Miţule, cap ai... minte ce-ţi mai trebuie... era vorba despre o vizită secretă, nu pricepi, dumneata!!!!

Lăsînd gluma de o parte şi luînd-o pe coarda lui Trahanache, "n-am umblat în viaţa mea cu diplomăţie, dar dacă e vorba să facem pe iezuitul a la Metternich apoi, să-i dau eu neică..." putem face şi noi o ipoteză care, printre puţinele explicaţii plauzibile ale extraordinarei întîmplări consumate la Bucureşti poate arunca o lumină asupra vizitei, care nu e vizită, a lui Tillerson: a venit aici cu un mesaj atît de "fierbinte" încît nu putea fi livrat decît de el, Secretarul de Stat, personal, direct, verbal, iar nu prin reţelele oficiale, diplomatice. Un mesaj grav, cu consecinţe ieşite din comun, esenţial, avînd în vedere Parteneriatul Strategic cu România şi instalaţiile militare americane de pe teritoriul nostru. Ţinînd cont de locul de unde a plecat Tillerson pentru a poposi la Bucureşti, se poate imagina un text de genul: "Preşedintele Statelor Unite a luat deja hotărîrea de a folosi soluţia militară în faţa unei iminente ameninţări nucleare din partea Coreei de Nord. În variantele de răspuns considerate sunt incluse şi capabilităţile militare anti-rachetă ale Statelor Unite din România, ceea ce ridică semnificativ şi mult peste nivelul obişnuit riscurile de securitate, pentru toată lumea, cel puţin pe timpul consumării fazei acute a noii crizei care va rezulta".

Dincolo de presupunerile conspiraţionist-catastrofaliste, nu ne rămîne decît să luăm de bun anunţul oficial al Ambasadei SUA, adică: omul a trecut pe aici, aşa... niznai, fără nici o treabă, şi s-a dus mai departe, în treaba lui!!! Da, dar atunci, cum justifică decontul la benzina avionului???

Opinia Cititorului ( 13 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Supertitlu

    ... una din temele principale din discursul postasiatic al domnului Trump a fost: "... many many billions" ...

    1. Pentru astia care-i dau cu "americanii au venit sa ne faca sa dam miliardul de dolari pe rachetele lor" ... Cam cat de timpiti puteti fi !? Deci ... americanii TIPARESC dolarii dupa cum / cat au nevoie; tiparesc zeci - sute de miliarde pe an ... si, da, vin la noi dupa 1 miliard :) :) :) :) ... logica de fier! :) :) :)

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Sistemul bancar pune banii în circulație, România organizează licitații cu titluri de stat, plătește fiarele vechi în forme ascuțite, iar abia după asta ajung banii la cei din industria de fiare vechi.

      ... domnule Gigi, expresia "americanii au venit sa ne faca sa dam miliardul de dolari pe rachetele lor" nu imi apartine! ... din contra, incerc cu tot dinadinsul a ma abtine de la asemena afirmatii! ... o expresie inteleapta spune: "follow the money"!!! ... dealtfel, discursul domnului Trump traseaza destul de clar directia politicii externe a americii in viitorul apropiat ... printre altele, va pot oferi si alti termeni cheie: "fairness reciprocity" (vs free trade) si "pround independent...

      Da, lacomia este mare..dupa ce ca banii nu au acoperire si sunt la discretia celor 12 banci mama...ne mai pun sa si platim..sa cumparam armament..ca sa ne putem imprumuta tot de la ei...destepi baieti...sau escroci

    Se pare ca vizita care n-a avut loc, a avut, totusi, efectul scontat.

    Luni, comisia parlamentara va aproba cumpararea rachetelor.

    Sunt insa zvonuri ca sasul de la Cotroceni ar fi intors niste contracte in favoarea Germaniei! 

    1. nu cred ca are legatura cu Coreea de N,mai degraba cu agitatia din Transnistria.

      .....cu franta

    evenimentele vin si trec mai repede decit putem procesa, 1 Dragnea un nou dosar la DNA, 2 parlamentul amana cumpararea rachetelor (sa fie razbunarea lui dragnea!!!???) 3 Secretarul Tillerson vine rapid la bucuresti 4......... 5.........

    a venit personal sa ofere bonus,huse pentru sistemul antiracheta

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb