MIZÂND PE CREŞTEREA CIFREI DE AFACERI CU 20%, ÎN 2014 "Domeniile Ostrov" alocă 7 milioane euro pentru reconversia a 350 ha pomi fructiferi

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 28 octombrie 2014

"Domeniile Ostrov" alocă 7 milioane euro pentru reconversia a 350 ha pomi fructiferi

Compania investeşte 4 milioane euro pentru dezvoltarea unui complex turistic

Compania "Domeniile Ostrov" estimează că, în acest an, va realiza o creştere cu 20% a cifrei de afaceri, faţă de anul trecut, când a înregistrat vânzări de 28 milioane de lei.

În primele şase luni ale anului în curs, compania a avut o cifră de afaceri de circa 10 milioane de lei, ne-a precizat Oana Belu, proprietarul companiei.

O proporţie de 5% din producţia societăţii merge la export, în ţări precum China, Spania, Belgia, Polonia, Germania, Bulgaria. "Domeniile Ostrov" urmăreşte să-şi comercializeze licorile şi în Rusia.

Compania a atras 1,6 milioane de euro, prin SAPARD şi FEADR, în vederea implementării unui sistem de irigare prin picurare ce deserveşte o suprafaţă de 400 ha (200 ha viţă de vie şi 200 ha pomi fructiferi). Pentru perioada 2013-2014, au fost programate investiţii de trei milioane de euro în reabilitarea reţelei subterane de conducte pentru irigaţii, astfel încât la finalul anului în curs, întreaga suprafaţă de 2.000 de ha va dispune de un sistem nou de irigaţii.

În acelaşi timp, la "Domeniile Ostrov" a fost derulat un amplu program de investiţii în obiective turistice, valoarea totală a acestui program fiind de aproximativ 4 milioane de euro. Acesta constă într-o pensiune turistică cu 15 camere, un restaurant cu specific local dobrogean prevăzut cu 250 de locuri, un complex pentru agrement ecvestru, un centru de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria, un hotel şi vile pentru cazare, totalizând 25 de camere.

Astfel, în prezent, "Domeniile Ostrov" deţine, ca structuri de cazare, hotelul Dionis - cu opt apartamente - şi pensiunea turistică Beciul Boieresc (16 camere), restaurantul cu specific dobrogean Durostorum, cu 250 de locuri şi o cramă la Lipniţa. Anul viitor, vor fi inaugurate pensiunea Naiada şi complexul de agrement ecvestru Heron, fiecare cu 15 camere.

O suprafaţă de 350 de ha din proprietatea companiei, care este cultivată cu pomi fructiferi (cireş - 25 ha, cais - 150 ha, prun - 45 ha, piersic - 30 ha, nuc - 100 ha) cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, va face obiectul unui program de reconversie/restructurare, în anii următori, în valoare de 7 milioane de euro.

Oana Belu: "Anul viticol 2014 va fi un an al calităţii"

Anul viticol 2014 va fi un an al calităţii, susţine Oana Belu, adăugând că acest an a adus, pentru "Domeniile Ostrov", struguri de foarte bună calitate, în pofida vremii nefavorabile caracterizată adeseori de grindină şi de ploi: "Producţia de anul acesta este la jumătate faţă de cea de anul trecut din cauza vremii, însă calitatea strugurilor rămaşi este excepţională".

Compania a recoltat, în această toamnă, 600 de vagoane de struguri, respectiv 6000 de tone, producţia fiind de 7-10 tone la hectar. Cele mai favorizate tipuri de vin au fost cele roşii, iar ca soiuri - Muşcat Ottonel, Chardonnay şi Fetească Neagră.

Oana Belu ne-a mai spus: "2014 este un an al deciziilor, spun unii, aşa că noi ne-am «conformat», venind cu ceva nou pe piaţă, şi anume gama Naiada, în care se regăsesc soiurile româneşti Crâmpoşie, Fetească Albă, Fetească Neagră, dar şi soiuri cunoscute pe plan internaţional - Chardonnay şi Syrah", ne-a spus Oana Belu, director de marketing în cadrul companiei "Domeniile Ostrov".

Producătorul de vin a mai lansat gama Istros şi gama Castello Marina.

Anul trecut, "Domeniile Ostrov" a produs circa 10 milioane de litri de vin, fiind un an prielnic pentru cultura viţei de vie.

Compania "Domeniile Ostrov" a produs atât vinuri cu denumire de origine controlată şi cu indicaţie geografică, cât şi vinuri de masă. Majoritatea vinurilor produse de această societate sunt seci, fiind încadrate în gamele de vin Reserve, Cetatea Durostorum, Domeniile Ostrov, Vinăria Ostrov, Cossa di Vino (vinuri albe - Muşcat Ottonel, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling Italian, Chardonnay, Crâmpoşie, Pinot Gris şi vinuri roşii - Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon Rose, Merlot, Merlot Rose, Pinot Noir, Fetească Neagră, Syrah/Shiraz).

Oana Belu: "Ţara noastră mai are mult până îi va ajunge din urmă pe producătorii din Spania, Portugalia şi Franţa"

Estimând că, în anii viitori, calitatea vinului va creşte, Oana Belu consideră că piaţa de profil are o evoluţie pozitivă: "Fără un factor concurenţial, această piaţă ar fi în declin, de aceea de noi producători de vin de calitate va fi tot timpul loc".

Domnia sa ne-a precizat: "În ultimii ani, se cunoaşte o creştere a gradului de consum în ceea ce priveşte vinul de calitate. Începând cu anul 2007, când România a aderat la UE, percepţia despre vin s-a schimbat. Dacă în acea perioadă românii preferau să bea vin alb, de masă, la 2 litri, demidulce, sau binecunoscutul «şpriţ», acum românii au început să prindă gust spre vinurile de calitate, spre vinuri roşii, seci, la 0,75 l".

Cu toate acestea, ţara noastră mai are mult până îi va ajunge din urmă pe producătorii de vin din Italia, Spania, Portugalia, Franţa, în ceea ce priveşte utilajele şi tehnologia, susţine reprezentantul "Domeniile Ostrov".

Peste 1000 de iubitori ai vinului din România, Bulgaria, Italia, Franţa, Turcia, Israel au fost prezenţi, în perioada 18-19 octombrie, cu ocazia Festivalului "Vinul Nou", la "Domeniile Ostrov".

Domeniile Ostrov sunt situate în sud-vestul judeţului Constanţa, de-a lungul malului drept al Dunării.

Compania deţine un areal viticol de 1.300 de ha, din care 900 de hectare sunt pe rod.

În prezent, societatea are plantate soiurile Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Chardonnay, Pinot Gris, Muşcat Ottonel, Crâmpoşie (albe) şi Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Rebo (roşii).

În ultimul an, "Domeniile Ostrov" şi-a extins suprafaţa de vie cu 37 de hectare plantate cu soiuri de viţă româneşti - Fetească Neagră şi Crâmpoşie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb