• South Stream, depozitul de gaze de la Mărgineni, certificatele noastre de emisii, dar şi zăcămintele din Marea Neagră, principalele ţinte ale gigantului rusesc în ţara noastră
• Alexey Miller vine astăzi la Bucureşti ca să-l cunoască pe noul ministru al Economiei, dar şi ca să testeze reacţia autorităţilor române la interesele majore ale Gazprom în ţara noastră
Vizita preşedintelui Gazprom, Alexey Miller, la Bucureşti, anunţată pentru astăzi, a devenit certă abia ieri la prânz, susţin surse din Ministerul Economiei. Miza vizitei este posibilitatea participării României la gazoductul South Stream cu care Gazprom speră să zădărnicească proiectul concurent Nabucco (ruşii ar implica, astfel, în gigantul proiect pe toţi participanţii la gazoductul european).
La fel de mare ca importanţă pentru ambele ţări este şi decizia de asociere a Gazprom cu Romgaz pentru construirea depozitului de gaze Roman-Mărgineni, cu o capacitate de circa 2 miliarde mc, mai susţin sursele noastre, afacere care ar fi intrat într-un con de umbră, în special, după tensionarea relaţiilor bilaterale, ca urmare a scandalului din vară, când diplomatul nostru, Gabriel Grecu, a fost reţinut în ţară sub acuzaţia de spionaj.
Valoarea de investiţie a proiectului de la Mărgineni este estimată la circa jumătate de miliard de euro.
Sursele citate mai afirmă: "Preşedintele Gazprom este destul de imprevizibil în astfel de vizite, motiv pentru care partea română nu a comunicat oficial sosirea dumnealui şi detaliile agendei de discuţii. Se pare, însă, că domnul Miller va veni cu noutăţi la Bucureşti în legătură cu participarea României la South Stream, al cărui studiu de fezabilitate va fi finalizat în perioada următoare. Autorităţile române se aşteaptă şi la un progres privind compania mixtă Gazprom-Romgaz pentru depozitul de la Roman-Mărgineni".
Acestea nu sunt singurele interese ale Gazprom în România.
Ziarul BURSA a publicat, recent, că "Gazprom" se luptă cu mai mulţi grei ai industriei energetice, ca să ne intermedieze vânzarea surplusului de certificate de emisii de gaze pe care îl avem, o afacere estimată la peste un miliard de euro. Surse guvernamentale susţin că, în ultimele luni, reprezentanţii "Gazprom" au purtat mai multe negocieri cu oficialii Ministerului nostru al Economiei, pentru a convinge Guvernul să devină intermediarul oficial al ţării noas-tre în afacerea certificatelor. De alt-fel, Guvernul a promovat o ordonanţă de urgenţă tocmai ca să permită vânzarea acestor certificate.
Filiala londoneză a "Gazprom" şi-a deschis o companie la Bucureşti - "Gazprom Marketing & Trading". Prin această firmă, gigantul rus cumpără certificate şi de pe piaţa liberă, unde agenţii economici, aflaţi în lipsă de lichidităţi, îşi vând disponibilul pentru a face rost de bani. Un interes major al Gazprom în ţara noastră mai este, potrivit surselor noastre, şi cel legat de zăcămintele de petrol şi gaze din Marea Neagră, unde gigantul energetic rus tatonează o asociere.